See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 27.06.2013 - Kroatia frykter konkursbølge etter EU-medlemskap
» 15.04.2013 - Nasjonalistparti vinner kroatisk EU-valg
» 10.04.2013 - EU: Slovenia foran stupet
» 27.03.2013 - Kroatia ønskes velkommen i EU
» 28.02.2013 - Kriserammende Slovenia får ny regjering











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kroatias utenriksminister Vesna Pusic og den slovenske statssekretæren Tone Kajzer underskriver en foreløpig avtale om Ljubljanska Banka
© FaH/Republike Hrvatske/Kureren
Politikk | Økonomi - Kroatia | Slovenia

Alt klart for Kroatias EU-medlemskap

Den kroatiske dagsavisen 'Jutarnji List' titulerer i dag: "Endelig! Veien er fri! Om 114 dager hører vi til i EU"

© Faksimile (Jutarnji List)/Kureren
Kureren, 8. mars 2013
- Etter at Kroatia og nabolandet Slovenia i går nådde en avtale i striden om en bankkonkurs, er det nå ingen EU-land som har motsigelser mot det eksjugoslaviske landets EU-medlemskap. Kroatia blir trolig fullverdig EU-medlem 1. juli i år.

Det var tid for feiring i går kveld og i dag i Kroatia, særlig blant landets politikere, men også i mediene. Dagsavisen 'Jutarnji List' slo opp nyheten som toppsak i dag, med tittelen "Endelig! Veien er fri! Om 114 dager hører vi til i EU."

Kroatia har i lang tid strevd med å bli tatt opp som det 28. medlemmet av EU. Det er særlig i Vest-Europa at man har krevd strengere vilkår for å bli tatt opp i fellesskapet, noe som begrunnes med de negative erfaringene med det relativt raske opptaket av Bulgaria og Romania. De to sørøsteuropeiske landene sliter fortsatt med å etterkomme flere EU-standarder og har mistet forbedringspresset etter medlemskapet.

Dermed har kravene blitt skjerpet, og Kroatia har vært den første medlemskandidaten som har måttet oppfylle medlemskriteriene til punkt og prikke.

Kravene har vært oppfylt på en tilfredsstillende nok måte i flere måneder. I januar i fjor stemte 66 prosent av kroatene "ja" til et EU-medlemskap i en folkeavstemning. Og etter nok et "ja" fra EU-kommisjonen har det bare vært de enkelte medlemslandene i EU som har kunnet stoppe et kroatisk medlemskap. Alle de 27 landene har vetorett i dette spørsmålet.

Til nå har 21 av 27 EU-land besluttet og ratifisert at de ønsker Kroatia velkommen i fellesskapet. De resterende landene forventes å ratifisere Kroatias medlemskap i løpet av mars. Dersom denne fristen holdes, vil Kroatia bli EU-medlem den 1. juli 2013, altså om 114 dager, som 'Jutarnji List' fremhever.

Men det har til nå vært ett skjær i sjøen for å rekke fristen. Og det har nettopp vært nabolandet Slovenia, det eneste eksjugoslaviske landet som har blitt EU-medlem før Kroatia. Slovenia har stilt som betingelse at det underskrives en statsavtale mellom de to landene som regulerer de økonomis

Ruinene etter Ljubljanska Banka i Mostar, Bosnia Herzegovina, etter krigen

© Marcel Oosterwijk/Flickr/Kureren
ke konsekvensene av konkursen til Ljubljanska Banka i 1991, like etter sammenbruddet av Jugoslavia.

130.000 kroater hadde konto i den kroatiske avdelingen av Ljubljanska Banka, som hadde sitt hovedkvarter i den slovenske hovedstaden Ljubljana. De tapte kroatiske sparekontoene summerte seg til omlag 50 millioner euro. Kroatia har beskyldt Slovenia for å ha overført disse midlene til Slovenia da banken gikk omkull, og har krevd at summen skal tilbakeføres til Kroatia fra etterfølgeren Nova Ljubljanska Banka.

Nova Ljubljanska Banka er nå den største banken i Slovenia.

Slovenia har på den andre siden hevdet at den kroatiske avdelingen av gamle Ljubljanska Banka automatisk tilfalt Kroatia etter delingen av Jugoslavia, og at det dermed har vært ansvaret til kroatiske myndigheter å erstatte midlene som gikk tapt i Kroatia.

Siden har Slovenia brukt Kroatias EU-medlemskapsønske som et pressmiddel for å komme frem til en minnelig løsning. Og i begynnelsen av februar i år kunne kroatiske medier melde om et gjennombrudd i forhandlingene. Selv om innholdet i avtalen blir holdt hemmelig, mente den kroatiske dagsavisen 'Večernji list' å vite at "Kroatia får mindre enn det burde, og Slovenia betaler mer enn det ville."

Nå er det offisielt at det er kommet i stand en avtale mellom de to naboene, som statsministerne i de to landene skal underskrive i Ljubljana på mandag 11. mars. Avtalen innebærer blant annet at Kroatia vil avslutte alle rettsoppgjør mot Ljubljanska Banka med øyeblikkelig virkning, mens Slovenia går med på å la en nøytral mekler fastsette skadeserstatningene til Kroatia.

Dermed er den store striden mellom naboene formelt ute av verden, og Slovenias parlament vil godkjenne Kroatias EU-medlemskap før slutten av måneden.




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no