See also:
» 17.03.2014 - Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 25.04.2013 - Serbisk knefall for ofrene i Srebrenica
» 22.04.2013 - Serbia får forhandle om EU-medlemskap
» 19.04.2013 - Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn
» 04.04.2013 - Skal EU forvalte Nord-Kosovo?
» 01.03.2013 - Serbia går inn for deling av Kosovo











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fremskrittspartileder Aleksandar Vucic ligger godt an til å bli Serbias statsminister i mars
© SNS/Kureren
Politikk - Serbia

Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema

Tilhengere til Det serbiske fremskrittspartiet under en partitilstelning i vinter

© SNS/Kureren
Kureren, 30. januar 2014
- Fra ultranasjonalistiske EU-motstandere i 2008, til reformivrige EU-pådrivere i 2014: Serbias Fremskrittparti SNS er seniorpartner i koalisjonen som ledet landet til forhandlinger om EU-medlemskap. Men SNS ønsker makten alene for å få fortgang i reformene, og har derfor skrevet ut nyvalg.

Aleksandar Vučić er kun visestatsminister i Serbia, men han anses likevel som landets mektigste politiker. Vučić er leder i Det serbiske fremskrittspartiet (SNS), valgvinneren fra 2012, som måtte gå i koalisjon med det mye mindre sosialdemokratiske partiet for å få flertall i parlamentet i Beograd. Prisen for koalisjonen var at sosialdemokratenes leder, Ivica Dačić, fikk statsministerposten.

Denne koalisjonen har stått for en av de største kuvendingene i serbisk politikk noensinne. Fra å være en sinke i samarbeidet med EU, har Serbia det siste halvannet år hoppet over sin egen skygge og gått med på såpass utenkelige ting som å delvis normalisere forbindelsene med Kosovo. Et stort antall økonomiske og ikke minst rettsstatlige reformer er også på gang, og oligarker med svarte formuer kan ikke lenger føle seg trygge.

At dette har vært mulig skyldes til en stor grad det tradisjonelt svært høyreorienterte Fremskrittspartiet og dets populære leder Vučić. Vučić har nemlig foretatt en ideologisk reise, fra ultranasjonalisme til internasjonalisme, som han har maktet å ta store velgergrupper i Serbia med på. Og det på kun seks år, for SNS ble dannet så sent som i 2008.

Da Fremskrittspartiet ble Serbias største parti ved valget i 2012, var det mange som fryktet at den sakte tilnærmingsprosessen mellom Serbia og EU ville gå helt i stå på grunn av nasjonalistenes EU-skeptiske fortid. Men tvert imot har Vučić og SNS vist seg å bli pådrivere for EU-tilnærmingen.

Og for litt over en uke siden kom Serbia i mål med det som hadde vært en målsetning i over et tiår. Etter at landet, hittil i svært små skritt, har imøtekommet ett EU-krav etter det andre, ble Serbia den 21. januar formelt opptatt som kandidatland, og de reelle EU-medlemskapsforhandlingene kunne starte.

Serbia godtok dermed også 35 såkalte kapitler, det vil si definerte saksområder, der landet blir gitt klare reformmål før det kan bli fullmedlem i EU. Dette er til dels tøffe mål, som en full normalisering av forholdet til Kosovo. Og det inkluderer skjerpet kamp mot korrupsjon og organisert kriminalitet, utviklingen av en fullverdig rettsstat og vidtrekkende økonomiske reformer, samt en statsøkonomi i balanse.

Serbias statsminister Dačić erkjente forrige uke at denne prosessen "ikke vil være lett," men han påpekte likevel at avtalen markerte "slutten på en svært vanskelig start" for Serbia. "Dette er begynnelsen på en ny vei som vil være vanskelig, men vi er forpliktet til å nå våre mål, og innen 2018 må vi oppfylle alle kravene EU har til oss." Innen 2018 ønsker nemlig Serbia å bli tatt opp som EU-medlem.

Ønske om fortgang i reformene
Men visestatsminister Vučić har flere ganger gjort det klart at han synes den sosialdemokratiske regjeringspartneren ikke er reformvillig nok, og han frykter derfor at drømmen om et EU-medlemskap innen 2018 kan gå i knus. Derfor har Det serbiske fremskrittspartiet i økende grad snust på muligheten for et nyvalg.

Det har vært rykter og åpenlyse diskusjoner om nyvalg i Serbia i ett år allerede. Mange forventet at regjeringen ville falle i august, da finansministeren takket for seg. Og i julen bidro Vuči&

Serbias statsminister Ivica Dacic og SNS-leder Aleksandar Vucic (h) i møte med EUs Catherine Ashton denne uken

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
#263; selv til spekulasjonene da han gikk ut i mediene og garanterte at forhandlingene om nye kreditter til Serbia fra Pengefondet (IMF) ikke ville stå i fare dersom det skulle blitt utlyst nyvalg.

Men regjeringen i Beograd har hatt tålmodighet til å sluttføre forhandlingene med EU før den vendte oppmerksomheten mot nasjonal politikk. Og samtidig har også SNS og Vučić kunnet registrere den ene rekordoppslutningen på meningsmålingene etter den andre. På de siste målingene får partiet nemlig støtte på mellom 43 og 45 prosent av velgerne, noe som kan holde til et rent flertall i det neste serbiske parlamentet.

Forrige helg, kun fire dager etter at Serbia oppnådde sin nye EU-kandidatstatus, kunne Vučić fortelle partikameratene sine at også han nå ønsket å forberede et nyvalg. Etter noe diskusjoner innad i regjeringen, kunngjorde president Tomislav Nikolić, også fra SNS, på onsdag at han hadde oppløst parlamentet, etter ønske fra regjeringen. Dermed blir det nyvalg den 16. mars.

"Vi må endre mentaliteten"
Vučić ligger dermed godt an til å bli Serbias neste statsminister, trolig for en regjering bestående kun av Fremskrittspartiet. Det vil kunne gi den retorisk sterke politikeren svært mye makt til å utforme Serbias politikk de neste årene. Og Vučić har allerede planene klare for hvordan han vil revolusjonere landet.

Partilederen har ikke noe mindre som mål enn å "endre mentaliteten" til det serbiske folket. I flere taler har han kritisert den bakstreverske ultranasjonalismen, uviljen mot privat initiativ, overdreven tro på statlig inngripen og upålitelighet. Som en nyfrelst, preker Vučić om å modernisere sinnene, og viser til hvordan han selv hadde alle disse holdningene så sent som i 2008.

Med Vučić ved makten vil det bli privatiseringer, men ikke altomfattende. Det vil bli store nedbygginger av offentlige stillinger og av goder for offentlig ansatte. Det vil bli en forsoning med Kosovo. Og det vil ryddes opp i den omfattende svarte økonomien, som har gjort enkelte serbere uhyrlig rike og de fleste altfor fattige.

Dette er i hvert fall programmet hans. Og at dette i en så stor grad fenger serbere anno 2014, er i seg selv et tegn på at mye har skjedd i dette landet de siste par årene. Men om det er realisme i planene til Vučić, er et annet spørsmål. For å reformere Serbia såpass grundig, vil Vučić måtte tråkke mange svært sterke krefter på tærne, og han vil måtte være trygg på full lojalitet innad i partiet.

Allerede nå møter SNS-lederen motstand. Miroslav Mišković, Serbias rikeste mann og lenge helt uangripelig, ble arrestert og anklaget for blant annet korrupsjon i 2012. Og siden den gang har Mišković brukt et kobbel stjerneadvokater og PR-byråer for å sverte Serbias regjering og Vučić. Det har vært en smertelig prosess.

Men milliardæren må nå forsvare seg i en regulær rettsprosess, som demonstrerer at rettssikkerhet og likhet for loven begynner å bli begrep å regne med i Serbia. Og på tross av kampanjen til Mišković, ser velgerne i Serbia ut til å like de tendensene og fremskrittene de ser. Vučić ser ut til å ha funnet 2014-tonen hos velgerne.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no