See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 27.06.2013 - Kroatia frykter konkursbølge etter EU-medlemskap
» 15.04.2013 - Nasjonalistparti vinner kroatisk EU-valg
» 08.03.2013 - Alt klart for Kroatias EU-medlemskap











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kroatias statsminister Zoran Milanovic (v) hilses velkommen av EU-president José Manuel Barroso (h)
© EU/Kureren
Politikk | Økonomi - Kroatia

Kroatia ønskes velkommen i EU

Kroatias utenriksminister, Vesna Pusic

© Ministarstvo vanjskih/Kureren
Kureren, 27. mars 2013
- EU-kommisjonen feirer at Kroatia nå formelt oppfyller alle kravene til å bli medlem i unionen, noe som skal skje 1. juli i år. Også i Kroatia feires det at man er i havn med reformene og forhandlingene, samt at det kommer 655 millioner euro EU-midler til gjenoppbygging.

Stefan Füle, EUs kommissær for utvidelse, annonserte i går at "Kroatia er klar for å bli medlem i EU" i en tale i Zagreb der han la frem den siste evalueringsrapporten om landets reformprosess. Kroatia oppfylte nå alle formelle krav til medlemskap, forklarte Füle.

Ifølge EU-evalueringen, hadde Kroatia oppfylt de siste, prioriterte kravene EU-kommisjonen hadde presentert i sin nest siste rapport i oktober i fjor. "Kroatia oppfyller generelt kravene i alle forhandlingspunktene og vil være klar for EU-medlemskap i juli," fortalte Füle, med referanse til konklusjonene et kommisjonsmøte i Brussel tidligere på dagen.

Kroatia søkte opprinnelig om EU-medlemskap i 2003, og Brussel godtok å innlede forhandlinger med regjeringen i Zagreb i 2005. I januar i fjor stemte 66 prosent av kroatene "ja" til EU-medlemskap i en folkeavstemning.

"Kroatia har nå ikke bare blitt et helt annerledes land, men det trer også inn i EU bedre forberedt enn noe annet land som har blitt sluppet inn," bekreftet Füle. Kravene til Kroatia har vært tøffere enn til tidligere søkerland, ifølge EU-kilder, som følge av en bred enighet om at Bulgaria og Romania ble sluppet for tidlig inn i EU-varmen.

De eneste gjenværende hindringene for at Kroatia trer inn i EU den 1. juli, er at parlamentene i Tyskland, Nederland, Belgia og Slovenia fortsatt må ratifisere EU-utvidelsen. Men Kroatias utenriksminister, Vesna Pusic, sa i går at hun hadde fått forsikringer om at det ikke var innvendinger mot EU-utvidelsen i disse landene. Parlamentene i Berlin, Amsterdam, Brussel og Ljubljana hadde alle satt av konkrete datoer for en avstemming, og regjeringene i disse landene hadde anbefalt å stemme i favør av Kroatias medlemskap.

Også Füle fra EU-kommisjonen tar det for gitt at disse siste avstemningene - Tyskland blir sistemann i begynnelsen av juni - ikke vil skape noe problem. Kommissæren kunne til og med bekrefte at det skal holdes valg om Kroatias nye medlemmer til EU-parlamentet den 14. april, altså f

Den prosjekterte broen over til halvøya Peljesac skal få EU-midler

© Dubrovnik Regija/Kureren
ør de siste landene har ratifisert medlemskapet.

I Kroatia ble den forventede konklusjonen om at landet nå er klart for EU-medlemskap stort sett tatt godt imot. Debatten og fordelene og ulempene har pågått i et helt tiår, så nyheten ble møtt med en slags lettelse over at prosessen endelig synes over.

EU-subsidiene kommer allerede i år
Det er særlig de økonomiske konsekvensene av et EU-medlemskap som har preget debatten i det siste, ettersom de fleste middelhavslandene i EU nå går gjennom en dyp krise, blant annet naboen i nord, Slovenia. Også Kroatia har blitt smittet av den regionale økonomiske tilbakegangen i det siste.

De fleste valgte likevel i går og i dag å fokusere på de umiddelbare positive økonomiske aspektene ved EU-medlemskapet. Den kroatiske dagsavisen 'Vecernji list' kunne i dag avsløre at byene Vukovar, Osijek, Rijeka og Porec vil være de første til å nyte godt av betydelige støttemidler fra EU.

Ifølge avisen, var det allerede satt av 655 millioner euro til gjenoppbyggingen av disse byene i årets EU-budsjett. Byene var blant dem som hadde tatt størst materiell og økonomisk skade i krigen som fulgte Kroatias løsrivelse fra Jugoslavia fra og med 1991. EU-midlene skal først og fremst gå til å stimulere næringslivet i disse byene.

Utenriksminister Pusic kunne videre opplyse om at det på årets EU-budsjett var avsatt store midler for å bygge opp infrastrukturen og transportsektoren i Kroatia, både til overregionale prosjekter og i landets byer.

Blant annet skal den lenge planlagte broen over til halvøya Peljesac endelig bygges, delfinansiert med EU-midler. Broen vil forbinde den sørligste delen av Kroatia, som er avskåret fra landet gjennom den smale kystkorridoren til Bosnia-Hercegovina, med resten av landet. Dette inkluderer blant annet byen Dubrovnik. Også for EU vil denne omstridte 2,2 kilometer lange broen være av fordel, da Bosnia ikke er del av Schengen-samarbeidet og kontrollen mot EUs nye yttergrense dermed vil lettes.




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no