See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 19.04.2013 - Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn
» 04.04.2013 - Skal EU forvalte Nord-Kosovo?
» 01.03.2013 - Serbia går inn for deling av Kosovo
» 01.03.2013 - Leder: Gi serberne i Kosovo selvbestemmelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I Mitrovica har "Boikottbevegelsen" truet borgerne til ikke å stemme ved valget
© Adam Jones/GNU/Kureren
Politikk - Kosovo

Mislykket valg i Kosovo truer fredsprosessen

I det meste av Kosovo, som her i Gracanica, gikk valget rolig for seg

© Besfort Oruci/OSSE/KUreren
Kureren, 4. november 2013
- Søndagens lokalvalg blant den serbiske minoriteten i Kosovo var den viktigste prøvesteinen på om tilnærmingen mellom Serbia og Kosovo kunne utføres i praksis. Men de fleste valglokalene ble ramponert av serbiske ekstremister, og valget må annulleres.

Det er få lokalvalg som har så stor internasjonal betydning som søndagens minivalg blant de 50.000 innbyggerne i det serbiskdominerte Nord-Kosovo. Valgene kom i stand etter en EU-forhandlet avtale mellom Serbia og Kosovo i april, som skulle bane vei for forsoning og begge lands ønsker om en EU-tilknytning.

Nord-Kosovo har til nå motsatt seg enhver innblanding fra det albanske Rest-Kosovo og myndighetene i Pristina. Og serbiske myndigheter har holdt grensene mot Nord-Kosovo åpne og fortsetter å betale alle stats- og kommunalt ansatte i området, inkludert helsevesenet, pensjoner og skoletilbudet.

Med søndagens valg skulle kommunene i Nord-Kosovo få lovlig valgte representanter som ville blitt integrert inn i resten av Kosovo, og også få overført midler fra Pristina i stedet for fra Beograd. Og for en gangs skyld oppfordret myndighetene i både Serbia og Kosovo borgerne til å delta i valget og akseptere valgresultatene.

Men allerede i ukene før valget ble det klart at serbiske nasjonalister og ledere for den svarte økonomien i Nord-Kosovo ville gjøre alt for at urnegangen skulle mislykkes. Det ble ført kampanjer for en boikott av valget med en truende tone, og flere av kandidatene er blitt truet på livet. Det har forekommet flere bombeangrep og en tollbetjent fra EU-styrken EULEX er blitt skutt og drept.

Det er ikke bare serbisk patriotisme som danner grunnlaget for motstanden. Det meste av økonomien i Nord-Kosovo drives nå av kriminelle organisasjoner og området er blitt til et nesten lovløst smuglerrede. Smuglerbandene frykter at en integrering i Kosovo og styrket grensekontroll mot Serbia vil ødelegge forretningene og føre til politiaksjoner mot bandene.

"Boikottbevegelsen" slår til
Den såkalte "Boikottbevegelsen" gikk på søndag hardt til verks mot det mindretallet som vågde å gå til valglokalene. Aksjonister stilte seg opp og filmet velgerne på vei inn i lokalene, som også ble møtt med tilrop som "albaner, albaner", som blant serbere i Nord-Kosovo nærmest kan tolkes som "forræder".

Klokken 17.00 stormet aktivistene flere valglokaler i og rundt Mitrovica, den viktigste serbiske byen i Nord-Kosovo. Lokalen og valgurnene ble ramponert og valgledere ble møtt med steinkasting. Deretter reiste gruppene videre til andre valglokaler i nabokommunene.

Ifølge lokale kilder var det påfallende dårlig sikring av valglokalene. Verken po

OSSEs generalsekretær, Lamberto Zannier, går ikke god for valgresultatet i Nord-Kosovo

© Jonathan Perfect/OSSE/KUreren
litiet i Kosovo eller de internasjonale styrkene fra EULEX og KFOR grep inn da aktivistene sjikanerte velgerne utenfor lokalene. Men de væpnede styrkene grep inn da valglokalene ble stormet og tok da i bruk tåregass for å jage "Boikottbevegelsen". Ingen skal ha blitt arrestert. Derimot ble de fleste utlendinger evakuert fra Nord-Kosovo, blant dem store deler av EULEX-styrken.

Den store diskusjonen nå er om valget i Nord-Kosovo skal godkjennes eller forkastes. Fra utenlandsk hold, blant annet norsk UD, synes det å komme et visst press for at man skal telle opp stemmene og godkjenne valget slik at man kan gå videre med den politiske prosessen.

Utenriksminister Børge Brende sier i en pressemelding i dag at "mitt første inntrykk er at valgene i all hovedsak ble gjennomført på en god måte. Jeg vil gratuler Kosovos myndigheter med dette." Selv om UD hadde registrert "uroligheter i den delte byen Mitrovica," konkluderer Brende med at "det er positivt at mange av Kosovos serbiske innbyggere har deltatt i valget til tross for enkelte voldelige hendelser i Nord-Kosovo."

I Kosovo, derimot, bedømmes situasjonen annerledes. I tillegg til de omfattende urolighetene og uregelmessighetene ved valget i nord, ser det ut til at valgdeltakelsen blant serberne var svært lav, trolig på rundt 20 prosent. Dermed vil ikke de valgte kommunestyrene ha stor legitimitet og være dårlig egnet til å overføre myndighet fra Beograd til Pristina. Det vurderes derfor å annullere resultatene fra mange av valgkretsene i Nord-Kosovo.

Heller ikke OSSE, som hadde valgobservatører på plass, lar seg begeistre. OSSEs generalsekretær, Lamberto Zannier, fordømte i dag hendelsene i Nord-Kosovo på det sterkeste. Organisasjonen konkluderer at valgene i de serbiske områdene ikke var frie, og at det hadde forekommet systematiske "angrep mot borgernes personlige verdighet og deres rett til å utøve sitt frie valg."

Lokalvalget i resten av Kosovo gikk rolig og ordnet for seg.

Oppdatering 4. november kl. 23.00:
Både EU og OSSE har i løpet av kvelden krevd et omvalg i deler av Nord-Kosovo. Samtidig beklages det at sikkerheten hadde vært "for dårlig koordinert." EU annonserer hardere tiltak mot "de kriminelle bandene" i Nord-Kosovo og et mye større sikkerhetsoppbud ved neste korsvei. Det antydes at det vil foretas et nytt valg i fire kommuner i Nord-Kosovo rundt den 1. desember.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no