See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 21.08.2013 - Syrere strømmer til Nord-Irak i tusentall
» 06.05.2013 - Offisielt: Malikis parti vinner lokalvalg i Irak











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Amerikanske styrker i Bagdad i 2008
© Jason T. Bailey/US Air Force/Kureren
Politikk | Samfunn - Irak

Irak-krigen kostet en halv million liv

Forhøyet dødelighet i Iraks hovedstad Bagdad mellom 2003 og 2011

© Amy Hagopian et.al./Kureren
Kureren, 16. oktober 2013
- En ny amerikansk studie viser at krigen i Irak og den etterfølgende konflikten har kostet 500.000 mennesker livet i perioden 2003-11. En tredel av dødsfallende er indirekte krigsfølger og settes i forbindelse med sammenbruddet av infrastrukturen i landet.

Det er en omfattende kartlegging av dødsfallene i Irak som er blitt gjort av tre anerkjente amerikanske universiteter som legger frem denne sjokkerende konklusjonen. Tallene kommer frem etter intervjuer med 2000 husholdninger over hele Irak, i tillegg til tall over irakere som døde i utlandet som følge av krigen.

Forskerne intervjuet husholdningene i Irak om hvilke dødsfall familien hadde å beklage i perioden 2003-11 og hva som var årsaken bak disse dødsfallene. Ut fra disse svarene kunne forskerne anslå at totalt 405.000 irakere var blitt drept direkte eller indirekte som følgene av krigshandlinger. I tillegg kommer 58.000 irakere som hadde omkommet av krigsfølgene i utlandet.

"Vi har beregnet at mer enn 60 prosent av tilleggsdødsfallene kom som direkte følge av voldshandlinger," konkluderer forskerne. Det vil bety at 300.000 irakere mistet livet på grunn av voldshandlinger under den åtteårige krigsperioden. "Resten er forbudet med sammenbruddet av infrastrukturen og andre indirekte men krigsrelaterte årsaker," legger forskerne til. Det pekes særlig på sammenbruddet av helsetjenestene i Irak.

Forskerne har spesielt sett på dødeligheten av forskjellige sykdomsforløp i Irak før utbruddet av krigen og sammenliknet dette med nye tall. Sammenbruddet av blant annet helsevesenet i Irak som følge av krigen førte til en svært mye høyere dødelighet for mange av disse sykdommene.

Der hvor dødeligheten hadde økt mest var hjerte- og karsykdommer, etterfulgt av kroniske sykdommer og kreft. Grunnet sammenbruddet i helsevesenet i Irak, var det mange flere sivile som ikke ble behandlet for disse dødelige sykdommene.

Forskningsprosjektet er organisert som en større folkehelseundersøkelse, med hovedfokus på dødelighet.

Forskerne fant at dødsraten i Irak under krigen var 50 prosent høyere enn i de allerede tøffe to årene før krigen, da landet var utsatt for en internasjonal boikott og sanksjoner. På sitt mest voldsomme, i 2006, var dødsrisikoen for irakiske menn tre ganger så høy som før krigen, mens den økte med 70 prosent for irakiske kvinner.

Videre slås det fast at voldsrelaterte dødsfall i første rekke kan tilbakeføres styrkene til USA og deres allierte, med ansvar for 35 prosent av dødsfallene, eller rundt 105.000 tapte menneskeliv. Men også irakiske militsgrupper hadde ansvar for 32 prosent av dødsfallene, eller 96.000 tapte menneskeliv. Nesten 200.000 døde av skuddskader, mens 36.000 ble drept av bilbomber.

Studien inkluderer kun en oversikt over krigsrelaterte dødsfall i Irak frem til sommeren 2011. Men forskerne legger vekt på at "konflikten i Irak er langt fra over, og den fortsetter å koste svært mange liv" på grunn av fortsatt vold og lovløshet. "I tillegg har etterkrigs-Irak fortsatt begrenset kapasitet for å gjenoppbygge og bevare sitt maltrakterte offentlige helse- og sikkerhetssystem."

Mer informasjon
Hele forskningsrapporten er tilgjengelig på denne lenken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no