See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 13.12.2013 - Slovenia unngår full eurokrise
» 08.03.2013 - Alt klart for Kroatias EU-medlemskap
» 28.02.2013 - Kriserammende Slovenia får ny regjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


EUs økonomikommissær Olli Rehn la i dag frem en rapport om situasjonen i medlemslandene
© EU/Kureren
Økonomi - Slovenia

EU: Slovenia foran stupet

Slovenias statsminister Alenka Bratusek på teppet i Brussel

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 10. april 2013
- En EU-rapport om den økonomiske situasjonen i medlemslandene peker særlig på den kritiske situasjonen i Slovenia. Økonomikommissær Olli Rehn sier at Slovenia har "kun et par ukers tid" for å unngå at krisen kommer ut av kontroll.

EU-rapporten går gjennom den finansielle situasjonen i en rekke medlemsland, og finner kritikkverdige forhold i alle, også i Danmark, Finland og Sverige. Men det er særlig situasjonen i Spania og Slovenia der EU-kommisjonen finner "altfor stor makroøkonomisk ubalanse" som i Slovenias tilfelle krever "øyeblikkelig politisk handling."

For mens kriselandet Spania allerede har en aktiv, om enn omstridt, krisepolitikk, er det lite som skjer i det eksjugoslaviske eurolandet Slovenia. Den nytiltrådte og tidligere regjeringer har i liten grad grepet fatt i en stadig større gjeldskrise, banker på vei mot sammenbruddet og en svekket konkurranseevne.

"Til nå har nivået av offentlig og privat gjeld holdt seg under den kritiske grenseverdien, og også nettoutenlandsgjelden er relativt beherskbar," står det i EU-rapporten. Men Slovenia befinner seg "i et omfelt av akselererende negative økonomiske tendenser," som truer den finansielle stabiliteten, særlig på bakgrunn av et svært høyt gjeldsnivå i slovensk næringsliv.

Økonomikommissær Olli Rehn, som presenterte rapporten i Brussel i dag, gikk enda lenger i å beskrive krisen som bygger seg opp i Slovenia. Rehn sa at situasjonen i landet "fortsatt" var kontrollerbar, men at "makroøkonomiske ubalanser er ferd med å bre seg raskt." Derfor måtte regjeringen i Ljubljana "handle besluttsomt" og innføre "omfattende tiltak."

Slovenia har "kun et par uker tid" for å gripe fatt i situasjonen, sa Rehn. Ellers ville situasjonen komme ut av kontroll.

Rapporten beskriver et Slovenia foran stupet. Det relativt rike landet "fortsetter med å slite med arven etter sin forrige boomperiode," heter det, med referanse til det som kan kalles en jappetid før og etter at Slovenia ble EU-medlem i 2004 og euromedlem i 2007. Dette har blant annet ført til at landets bedrifter har "en ikke-bærekraftig gjeldsbyrde" og at landets banker sliter mer og mer med å drive inn sine lån.

Nettopp dette har ført til en overhengende fare for at Slovenias relativt beskjedne finanssektor kan gå overende. Bankene i landet er underfinansiert og trenger statsstøtte. "Bankenes avhengighet av kapital fra staten er en hovedtrussel mot økonomien," oppsummerer EU-rapporten.

Samtidig har statsøkonomien selv kommet under større press, med stadig økende budsjettunderskudd og økt statsgjeld. EU-rapporten kritiserer indirekte det overdrevent høye lønnsnivået i Slovenia, som har økt vesentlig raskere enn produktiviteten, og den store andelen statseide selskaper i landet. Nedsatt konkurranseevne hadde da også ført til en større nedgang i eksporten, ifølge EU-rapporten.

"Disse utfordringene krever øyeblikkelig handling overfor finanssektoren og statseide selskap," konkluderer rapporten. Bare slik kan regjeringen i Ljubljana "unngå en situasjon der store ubalanser vil forsterkes raskt til å nå et ikke-bærekraftig nivå."

Slovenia har siden regjeringskrisen i februar i år vært ledet av en sentrum-venstreorientert regjering under Alenka Bratusek. Statsminister Bratusek har et ustabilt regjeringsgrunnlag i det slovenske parlamentet, med partier som motsatte seg den forrige konservative regjeringens forsøk på sparetiltak. Også partene i det slovenske arbeidslivet har motsatt seg sparetiltak.

Les mer om regjeringskrisen i Slovenia i denne artikkelen: "Kriserammende Slovenia får ny regjering".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no