See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 16.10.2013 - Irak-krigen kostet en halv million liv
» 21.08.2013 - Syrere strømmer til Nord-Irak i tusentall











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Iraks statsminister Nuri al-Maliki i et arkivbilde
© Jessica J. Wilkes/US Air Force/Kureren
Politikk - Irak

Offisielt: Malikis parti vinner lokalvalg i Irak

Kureren, 6. mai 2013 - Koalisjonen til Iraks statsminister Nouri al-Maliki har, ifølge de offisielle resultatene som endelig foreligger, vunnet i det første valget som avholdes i landet etter at amerikanske styrker trakk seg ut. Tre sjiapartier ble de største i valget.

I helgen ble endelig de offisielle resultatene fra provinsvalgene i Irak, som ble holdt for to uker siden, lagt fram. De viser at det er tre partier som knyttes til den sjiamuslimske majoriteten i Irak som fikk flest stemmer i de 12 provinsene der det ble avholdt valg.

Men valget kan ikke sies å være representativt for Irak som helhet. I alt seks av 18 provinser i landet hadde bestemt seg for å utsette lokalvalget av forskjellige grunner. Dette gjelder blant annet de tre kurdiske provinsene nord i Irak, som i praksis styrer seg selv som en selvstendig stat og vil holde lokalvalg i september.

Men også flere provinser med sunnimuslimsk flertall deltok ikke i denne omgang, stort sett på grunn av frykt for politisk vold og opptøyer, men også på grunn av stadig mer polariserte politiske skillelinger. Flere sunnigrupperinger hevder imidlertid at det er andre årsaker til at man ikke fikk lov til å velge i disse provinsene, noe som har bidratt til protester og mer politisk vold i landet.

Den store valgvinneren i de 12 provinsene der valget ble avholdt for to uker siden, var den såkalte Rettsstatsalliansen, som ledes av statsminister al-Maliki, og i tillegg til hans Dawa-parti inneholder flere andre sjiamuslimske grupperinger men også et sekulært parti.

Statsministerens allianse ble det største partiet i i alt sju provinser, blant dem Bagdad, Kerbela og Basra. Provinsene er enten preget av et sjiaflertall eller en sammensatt befolkning. Men Rettsstatsalliansen vant ikke et rent flertall i noen av provinsene, og må alliere seg med andre grupperinger dersom den vil delta i provinsstyringen.

Også de to nest største partiene ved valget er sjiadominerte. Det nest største partiet, dersom resultatene regnes på nasjonalt nivå, ble Det høyeste islamske rådet i Irak. "Rådet" er et konservativt sjiaparti som streber etter en liknende samfunnsorden som i nabolandet Iran. Det sjiaislamistiske partiet ble ikke størst i noen av provinsene, men kan bli aktuell som koalisjonspartner i flere.

Den tredje kraften ble en sjiakoalisjon ledet av den militante predikanten Muktada al-Sadr. De svært konservative sadristene ønsker også en religiøs sjiastat, men ikke etter iransk forbilde, heller tuftet på irakiske skikker. Koalisjonen ble det største partiet i provinsen Maisan, sørøst i Irak.

I tre videre irakiske provinser var det lokale lister som ble den største grupperingen. Heller ikke her var det noen som vant et flertall på over 50 prosent.

Ny oppblomstring av sekterisk vold
Lokalvalgene, som ble avholdt 20. april, var de første som ble avholdt i Irak etter at USA har trukket ut styrkene sine fra landet. Allerede i valgkampen, tidlig i april, ble det klart at valgene åpnet dørene for en ny runde sekterisk vold i landet, særlig mellom sjiamajoriteten og sunniminoriteten.

Ved valgkampåpningen, den 6. april, ble 22 mennesker drept ved et attentat mot et arrangement i Bakuba, 60 kilometer nord for Bagdad. Attentatet skulle vise seg å bli ett av mange under valgkampen, og opptakten mellom nye kamphandlinger mellom sjiaer og sunnier.

Et utall bilbomber og attentater mot moskeer har krevd hundrevis av liv. I tillegg har væpnede grupper angrepet hverandre eller lokale politistyrker over hele landet. Store protestaksjoner fra sunnimuslimene har i flere tilfeller blitt møtt med vold og attentater. Og på torsdag ble det gjort opp status. Da kunne FN rapportere at april 2013 hadde vært den blodigste måneden i Irak på fem år.

Lederen for FN-kontoret i Irak, Martin Kobler, advarte etter valget at Irak nå befinner seg "ved en skillevei". Kobler oppfordret de politiske grupperingene og myndighetene i Bagdad til å gjøre alt som sto i deres makt for å unngå å drive mot en ny borgerkrig. Også statsminister al-Maliki minnet irakerne om grusomhetene under kampene mellom sjiaer og sunnier i 2006-07 i en tv-overført tale, og ba om tilbakeholdenhet for å unngå liknende tilstander.

Men appellene har så langt vist seg å ha hatt lite effekt. Senest på fredag, var det igjen flere større attentater i Irak. I byen Mosul ble minst 13 personer drept i kamper mellom det lokale politiet og angripende væpnede styrker. Minst 17 personer ble drept i et angrep mot en moské like utenfor Bagdad. Videre drepte en bilbombe utenfor en sunnimoské i Rashdija minst fire personer, og en annen i Tadshi drepte tre politimenn.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no