See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstillingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sheikha Al-Massaya av Qatar
© Victor Pinchuk Foundation /Kureren
Kultur - Qatar

Hun utpekes til den mest innflytelsesrike personen i kunstverden

Glad i kunst: Sjeika Al Massaya

© Qatar Museums Authority/Kureren
Kureren, 28. oktober 2013
- Sjeika Al Massaya av Qatar har som oppdrag at hovedstaden Doha blir verdens kunsthovedstad. Og hun er på god vei mot målet. Nå har hun blitt kåret til den mektigste personen i kunstverden foran mange kunstnere, kunstsamlere, kuratorer og gallerieiere.

Det er magasinet ArtReview som har utpekt Al Massaya som nummer én på en liste av de 100 mest innflytelsesrike personene i kunstverden i dag, etter at hun var blitt kåret til nummer 11 på den samme listen i 2012.

"Når det kommer til ren kjøpekraft, er det liten tvil om at Qatar Museums Authority (QMA), ledet av Al Mayassa, er langt foran konkurrentene," skriver magasinet. "Det anslås at det bruker 5,9 milliarder kroner på kunst i året. Eller omtrent tre 30 ganger mer enn hva Museum of Modern Art (MoMA) i New York brukte på kunstverk i sitt siste regnskapsår, og 175 ganger mer enn hva [britiske] Tate har investert."

I 2012 kjøpte QMA en versjon av Paul Cézannes "Kortspillerne" fra 1895 for 250 millioner dollar (nesten 1,5 milliarder kroner), og det ble dermed det dyreste maleriet solgt noensinne. Andre kjøp inkluderer et maleri av Mark Rothko for 430 millioner kroner i 2007, som er den høyeste prisen betalt for et etterkrigsverk på auksjon. Og i 2007 kjøpte QMA et kunstverk av Damien Hirst for nesten 100 millioner kroner, og dermed satt rekorden for et verk av en levende kunstner.

Ifølge flere medier var det også trolig kongefamilien i Qatar som la inn rekordbudet da Edvard Munchs "Skrik" ble solgt på auksjon hos Sotheby's i New York i mai 2012, selv om familien selv ikke har bekreftet disse ryktene. Budet var på rekordhøye 107 millioner dollar, eller rundt 630 millioner kroner.

I Doha administrerer QMA blant annet Museum of Islamic Art, som åpnet sine dører i 2008 og ble bygget på en kunstig øy. National Museum of Qatar skal åpnes i 2014. Dertil kommer Orientalist Museum, verdens første museum viet til orientalsk kunst; Arab Museum of Modern Art, viet til samtidskunst fra hele den arabiske region; QMA Gallery som åpnet i 2010; og flere arkeologiske prosjekter i hele landet.

Det amerikanske magasinet minner også om at, selv om landet bare har rundt 250.000 innbyggere med qatarsk nasjonalitet, har Al Massaya fått store utstillinger av noen av de mest anerkjente samtidskunstnere som Cai Guo-Qiang, Takashi Murakami og Francesco Vezzoli til å komme til Doha.

Men selv om Al Massaya topper ArtReviews liste, påpeker magasinet at Qatar fortsatt mangler en helhetlig kulturpolitikk. "Doha er utvilsomt blitt et viktig

Fra Museet for islamsk kunst i Doha i Qatar

© Museet for islamsk kunst/Kureren
senter for alle som er interessert i studiet av islamsk kunst, og utvikler seg til å bli et sted som inneholder et bredt spekter av internasjonal samtidskunst. Men det betyr ikke at Qatar er blitt en liberal stat, på tross av denne tilstrømningen av ideer. I sommer ble for eksempel tre gamle greske statuer med nakne figurer, som skulle stilles ut i Doha, sendt tilbake til Aten etter at tjenestemenn nektet å vise dem," skriver ArtReviews.

"I tillegg vet alle selvfølgelig om Qatars problemer med situasjonen og betingelsene for utenlandske arbeidere, takket være de siste kontroversene om byggingen av stadioner og infrastruktur for fotball-VM i 2022. Det autoritære regimet som står bak hele dette store oppkjøpet av kunst er langt fra et demokrati," konkluderer magasinet.

Det rike Al Thani-dynastiet
Sjeika Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani (29) er søsteren til sjeik Tamim Bin, som ble emir av Qatar etter at faren hans abdiserte tidligere i år. Al Thani-slekten har hatt makten på den lille ørkenhalvøya i Persiabukten siden 1760-tallet.

Den nylig abdiserte emiren brukte Qatars enorme oljeinntekter til å investere i landets internasjonale prestisje og maktposisjon. Og også etableringen av Al Jazira, araberverdenens ledende satellittkringkaster, i Qatar har økt landets regionale innflytelse. Dessuten klarte emiren i 2010 å få fotball-VM for 2022 til Qatar.

Den nye emiren i Qatar har utdannelse fra Storbritannia og har først og fremst gjort seg bemerket som en superrik playboy med en nærmest ubegrenset hunger for fotballopplevelser. Prins Tamin ble kjent i europeisk offentlighet da han kjøpte den parisiske fotballklubben Saint Germain, der han har investert enorme summer i innkjøp av spillere og ledere.¨

Les mer om Qatars nye emir i denne artikkelen: "En fotballgal investor blir ny emir i Qatar".

Sjeik Tamin Bin fortsetter farens store satsning på å gjøre lille Qatar og Doha til et midtpunkt i den arabiske verden, med en nærmest ubegrenset bruk av oljepenger. Store byggeprosjekter er i gang over hele landet, og kultur og turisme er blant de store satsningsområdene til det enerådig herskende dynastiet. Rundt en million utenlandske gjestearbeidere bor i det lille landet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no