See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 20.01.2014 - Bistanden vender tilbake til Malawi











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hyggeligere omstendigheter i november 2012: Bistandsminister Heikki Holmås og Malawis president Joyce Banda
© Svein Bæra/UD/Kureren
Økonomi - Malawi

Norge fryser bistanden til Malawi

Bistandsminister Heikki Holmås undertegner avtale om bistand til malawiske småbrukere

© Svein Bæra/UD/Kureren
Kureren, 11. oktober 2013
- Malawis president Joyce Banda har gitt hele regjeringen sparken etter avsløringer om omfattende korrupsjon på høyeste nivå og ber Verdensbanken og Storbritannia om hjelp til å rydde opp i landets korrupsjon. På tross av dette kutter Norge nå budsjettstøtten til Malawi.

I går kveld trakk president Banda konsekvensene av en lang rekke alvorlige korrupsjonsskandaler innad i regjeringen i dette svært fattige landet i Det sørlige Afrika. Under et lengre ekstraordinært kabinettmøte, besluttet hun å gi hele regjeringen sparken.

Flere ministere skal være involvert i omfattende korrupsjon, ifølge uavhengige medier i Malawi. Avdekkingen av korrupsjonen kom høyt på dagsordenen etter at budsjettdirektøren i landet, Paul Mphwiyo ble skutt og drept i hovedstaden Lilongwe for tre uker siden. Ifølge president Banda hadde Mphwiyo blitt drept på grunn av sin kamp mot korrupsjonen i landet.

Medie- og politigranskningen av korrupsjonen i Malawi har avdekket hvordan politikere og statstjenestemenn har underslått titalls millioner kroner i tvilsomme avtaler med lokale og internasjonale forretningsmenn. Over ti personer har allerede blitt arrestert i løpet av avsløringene.

"Jeg er fullt bestemt på å slå ned på svindel og korrupsjon, og dette skal frem i lyset," sa president Banda på en pressekonferanse i Blantyre, Malawis nest største by. Banda, som kom til makten etter at president Bingu wa Mutharika plutselig døde i fjor vår, sa at hun hadde arvet "et korrupt system", men at hun nå var fast bestemt på å ta et oppgjør med korrupsjonen i det fattige landet.

Men president Banda har ikke kun møtt press fra egen presse og befolkning. Også de mange bistandsyterne, som Malawi er fullstendig avhengig av, har meldt seg til orde. Blant annet EU, Norge, Storbritannia, USA og Tyskland har denne uken krevd at president Banda nå får fart på arbeidet mot korrupsjonen og knytter til seg ekstern hjelp for å vaske opp, ifølge den lokale avisen Maravi Post.

Banda har fulgt opp med å be om hjelp fra Verdensbanken og Storbritannia for å etterforske korrupsjonsanklagene. Og i natt gikk hun enda videre ved å sparke hele regjeringen og love en storstilt kampanje mot korrupsjon.

Norge og EU fryser støtten
Men i dag melder både EU og Norge seg med bistandssanksjoner mot Malawi mens landets president går gjennom en vanskelig fase.

"Det er nødvendig med en opprydning før vi kommer med flere utbetalinger," sa EUs representant i Malawi, Alexander Baum, i en uttalelse til pressen i Lilongwe i dag. Dermed stopper EU den neste utbetalingen av budsjettstøtte på 39 millioner dollar (218 millioner kroner) til Malawi, som skulle ha kommet i desember. Baum la til at utbetalingen vil kunne gjøres senere når EU er fornøyd med situasjonen.

Også Norges utviklingsminister Heikki Holmås fulgte i dag opp med å "fryse budsjettstøtten til Malawi" på grunn av "alvorlige korrupsjonsmistanker" i landet. Hittil i år er det utbetalt 250 millioner kroner i norsk bistand til Malawi. Av dette er 50 millioner budsjettstøtte.

"Det som skal ha skjedd i Malawis finansdepartement er veldig bekymringsfullt. Vi må få alle kort på bordet, og jeg er glad for at president Banda tar tak. Dersom hun skulle ønske å få hjelp fra Norge i etterforskningen, skal vi se hva vi kan bidra med," sier Holmås i en uttalelse i dag.

Ministeren legger til at Norge "har nulltoleranse for korrupsjon og kan ikke betale ut mer budsjettstøtte til malawiske myndigheter før vi har fått en fullt ut tilfredsstillende løsning på denne saken." Utenriksdepartementet krever nå "uavhengige bekreftelser på at svakheter i landets system for økonomistyring er effektivt rettet opp" før budsjettstøtten kan gjenopptas.

Og mens president Banda allerede strir med å rydde opp i korrupsjonen i landet og må finne en ny regjering som kan ta tak i dette, mister hun også en stor del av budsjettmidlene som kunne gått til blant annet dette formålet. Det svært fattige landet er nemlig uvanlig avhengig av internasjonal bistand, og rundt 40 prosent av budsjettmidlene i Malawi er finansiert av utenlandske givere.

Malawi er det fattigste av de norske samarbeidslandene i Det sørlige Afrika, med en gjennomsnittlig levealder på 52 år for menn og 54 år for kvinner. Situasjonen for landets 15,5 millioner innbyggere er preget av lav inntekt, lite mat, mangelfull skoleutdanning og dårlig tilgang på medisinsk behandling. Mange er rammet av hiv og aids, malaria og tuberkulose.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no