See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 16.09.2013 - EU har tro på Somalia: gir 5 milliarder











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Somalias kastede statsminister, Abdi Farah Shirdon
© Tobin Jones/UN Photo/Kureren
Politikk - Somalia

Parlamentet griper makten i Somalia

Vant maktkampen: Somalias president Hassan Sheikh Mohamud

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 2. desember 2013
- Det somaliske parlamentet har i dag, for første gang, kastet landets regjering og statsminister i en rolig, demokratisk prosess. Regjeringskrisen avslutter ett år med politisk ro og stabilitet i urolige Somalia, men det er ikke frykt for tilbakeslag.

Somalias statsminister, Abdi Farah Shirdon, gikk på et stort nederlag i parlamentet i Mogadishu i dag. 184 av de totalt 249 parlamentsmedlemmene som var til stedet støttet et mistillitsvotum mot statsministeren. Dermed var det slutt for Shirdons regjering etter ett år ved makten.

Mistillitsvotumet setter foreløpig punktum for maktkampen mellom statsminister Shirdon og Somalias president Hassan Sheikh Mohamud, der sistnevnte i dag trakk det lengste strået. Maktkampen skal ha hatt sitt utgangspunkt i en regjeringsomdanning Shirdon hadde tatt initiativ til, og som presidenten ikke så seg tjent med.

Statsminister Shirdon har ledet Somalia gjennom et år med stabilitet og fremgang, som er enestående i landet siden borgerkrigen brøt ut for 22 år siden, i 1991. Siden september 2012 har det lyktes å bygge ut statsapparatet vesentlig og ta reell kontroll over større deler av stat og territorium i landet. Også budsjettet og økonomien har sett store fremskritt under regjeringen Shirdon.

Likevel fortsetter somalierne å være sterkt splittet i ulike klaner og personorienterte makthierarkier. Men med sin solide utdannelse som økonom, hørte statsminister Shirdon ikke til de typiske maktpyramidene i Somalia. Shirdon mistet imidlertid tilliten hos president Mohamud etter at han endret regjeringens sammensetning i oktober, og presidenten gikk offentlig ut og ba statsministeren om å tre tilbake.

I løpet av november har spørsmålet om regjeringens skjebne vært tatt opp i det somaliske parlamentet flere ganger. Der har man spurt seg om hva som var den korrekte og grunnlovskonforme måten å takle striden mellom president og statsminister. På søndag stemte et tynt parlamentsflertall mot et forslag om å la statsministeren få lov til å forklare seg foran forsamlingen, og i dag stemte et stort flertall for mistillitsforslaget mot Shirdon.

"Institusjonene modnes"
Maktkampen har gått bemerkelsesverdig rolig for seg, i stor kontrast til mange tidligere maktkamper i Somalia. Det udramatiske fallet til regjeringen Shirdon har da også skapt optimisme blant Somalias mange utenlandske hjelpere, selv om Shirdon har vært en vellikt og respektert samarbeidspartner i kontrast til flere tidligere somaliske ledere med klanbasert makt.

Nicholas Kay, FNs representant og koordinator i Somalia, sier i dag i et intervju med VoA at det vellykkede mistillitsvotumet demonstrerer at de somaliske statsinstitusjonene "begynner å modnes."

"Dette er en svært vanskelig politiske situasjon," understreker Kay. "Men jeg er glad for å se at alle aktørene har vært ansvarlige og rolige, og til syvende og sist har parlamentet kun foretatt en helt normal aksjon, nemlig et mistillitsvotum," konkluderer FN-representanten i Mogadishu.

Både president Mohamud og statsminister Shirdon kom til makten for litt over et år siden, etter atter en FN-ledet prosess for å gi Somalia en stabil regjering etter at den islamistiske terrorgruppen al Shabab var drevet fra makten i landet.

Tidligere regjeringer har typisk nok falt fra hverandre etter at det har brutt ut kamper mellom de forskjellige klanene som deltok i koalisjonen. Dagens regjeringskrise er dermed et stort fremskritt, sammenlignet med krisene som har brakt regjeringer til fall i de siste 20 årene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no