See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 13.12.2013 - Slovenia unngår full eurokrise
» 10.04.2013 - EU: Slovenia foran stupet
» 08.03.2013 - Alt klart for Kroatias EU-medlemskapChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Alenka Bratušek velges som ny statsminister av parlamentet i Slovenia
© Slovenias parlament/Kureren
Økonomi | Politikk - Slovenia

Kriserammende Slovenia får ny regjering

Slovenias utgående statsminister Janez Janša talte i går i parlamentet

© Tamino Petelinšek/STA/Kureren
Kureren, 28. februar 2013
- Alenka Bratušek er fra i dag Slovenias nye statsminister. Den første kvinnen i vervet får en tøff oppgave med å gjenopprette velgernes tillit etter at forgjengeren Janez Janša anklages for korrupsjon og regjeringens sparepolitikk ble stadig mer upopulær.

Slovenia, den nordligste av de eksjugoslaviske republikkene og hittil eneste EU- og euromedlem, gjennomgår sin dypeste krise siden uavhengigheten i 1991. Etter en imponerende økonomisk vekst og jappetid i Ljubljana, er slovenske banker truffet av eurokrisen og den sosialdemokratiske regjeringen måtte i 2011 gå inn på tøffe sparetiltak for å redde bankene.

De upopulære tiltakene førte til at en sentrums-høyreallianse under Janša kom til makten for ett år siden. Statsminister Janša har måttet stramme ytterligere inn på økonomien etter hvert som den slovenske statsgjelden mer enn doblet seg i fjor. Økonomisk vekst er snudd til tilbakegang, med økende arbeidsløshet og begrenset tilgang til lånekapital. Særlig den viktige byggebransjen er gått helt i stå.

Samtidig har korrupsjonsanklagene mot statsminister Janša, som til dels var kjent før valget i desember 2011, fått et stadig større omfang og troverdighet. Janša anklages for å være delaktig i bestikkelser rundt innkjøpet av 135 pansere for den slovenske hæren i sin forrige regjeringstid (2004-08).

Etter hvert som korrupsjonsanklagene fikk større tyngde, trakk flere partier og parlamentsmedlemmer seg fra koalisjonen til Janša. I slutten av februar satt koalisjonen kun igjen med 30 av de 90 setene i parlamentet i Ljubljana. I går ble regjeringen felt i et mistillitsvotum.

I stedet ble opposisjonslederen Alenka Bratušek valgt til Slovenias nye statsminister. Bratušek leder det venstreorienterte partiet Positivt Slovenia som ble dannet i 2011 og straks klarte å bli landets nest største parti ved valget samme år, med 28 prosent av stemmene.

Men Bratušek har kun vært leder for partiet i litt over en måned. Den tidligere lederen og trekkplasteret i partiet var Ljubljanas svært populære borgermester, men han måtte trekke seg etter korrupsjonsanklager i januar i år. Den mindre kjente Bratušek gis derfor ikke særlig håp om å kunne klare å danne en stabil koalisjonsregjering som kan holde seg lenge ved makten.

I slovensk presse omtales Bratušek derfor også heller som en midlertidig regjeringssjef. Ifølge dagsavisen 'Dnevnik' vil hun "lede landet frem til de planlagte valgene våren 2014, med mindre noe uforutsett skjer." Avisen gir henne lite håp om en valgseier om ett år.

Den slovenske avisen fant heller ikke oppmuntrende ord for den avskjedigete statsministeren. Janša var "symbolfiguren for den politiske eliten som har styrt landet i tjue år siden uavhengigheten, som ble den mest forhatte personligheten for demonstrantene" som daglig har samlet seg i gatene i Ljubljana, ifølge 'Dnevnik'.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no