See also:
» 17.03.2014 - Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann
» 30.01.2014 - Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 25.04.2013 - Serbisk knefall for ofrene i Srebrenica
» 19.04.2013 - Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn
» 04.04.2013 - Skal EU forvalte Nord-Kosovo?
» 01.03.2013 - Serbia går inn for deling av Kosovo











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Serbias statsminister Ivica Dacic leder landet mot EU-medlemskap
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Serbia

Serbia får forhandle om EU-medlemskap

Kureren, 22. april 2013 - Etter fredagens forhandlingsløsning mellom Serbia og Kosovo, anbefalte EU i dag at det skulle opptas medlemskapsforhandlinger med Serbia. Samtidig har fredagens avtale blitt tatt relativt godt imot i Beograd.

EU-kommisjonen la i dag frem sine rapporter om Serbia og Kosovo, og de anbefalte som ventet at Serbia skulle få starte medlemskapsforhandlingene mens Kosovo burde tilbys en assosiasjonsavtale med EU.

Rapporten om Serbia fremhever særlig at landet har "imøtegått den viktigste prioriteten" som var å synlig bedre forholdene til utbryterrepublikken Kosovo. "Serbia har engasjert seg aktivt og konstruktivt i den EU-tilrettelagte dialogen med Pristina," står det i rapporten, som også påpeker at mange av de punktene som Serbia og Kosovo har blitt enige om allerede utføres i praksis.

Utover det kompliserte forholdet til Kosovo, som i flere år har truet med å velte serbiske medlemskapsforhandlinger, oppsummerte rapporten også de andre EU-kravene Serbia hadde oppfylt i EU-tilpasningsprosessen.

Serbia hadde med hell gjennomført reformer for å øke rettssikkerheten, sikret at viktige institusjoner var uavhengige av regjeringen, innført pressefrihet og antidiskrimineringslover, gitt større beskyttelse for minoriteter og bidratt konstruktivt i det regionale samarbeidet på Balkan, ifølge EU-rapporten.

"Anbefalingen om å åpne EU-medlemskapsforhandlinger med Serbia ... markerer et klart brudd med fortiden og et felles skritt mot en europeisk fremtid," sa EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton i en uttalelse i dag. "Jeg vil takke lederne for Serbia og Kosovo for sitt mot og sitt vidsyn," la Ashton, som hadde ledet forhandlingene, til.

Avtalen godt mottatt
Den positive evalueringen av Serbia som søkerland, mer eller mindre som annonsert, kom etter gjennombruddet i forhandlingene mellom Kosovo og Serbia på fredag. I løpet av helgen ble avtaleteksten lagt fram for regjeringene og parlamentene i både Beograd og Pristina. Selv om avtalen skapte mye debatt begge steder, ble teksten vedtatt med stort flertall.

Serbiske medier var i helgen stort sett svært positive i sin analyse av forhandlingsresultatet og lettet over at striden om Kosovo var over. Kun den ultranasjonalistiske avisen 'Nase Novine' kalte resultatet en serbisk "kapitulasjon".

Avisen 'Politika' fremholdt derimot at det nå var slutt på alle de "små og store kapitulasjonene" og at man kunne begynne å se fremover. Og avisen 'Danas' konkluderer at "når enden er god, er allting godt."

Lang søkerprosess venter
Nå er dermed fokuset i Serbia rettet fremover. mot et fullt medlemskap i EU innen overskuelig tid.

Men prosessen er fortsatt lang. Først må EU-landene godta Serbia som søkerland, noe de på forhånd har indikert at de vil gjøre. Så må de enes om når forhandlingene med Serbia skal starte. Det antas at EUs utenriksministere, som i dag er samlet i Luxemburg, har drøftet dette emnet.

Og selve søknadsprosessen kan ta mange år, særlig for et relativt fattig land som Serbia. Det noe rikere nabolandet Kroatia, som kommer til å bli fullt EU-medlem 1. juli i år, ble godkjent som søkerland så langt tilbake som i 2005, og har dermed brukt åtte år på forhandlings- og omstillingsprosessen.

Les mer om Kroatias vei inn i EU i denne artikkelen: "Kroatia ønskes velkommen i EU".

Etter det som mange kaller det "overilte" EU-medlemskapet til Bulgaria og Romania, har EU nå begynt å sette mye strengere krav til at søkerland må tilpasse hele systemet sitt til EU-standard før de får innvilget medlemskap. En hemsko for nye søkere er blant annet de mye strengere kravene til korrupsjonsbekjempelse som EU nå stiller.

Serbia vil dermed trolig ikke kunne forvente å oppnå fullt EU-medlemskap før tidligst 2020.

Les mer om forhandlingene og avtalen mellom Serbia og Kosovo i denne artikkelen: "Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no