See also:
» 30.01.2014 - Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 25.04.2013 - Serbisk knefall for ofrene i Srebrenica
» 22.04.2013 - Serbia får forhandle om EU-medlemskap
» 19.04.2013 - Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn
» 04.04.2013 - Skal EU forvalte Nord-Kosovo?
» 01.03.2013 - Serbia går inn for deling av Kosovo











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vant 48 % av stemmene: Serbias påtroppende statsminister Aleksandar Vucic
© SNS/Kureren
Politikk - Serbia

Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann

Serbias avtroppende statsminister Ivica Dacic

© EUICBG/Kureren
Kureren, 17. mars 2014
- Fremskrittspartiet til Aleksandar Vučić har klart vunnet valget i Serbia og vil få mer enn halvparten av representantene til parlamentet i Beograd. Nå må serberne brette opp ermene og tåle en tøff økonomisk omstilling under en reformglad Vučić som statsminister.

Det populistisk konservative, mildt nasjonalistiske og EU-vennlige Fremskrittspartiet SNS gjorde som forventet en braksuksess i det fremskrevne parlamentsvalget på søndag. Foreløpige resultater viser at over 48 prosent av serbiske velgere stemte på SNS og Vučić, og dermed vil partiet få mellom 155 og 160 av de 250 setene i parlamentet.

Dermed vil partileder Vučić etter alt å dømme ta over posten som Serbias statsminister. Vučić, som allerede var valgvinneren i 2012, har i de siste to årene fungert som visestatsminister, da hans SNS måtte gå i koalisjon med det mye mindre sosialdemokratiske partiet for å få flertall i parlamentet. Prisen for koalisjonen var at sosialdemokratenes leder, Ivica Dačić, fikk statsministerposten.

I løpet av disse to årene har Serbia gjort enorme fremskritt i retning EU-tilnærming, men skakkjørt landets økonomi enda mer. Med Dačić som statsminister har Serbia gått med på å normalisere forholdet til utbryterrepublikken Kosovo samt å forplikte seg til dyptgripende reformer. Dermed ble Serbia offisielt godkjent som EU-søkerland i januar i år.

Og som forventet presset SNS-leder Vučić på for å få et ekstraordinært nyvalg straks etter at EU hadde gitt Serbia godkjentstempel på medlemskapssøknaden. Ifølge Vučić selv, skal nemlig Serbia klare å bli EU-medlem allerede i 2018, og dermed trengte landet en kraftfull regjering som kunne drive gjennom de nødvendige reformene.

Utfordringene står nemlig i kø for Serbia. Statsfinansene er mer på avveier enn på lenge, med et planlagt budsjettunderskudd på over 7 prosent i år. Arbeidsledigheten nærmer seg 30 prosent, og i tillegg kunne en vesentlig del av de 740.000 statsansatte vært rasjonalisert bort. Og ikke minst er korrupsjon, mafiavirksomhet og en enorm svart sektor i økonomien gjennomgripende problemer ingen serbisk regjering har våget å gripe fatt i siden Jugoslavias sammenbrudd.

Alt dette sier Vučić at han nå vil ta tak i. Den påtroppende statsministeren har allerede reformplanene delvis klare, blant annet slik de er blitt fremforhandlet med EU de siste årene. Kutt i offentlig sektor, reformer på arbeidsmarkedet og skatteskjerpelser er allerede annonsert. Og i tillegg hevder Vučić at han allerede har startet kampen mot korrupsjonen og mafiavirksomheten.

Valgflesk eller reformer?
I løpet av valgkampen har det blitt lekket den ene historien til serbisk presse etter den andre, som setter statsminister Dačić i direkte forbindelse med Se

Serbias statsminister Ivica Dacic (m) og SNS-leder Aleksandar Vucic (h) i møte med EUs Catherine Ashton i januar

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
rbias mest kjente mafiabosser. Også lederne i Det demokratiske partiet, om helt siden 1990-tallet har kjempet for en EU-tilknytning, er blitt utsatt for et utall rykter om mafiatilknytning. Påstandene er i første rekke blitt publisert i medier som står SNS-leder Vučić nære.

Og det er også mange som hevder at Vučić kun driver populistisk propaganda og at han hittil ikke har benyttet de mange sjansene han har hatt for å gjennomføre reelle reformer. I partiets "Kamp mot korrupsjonen" har Vučić kommet med mange medievennlige utspill, og svertekampanjen mot avtroppende statsminister Dačić har utvilsomt bidratt til å sette Fremskrittspartiet i et bedre lys enn motstanderne.

Partiet viser stadig til at man har tatt grep og sørget for at den milliardtunge oligarken Miroslav Mišković er blitt arrestert for angivelig underslag under privatiseringen av serbiske statsbedrifter. Upopulære Mišković, samt hans sønn og ni forretningspartnere, har siden november vært på anklagebenken i en rettssak med massiv mediedekning.

Påtroppende statsminister Vučić, som hevder at tiltalte Mišković skal ha kommet med drapstrusler mot ham, tar den fulle æren for at oligarken ble arrestert i desember 2012. Ifølge Vučić, er dette første gang en serbisk regjering gjør noe konkret mot den organiserte kriminaliteten i landet, og dette vil bare være det første skrittet i en større kamp mot korrupsjon og mafiaen, lover han.

Men lite konkret er skjedd i de to årene Vučić, formelt som visestatsminister men i praksis som Serbias sterke mann, har hatt betydelig makt. Serbia har sagt seg villig til å gjennomføre en rekke reformer og slåss mot den organiserte kriminaliteten, men ingen reformer er blitt satt ut i livet enda.

Heller ikke i den økonomiske politikken. Reformatoren og økonomen Saša Radulović, som i september i fjor tiltrådte som finansminister, ga opp i januar i år og sa til mediene at Vučić hadde stoppet alle reformene hans fra å forlate skrivebordet og bli utprøvd i den virkelige verden. Ifølge den avgåtte finansministeren, var alt snakket om reformer kun spill for galleriet.

Nå eller aldri
Påtroppende statsminister Vučić har hittil unnskyldt seg med at det ikke er han som er statsminister og at han trenger et solid flertall for partiet sitt SNS for å kunne gjennomføre nødvendige reformer med stor nok tyngde. Med dette budskapet gikk han også til valg, og ble trodd av halvparten av de serbiske velgerne.

Vuči&#

Pulserende: Serbias hovedstad Beograd

© Mihailova/GNU/Kureren
263; ga seg svært beskjeden da han i dag kasserte valgseieren. Politikeren takket for å ha vunnet "borgernes tillit" og inngått et "partnerskap med folket". Men i en alvorlig tone gjentok han at det var nå arbeidet begynte, for ham og for serberne, som måtte innstille seg på smertefulle og dyptgripende reformer på veien mot å delta i det europeiske fellesskapet.

Valgvinneren annonserte også at han ville søke et så bredt flertall som mulig for disse reformene. Selv om SNS ikke trenger en koalisjonspartner for å regjere, trenger partiet allierte for å få et grunnlovsendrende to tredels flertall i det serbiske parlamentet - noe det ser ut til at SNS kan få ved å samarbeide med ett av fire opposisjonspartiene, samme hvilket. Et slikt flertall kan for eksempel bli nødvendig for å endre grunnlovsbestemmelsen som sier at Kosovo er en avhendelig del av Serbia.

For det aller meste av reformpolitikken vil Vučić imidlertid ikke trenge støtte fra de andre partiene. Dermed har den tidligere ultranasjonalisten, som nå er overbevist EU-tilhenger, ikke lenger noen unnskyldninger for ikke å føre Serbia på en reell reformkurs.

Les mer om forvandlingen av Vučić fra ultranasjonalist til EU-tilhenger i denne artikkelen: "Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema".

Enstemmig EU-støtte
Men ett spørsmål vil det ikke være nødvendig å diskutere i det nye serbiske parlamentet, og det er om Serbia skal søke EU-medlemskap eller ikke. Utrolig nok er nemlig et enstemmig serbisk parlament plutselig for EU-medlemskap, i hvert fall dersom representantene stemmer i tråd med partiprogrammene sine.

Ved forrige valg, i 2012, fremsto de seirende partiene til Vučić og Dačić som EU-skeptikere. Fremskrittspartiet til Vučić var et splitterparti fra det ultranasjonalistiske partiet SRS, mens det "sosialdemokratiske" partiet til statsminister Dačić i sin tid ble dannet av Serbias krigerske president Slobodan Milošević.

Og mens partiene til Vučić og Dačić nå har slått fullstendig over på EU-kurs, klarte de gamle ultranasjonalistiske partiene i Serbia ikke å komme over sperregrensen på 5 prosent ved søndagens valg. De partiene som kom over sperregrensen, er to tradisjonelt pro-vestlige demokratiske partier. I tillegg får det nye parlamentet representanter fra den ungarske, bosnjakiske og albanske minoriteten, som også er EU-vennlige.

Dermed er både EU og Vučić de store valgvinnerne i søndagens valg i Serbia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no