See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 03.12.2013 - Frelimo går tilbake ved lokalvalget i Mosambik
» 21.10.2013 - Mosambik på randen av ny borgerkrig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Nei til krig": Protester mot krigstrusselen i Mosambiks hovedstad Maputo, den 31. oktober 2013
© Moz és tu/Kureren
Politikk - Mosambik

Konflikten i Mosambik biter seg fast

Renamo-leder Afonso Dhlakama er åpen for fredssamtaler

© Renamo/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- Det spøker for lokalvalgene den 20. november i Mosambik etter at konflikten mellom de gamle borgerkrigsmotpolene Renamo og Frelimo brøt ut igjen for to uker siden. Renamo nekter å stille lister ved valget, og de to topplederne krangler om hvor de eventuelt kan møtes.

Folk flest i Mosambik er forbannet over at freden i landet nå er truet. En ny væpnet konflikt mellom opposisjonspartiet Renamo og regjeringspartiet Frelimo truer den økonomiske suksesskursen Mosambik befinner seg på, og tusenvis har demonstrert for fred i hovedstaden Maputo de siste ukene.

Renamo-leder Afonso Dhlakama er fortsatt på flukt og oppholder seg på ukjent sted etter at regjeringsstyrker angrep hovedkvarteret hans den 21. oktober. Angrepet kom etter at væpnede grupper tilknyttet Renamo hadde stått bak flere overfall på regjeringssoldater i de sentrale områdene i Mosambik.

Renamo hadde blitt mer og mer betydningsløst som opposisjonsparti og anklager regjeringspartiet Frelimo for valgfusk og misbruk av statlige midler til å fremme partiet. Men det tidligere kommunistpartiet Frelimo har også vunnet bred støtte i folket etter sterk økonomisk vekst og en rivende utvikling i landet etter at borgerkrigen tok slutt for 21 år siden.

Etter konfrontasjonen for over to uker siden annullerte Renamo våpenhvilen som gjorde slutt på den blodige borgerkrigen. Ifølge talsmenn fra bevegelsen, ville Renamo nå trekke seg tilbake fra politikken og ta opp den væpnede kampen igjen.

Les mer om oppblusningen av konflikten i Mosambik i denne artikkelen: "Mosambik på randen av ny borgerkrig".

Den væpnede kampen er svært lokal
Siden krigserklæringen fra Renamo-leder Dhlakama har det vært flere mindre væpnede konfrontasjoner mellom Renamo og regjeringshæren, særlig i Sofala og innlandsprovinsene nær grensen til Zimbabwe, der Renamo har sitt tyngdepunkt. På onsdag meldte for eksempel myndighetene i Maputo om at fire regjeringssoldater var blitt drept av Renamo-grupper.

Regjeringen i Zimbabwe har allerede mobilisert deler av hæren for å vokte den lange og uoversiktlige grensen mot Mosambik. I Harare frykter man at Renamo vil etablere seg i grensenære strøk for å drive geriljavirksomheten derfra. Det advares mot et økt konfliktnivå i disse grensestrøkene.

Men det meste av Mosambik er ikke rammet av denne økte uroen. I hovedstadsregionen Maputo og i de mange nybygde turistfasilitetene langs kysten er det ingen tegn til spenninger. Renamo har tradisjonelt stått svakt her, og det synes som om den væpnede fløyen av partiet samles i Sofala-provinsen sentralt i landet.

Paulo Wache fra Senteret for strategiske og internasjonale studier i Maputo sier han tror at "konflikten i Mosambik, i hvert fall frem til nå, er geografisk begrenset, og jeg tror ikke at Renamo har god nok logistikk til å utvide den til

Mosambiks president Armando Emílio Guebuza er også åpen for fredssamtaler

© EU/Kureren
hele landet. Samtidig sender myndighetene soldater og politistyrker for å sørge for at konflikten forblir geografisk begrenset."
Lektoren regner derfor ikke med at denne begrensede væpnede konflikten burde virke ødeleggende på den økonomiske utviklingen i landet. Selv turismen, som nå nærmer seg høysesong og er blitt en boomnæring, burde fortsatt ikke være truet, mener Wache.

Håp om en løsning
Samtidig har både Renamo-leder Dhlakama og Mosambiks president Armando Guebuza kommet med oppfordringer om at konflikten måtte løses på fredelig vis, gjennom samtaler på topplan. Men hittil har de to lederne kun snakket forbi hverandre.

Ifølge Renamo hadde bevegelsen allerede for en uke siden bedt om et møte for å få til "en seriøs og ansvarlig dialog for å sikre freden," og uttrykt ønske om at dette burde skje allerede mandag 4. november. Bevegelsen hevder at de fikk til svar at regjeringen først ville møte Renamo-ledelsen den 25. november. "Vi beklager at regjeringen paralyserer prosessen i 21 dager," sa Renamo i en uttalelse.

President Guebuza gikk dermed ut til lokal og internasjonal presse og inviterte Dhlakama til å komme til Maputo fredag 8. november for et toppmøte mellom de to lederne og løse problemene mellom Frelimo og Renamo der og da. Presidenten viste til "folkets krav" om en fredelig løsning.

Renamo reagerte imidlertid rasende på dette forslaget og kalte det et rent propagandafremstøt. Opposisjonen var provosert over at forslaget hadde blitt presentert gjennom pressen og ikke diskutert med Renamo selv. Videre viser Renamo til angrepet på Dhlakama for over to uker siden, og at et møte i Maputo ikke var aktuelt fordi man ikke kunne garantere for sikkerheten for Renamo-lederen.

Og mens striden står om hvor og når de to lederne skal møtes, blir det åpenbart at lokalvalgene i deler av landet den 20. november kommer til å mislykkes.

Kommunene der det skal holdes valg ligger riktignok ikke i konfliktområdet, slik at myndighetene i Mosambik regner med at de skal gå fredelig for seg. Men Renamo, som er det eneste vesentlige opposisjonspartiet i landet, har annonsert at de ikke vil stille lister ved valget, og dermed får ikke velgerne reelle valgmuligheter.

Lokalvalgene er ikke av stor betydning, da regjeringspartiet Frelimo i alle fall var storfavoritter til å vinne. Derimot oppstår det et reelt demokratisk problem dersom konflikten vedvarer i 2014. I løpet av neste år skal det nemlig velges både ny president og nasjonalforsamling i landet, og dette blir det vanskelig å få til uten Renamos fredelige deltakelse.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no