See also:
» 17.03.2014 - Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann
» 30.01.2014 - Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 04.11.2013 - Mislykket valg i Kosovo truer fredsprosessen
» 19.04.2013 - Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn
» 01.03.2013 - Serbia går inn for deling av Kosovo
» 01.03.2013 - Leder: Gi serberne i Kosovo selvbestemmelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


EU-politistyrker assisterer kosovarske kollegaer ved kontrollen av grensen mot Serbia
© Eulex/Kureren
Politikk - Kosovo | Serbia

Skal EU forvalte Nord-Kosovo?

Fredsforhandlinger: Serbias statsminister Ivica Dacic (v), EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton (m), Kosovos statsminister Hashim Thaci (h)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 4. april 2013
- Etter at forhandlingene mellom Serbia og Kosovo om en endelig løsning på Kosovo-konflikten brøt sammen denne uken, ligger det nå angivelig et forslag på bordet om at EU tar over styringen i Nord-Kosovo, landsdelen som er dominert av serbere.

"Kløften var smal, men den var dyp," uttalte forhandlingsleder Catherine Ashton etter at hun måtte innrømme nederlaget natt til onsdag. Ashton, som er EUs utenrikskoordinator, hadde igjen prøvd å mekle mellom Serbias visestatsminister Aleksandar Vucic og Kosovos statsminister Hashim Thaçi, og det kom angivelig til flere høylydte scener utover kvelden.

Ashton har i løpet av året ledet flere vellykkede forhandlingsmøter mellom partene og var nær ved å få til en normalisering mellom Serbia og utbryterrepublikken Kosovo, som er anerkjent av de fleste, men ikke alle, EU-land. Tirsdagens emne var det siste i rekken, og det vanskeligste. Det dreier seg om Nord-Kosovo, en landsdel med et stort serbisk befolkningsflertall som nekter å integrere seg i albanerstaten Kosovo.

Regjeringen i Beograd, på lik linje med serberne i Nord-Kosovo, ønsker egentlig at denne landsdelen tilbakeføres Serbia og tilbyr en full anerkjennelse av Rest-Kosovo i bytte. Men, under press om at Serbia ikke får bli EU-medlem, har Beograd gått med på å normalisere forholdet til Kosovo dersom serberne nord i landet i det minste får selvstyre og en egen politisk representasjon.

Men EU og Kosovo nekter å gå med på et autonomt serbisk Nord-Kosovo. Det er de negative erfaringene med det autonome og lite samarbeidsvillige Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina som har ført til at EU deler Kosovos syn på saken. Kosovarene, på sin side, tilbød grunnlovsendringer som ville garantere serbernes status som minoritet i Kosovo.

Da ingen enighet ble nådd, er de formelle fredsforhandlingene mellom Serbia og Kosovo nå lagt på is. Det er dermed også EU-søknaden til Serbia, som var betinget av at det ble funnet en endelig løsning på Kosovo-spørsmålet.

Men ingen av partene, heller ikke EU, ønsker å la saken bero på denne måten. I løpet av siste døgn er flere fremstøt er allerede blitt gjort for å få ny bevegelse i saken.

Ifølge den serbiske pressen, har nå myndighetene i både Beograd og Pristina gjort en ny henvendelse til Brussel om å ta frem den gamle fredsplanen fra 2007 til Martti Ahtisaari, tidligere finsk president, fredsprisvinner og FN-diplomat. Serberne avslo Ahtisaari-planen i 2007, men har nå funnet den frem igjen.

Den gamle planen sukrer kosovarenes foreslåtte grunnlovsendringer med større desentralisering og dermed lokalt selvstyre. Den ser riktignok ikke for seg en samlet serbisk enhet i Nord-Kosovo, men vil kunne gi de serbiske kommunene mer makt enkeltvis.

Ifølge den serbiske dagsavisen 'Danas', ligger det også et annet forslag på bordet, som skal komme fra EUs mekler Ashton.

Det forutser at EU overtar den fulle forvaltningen av Nord-Kosovo i en overgangsperiode. Planen lener seg angivelig på den midlertidige FN-forvaltningen av Øst-Kroatia på 1990-tallet, etter at området var frigjort fra serbisk okkupasjon. FN sto den gang for en demilitarisering av området, en retur av flyktningene og organiseringen av lokalvalg.

Løsningen ville bety at Nord-Kosovo får en spesiell status i en overgangsperiode, der en EU-forvaltning ville søke å styrke lokaldemokratiet, men også integreringen i Rest-Kosovo over tid.

Les også Kurerens leder fra 1. mars: "Gi serberne i Kosovo selvbestemmelse".




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no