See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I Hviterussland brukes fortsatt symbolikken og mange av metodene fra Sovjet-diktaturet
© Belarus govt/Kureren
Debatt - Hviterussland

På tide å slutte med dødsstraff i Hviterussland

Yulia Gorbunova jobber med Russland, Ukraina og Hviterussland i Human Rights Watch (HRW)

© Kureren
Debatt, Kureren, 26. oktober 2013
- Noen måneder etter at hviterussisk høyesterett dømte Uladsislav Kavalju til døden, mottok moren hans et brev om at henrettelsen var blitt utført, med et skudd i bakhodet. Hviterussland er det siste landet som bruker dødsstraff i Europa, skriver Yulia Gorbunova fra Human Rights Watch (HRW).

Hviterussland innehar den skammelige særheten at det er det siste landet i Europa som fortsetter å henrette mennesker. Alle de 47 medlemmene av Europarådet har enten forbudt henrettelser eller innført et midlertidig forbud. Men i Hviterussland fortsetter den grufulle henrettelsesstatistikken å vokse.

Ifølge beregninger fra menneskerettsgrupper, har så mange som 400 mennesker, blant dem Kavalju, blitt henrettet i landet siden 1991. Kun i 2013 har høyesterett i Minsk utstedt tre dødsdommer, og den siste kjennelsen kom så sent som 18. september.

Kavalju ble sammen med Djmitri Kanavalau i 2012 dømt for å ha utført terrorangrepet på t-banen i Minsk. Etter at høyesterett leste opp dødsdommen, kom det ramaskrik fra juridiske eksperter og menneskerettsgrupper som påpekte at rettsaken verken hadde vært korrekt eller rettferdig. Blant annet skal etterforskerne ha brukt tortur for å fremtvinge tilståelser.

FNs menneskerettskomité ba myndighetene om å vente med henrettelsen til komiteen hadde fått studert saken nærmere, men dette ble avslått fra Minsk.

Moren til Kavalju vet ikke hvor sønnen hennes er begravd, og hun ble heller ikke gitt anledning til å ta farvel med ham. De som dømmes til døden i Hviterussland fratas sjansen til å ta avskjed med familie og venner. Familiene blir ikke informert om hvilken dag henrettelsen skal foregå, og gravstedet til den henrettede holdes hemmelig.

FNs spesialrapportør for tortur konkluderte i sin rapport fra 2010 at disse forholdene i Hviterussland utgjør en umenneskelig behandling av familie og slekt til den som blir henrettet.

Det er også vanskelig å vite hvor mange av dem som nå sitter og venter på henrettelse som har hatt en rettferdig rettsprosess bak seg. Rettsvesenet i Hviterussland plages av et vell av problemer, blant annet mangel på åpenhet og at det ikke opererer uavhengig av politiske myndigheter.

Myndighetene i Hviterussland bør derfor straks sette i gang med en prosess som ender i at henrettelser som straffeform avskaffes. Dødsstraffen er unødvendig grusom for de fengslede og familiene deres, den er generelt plaget av vilkårlighet, og den kan resultere i henrettelser som er feilaktige. I første omgang bør det innføres et moratorium, et midlertidig forbud mot dødsstraff, slik FN-eksperter har anbefalt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no