See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 08.11.2013 - Konflikten i Mosambik biter seg fast
» 21.10.2013 - Mosambik på randen av ny borgerkrig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgvinner: Ordfører i Beira, Daviz Simango, leder det nye opposisjonspartiet MDM
© Conselho Municipal da Beira/Kureren
Politikk - Mosambik

Frelimo går tilbake ved lokalvalget i Mosambik

Fra valgkampen til regjeringspartiet Frelimo i Mosambiks hovedstad Maputo

© Frelimo/Kureren
SANF/Kureren, 3. desember 2013
- Regjeringspartiet Frelimo har vunnet i de fleste av de 53 distriktene der det er blitt holdt lokalvalg, men et nytt opposisjonsparti gjorde betydelige fremskritt i sentrale strøk av Mosambik. Valget gikk fredelig for seg på tross av ny strid mellom borgerkrigspartene.

Resultatene er delvis klare etter lokalvalget som ble avholdt den 20. november i hele Mosambik. Bare i den nordlige byen Nampula måtte det holdes omvalg søndag 1. desember. Valget i Nampula måtte annulleres fordi valgsedlene hadde trykkfeil og avstemningen skjedde uten oppsyn ved flere anledninger. Foreløpige resultater fra Nampula viser et jevnt løp.

I de andre 52 distriktene og kommunene er valgresultatene fortsatt kun "midlertidige" fordi de fortsatt må etterprøves av den mosambikiske valgkommisjonen (CNE). Deretter skal resultatene godkjennes og proklameres av landets grunnlovsdomstol, trolig i løpet av denne uken.

Ikke uventet vant det venstreorienterte regjeringspartiet Frelimo i 50 av kommunene. Partiet gjorde nesten rent bord sør i landet, men ble utfordret mye hardere enn forventet i andre deler av Mosambik.

Nytt nasjonalt opposisjonsparti
En ny opposisjonsbevegelse, Mosambiks demokratiske bevegelse (MDM), gjorde det nemlig også overraskende bra ved dette lokalvalget. Lederne i MDM brøt med den gamle opprørsgruppen Renamo, hittil Mosambiks ledende opposisjonsparti, i 2009 og dannet sitt eget, nye parti på høyresiden.

Dette er dermed første gang MDM stiller ved et lokalvalg. Opprørsgruppen Renamo, som i løpet av året delvis har tatt til våpen igjen, stilte derimot ikke lister ved valget. Men MDM gjorde det vesentlig bedre enn Renamo gjorde det ved forrige lokalvalg, i 2008, ikke minst på grunn av en bedre organisering enn den gamle opprørsgruppen. Dermed stiller nye MDM i en god posisjon foran de nasjonale valgene i 2014.

Flere kandidater, som nå stilte for partiet MDM, ba om gjenvalg etter at de i 2008 hadde vært kandidater for Renamo. I havnebyene Beira og Quelimane, sentralt Mosambik og hovedstedene i provinsene Sofala og Zambezia, ble tidligere Renamo-borgermestere gjenvalgt i MDM-drakt. Samtidig er væpnede grupper fra Re

Boikottet lokalvalget: Renamo-leder Afonso Dhlakama

© Renamo/Kureren
namo svært aktive i begge disse provinsene, der de også har utfordret regjeringshæren.

Men i kontrast til Renamo i 2008, klarte MDM også å vinne et trygt flertall av kommunepolitikerne i byene Beira og Quelimane, ikke kun ordførerne. Kommunerådene i de to byene hadde hittil vært dominert av regjeringspartiet Frelimo.

Dermed er disse viktigste områdene i Sentral-Mosambik nå fullstendig kontrollert av MDM-opposisjonen, som klarte å øke sin andel av stemmene til nesten 70 prosent. MDMs leder, Daviz Simango, ble for tredje gang på rad valgt til å lede byen Beira, Mosambiks nest største by, denne gang med en rekordoppslutning.

Den første gangen Simango stilte som borgermesterkandidat ved valget i Beira, i 2003, var han kandidat for den tidligere opprørsgruppen Renamo. Men da Renamo-leder Afonso Dhlakama nektet å støtte kandidaturet hans i 2008, stilte Simango som uavhengig kandidat, og vant igjen. Kort deretter etablerte Simango sitt eget parti, MDM, sammen med flere Renamo-kollegaer.

MDM har også gjort det bedre enn Renamo gjorde det tidligere i områder der høyresiden tradisjonelt ikke har et fotfeste. Blant annet gjorde partiet store fremskritt i regionen Tete og nord i landet. Valgresultatet regnes som oppløftende for MDM foran de nasjonale valgene i oktober neste år, når både en ny president og en ny nasjonalforsamling skal velges.

Regjeringspartiet Frelimo hadde derimot en overveldende seier i sitt tradisjonelle maktområde, den tettere befolkede sørlige delen av landet. Her vant Frelimo stort i alle kommunene, inkludert i hovedstaden Maputo, selv om resultatene her har blitt utfordret av MDM.

Opposisjonspartiet har klaget på uregelmessigheter i til sammen ti av de 53 kommunene valget ble avholdt. Generelt gikk imidlertid valget fredelig for seg og var bedre organisert enn ved flere tidligere anledninger, ifølge internasjonale observatører.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no