See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Edvard Munch: Selvportrett foran husveggen, 1926
© Munch-museet/Kureren
Kultur - Innenriks

Endelig får en Munch-utstilling stor suksess i Norge

Kakefest: Kulturminister Hadia Tajik delte ut kake i august, etter at over 300.000 hadde besøkt Munch-utstillingen

© KUD/Ketil Frøland/Kureren
Kureren, 15. oktober 2013
- Munch-utstillinger i utlandet blir ofte sett av millioner besøkende, mens det i Norge pleier å bli med beskjedne tall. Nå har jubileumsutstillingen "Munch 150" i Oslo fått rundt 485.000 besøk. Dette er besøksrekord for både Nasjonalmuseet og Munch-museet.

Den 2. juni åpnet den mest omfattende Munch-utstillingen noensinne, og søndag 13. oktober stengte dørene. I de siste ukene har det vært lange køer utenfor museene, og nesten 485.000 har sett den enestående utstillingen, som har vært delt mellom visningsstedene Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

Dette gjør jubileumsutstillingen til Norges best besøkte utstilling noensinne, opplyste Nasjonalgalleriet i går.

Parallelt med utstillingen har også Edvard Munchs atelier på Ekely, Universitetets aula og Freia-salen vært åpne for publikum i helgene. På disse stedene har det til sammen vært mer enn 25.000 besøkende som har sett Munchs kunst.

"Dette overgår våre villeste drømmer; en sterkere manifestasjon av Edvard Munchs betydning i vår tid kunne vi ikke fått!", utbryter direktør Stein Olav Henrichsen på Munch-museet.

Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet istemmer. "Det har vært en stor glede å se den enorme interessen for utstillingen både hos det norske og det utenlandske publikummet. Vi kan vel trygt si at vi har lykkes med vårt mål om å øke kunnskap, nysgjerrighet og begeistring for Munchs liv og kunst," sier Eckhoff.

Antall besøkende på utstillingen "Munch 150" er enestående i Norge. Munch-utstillingen "Det Moderne Øye", som gikk på Munch-museet fra oktober 2012 til februar i år, ble kun sett av 45.000 personer. Til sammenligning hadde museet 24.000 besøkende i samme periode året før.

I løpet av et godt år har Munch-Museet kun i overkant av 100.000 besøkende, mens Nasjonalgalleriet oppsøkes av rundt 400.000 personer i året.

Enda større suksess i utlandet
Til sammenligning hadde den samme populære Munch-utstillingen "Det Moderne Øye" i Pari

Plakaten for Munch-utstillingen i Schirn Kunsthalle i Frankfurt i 2012

© Schirn Kunsthalle/Kureren
s 486.000 besøkende i slutten av 2012. Og utstillingen fortsatte sin seiersgang i både Frankfurt og London med til sammen over en million besøkende.

Les mer om Munchs suksess i utlandet i denne artikkelen: "Munch-utstillinger i Europa ble sett av 1 million".

Også i Aarhus, Danmark, viste Munchs bilder i en annen utstilling seg å være svært populære i fjor. Utstillingen satt ny publikumsrekord på Aarhus Kunstmuseum, hvor om lag 280.000 besøkende besøkte utstillingen "Angst", som stengte dørene i februar i år.

Aarhus Kunstmuseum hadde på forhånd håpet at 200.000 mennesker ville komme og se Munch-utstillingen. Men tilstrømningen var så stor at publikum måtte bestille billetter på forhånd for å kunne komme innenfor dørene.

Munch-jubileet forsetter
Her i Norge skal jubileumsfeiringen for Munchs 150-årsdag fortsette, og den 2. november åpner en ny stor utstilling på Munch-museet. "Munch på papir" skal vise grafikk, tegninger og akvareller. Utstillingen viser blant annet 200 skissebøker med 4500 tegninger, og mange av disse har aldri før vært vist offentlig.

I år feires 150-årsdagen for Edvard Munchs fødsel, og gjennom en rekke kulturarrangementer markeres Munch og hans kunstnerskap i hele Norge og utlandet. Høydepunktet var jubileumsutstillingen, men det er og har vært utstillinger, forestillinger, konserter, foredrag og kulturaktiviteter over hele landet.

Tre større forskningsseminarer har vært avholdt eller skal arrangeres, det har vært utgitt rundt 20 bøker, og flere filmer har vært produsert eller er under arbeid. Også internasjonalt er det stor oppmerksomhet rundt Munch, med utstillinger fra New York til Tokyo.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no