See also:
» 17.03.2014 - Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann
» 30.01.2014 - Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 04.11.2013 - Mislykket valg i Kosovo truer fredsprosessen
» 19.04.2013 - Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn
» 04.04.2013 - Skal EU forvalte Nord-Kosovo?
» 01.03.2013 - Serbia går inn for deling av Kosovo











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Debatt | Politikk - Kosovo | Serbia

Leder: Gi serberne i Kosovo selvbestemmelse

Leder, Kureren, 1. mars 2013 - EU og NATO har med rette beskyttet Kosovo og hjulpet denne eksjugoslaviske provinsen å oppnå selvstendighet. Men dette må ikke gå på bekostning av den serbiske befolkningen i Nord-Kosovo, som bør få lov til å slutte seg til Serbia.

Det finnes ingen enkle løsninger i Eks-Jugoslavia. Heller ikke selvbestemmelse er en fasitløsning, for den kan vekke krav andre steder på Balkan der statsgrensene ikke tilsvarer de etniske grensene. I regelen er det nesten alltid best å tviholde på etablerte, internasjonalt anerkjente grenser.

Men akkurat når det gjelder Kosovos grense, bør den ikke være en hellig ku.

Det er fordi Kosovo i utgangspunktet var et unntak i oppløsningen av Jugoslavia. Folkerettslig var det forsvarlig å la de enkelte republikkene i Den sosialistiske forbundsrepublikken Jugoslavia bryte opp og danne egne stater, fra Kroatia og Slovenia i 1991 til Montenegro i 2006.

Men Kosovo var aldri en republikk i det føderale Jugoslavia. Kosovo var en autonom del av delrepublikken Serbia, og hadde ikke det ultranasjonalistiske regimet til Slobodan Milosevic begått krigsforbrytelser mot befolkningen i Kosovo og slik trigget NATO-angrepet i 1999, ville verdenssamfunnet sett på de enkelte delrepublikkenes grenser som hellige kuer. Uten Milosevic ville Vesten dermed aldri anerkjent Kosovo som selvstendig stat.

Men det ble altså en moralsk nødvendighet å hjelpe kosovarene å opprette sin egen stat, og dermed også å anerkjenne denne.

Samtidig er det en urett å påtvinge serberne i dagens Nord-Kosovo å bli en uglesett minoritet i det nye, selvstendige Kosovo, en stat de ikke vil ha noe med å gjøre.

Dagens Serbia styres ikke av Milosevic, og dagens serbiske nasjonalister er ingen folkemordere. Tvert imot er de overraskende pragmatiske og villige til å tøye seg langt for å bli vurdert som medlemskandidater i EU. Serbias statsminister Ivica Dacic er villig til å anerkjenne Kosovos selvstendighet dersom de serbiske kommunene i Nord-Kosovo får velge sin tilslutning - enten til Serbia eller til Kosovo - selv.

Dette er et rimelig krav, og det er en løsning som begge partene vil kunne leve med.

Og det er ingen som kan påstå at Kosovo mister noe ved å avstå de nordlige serbiske kommunene til Serbia. Befolkningen i dette svært fattigslige området er ikke innstilt på samarbeid med regjeringen i Pristina. Tvert imot vil den varige uroligheten i Nord-Kosovo fortsette å gjøre hele Kosovo til et ustabilt land som ikke vil kunne tiltrekke seg nødvendige investorer.

EU og USA nekter likevel å vurdere en deling av Kosovo. Grensene på Balkan slik de er skal ikke endres, krever de.

Man kan forstå skepsisen ut fra de mange andre serbiske minoritetene på Balkan. Hva hvis serberne i Bosnia krever det samme? Eller kroatene i Bosnia? Eller serberne i Kroatia? Eller kosovarene i Makedonia?

Da er løsningen å si at grensene fra de jugoslaviske delrepublikkene er uantastelige - for dette omfatter ikke grensen mellom Serbia og Kosovo. Og ved å tillate at Nord-Kosovo integrerer seg i Serbia, kan man også presse myndighetene i Beograd til å garantere dagens grenser på Balkan og ikke understøtte revisjonistiske serbiske minoriteter i andre land.

Grensen mellom Serbia og Kosovo er nemlig unntaket, ikke regelen, i det oppdelte Jugoslavia. Og slik den er trukket nå, tjener den ingen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no