See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo sentrum
© Jørgen Schyberg/GNU/Kureren
Kultur - Innenriks

Riksantikvaren anbefaler bevaring av Høyblokka

Utredningen anbefaler det såkalte «Øst-konseptet»

© FAD/Kureren
Kureren, 11. oktober 2013
- Reaksjonene var blandede etter at en konsulentrapport regjeringen bestilte i juni anbefalte å rive Høyblokka. Nå kommer Riksantikvaren med en utredning som påpeker at Høyblokka og Y-blokka har høy nasjonal verdi og bør bevares, særlig på grunn av 22. juli.

"Vårt klare råd er å bevare bygningene og gi dem en ny bruk", konkluderer riksantikvar Jørn Holme i dag.

Samtidig legger Holme frem en "grundig gjennomgang av de tekniske forutsetningene, og mulighetene for oppgradering og ny bruk" i en større rapport i dag. Utredningen ble utført etter oppdrag fra Miljøverndepartementet og sannsynliggjør at det både er lønnsomt å bevare bygningene og at bygningene har en stor nasjonalhistorisk verdi.

"Høyblokka og Y-blokkas hovedkonstruksjon og kunst er ikke skadet etter terrorangrepet. Det er sannsynlig at det samfunnsøkonomisk vil lønne seg å bevare Høyblokka og Y-blokka fremfor å rive og bygge nytt" konkluderer Holme.

Ifølge Riksantikvaren kan bygningene brukes som velfungerende, sikre, representative, arealeffektive og moderne kontorlokaler. Universell tilgjengelighet, god brannsikkerhet og gode rømningsforhold vil være mulig å oppnå, påpeker han.

Det er knyttet stor tvil til kostnadsberegningene for nybygg versus bevaring i den omstridte konsulentrapporten fra juni i år, og Riksantikvarens utredning viser for eksempel at kostnadene ved demontering av kunsten vil være vesentlig høyere enn det den første rapporten anslår. Holme anbefaler derfor at de samfunnsøkonomiske beregningene gjøres på nytt.

"Verdien har økt etter 22. juni"
Ifølge Riksantikvarens utredning er Høyblokka og Y-blokka "de viktigste symbolbygningene for den moderne norske velferdsstaten etter krigen. De er typiske for sin tid, men samtidig unike. Det finnes ikke andre bygninger som kan erstatte dem."

"Høybl

Enige om Høyblokkas fremtid: Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell og riksantikvar Jørn Holme

© Miljøverndepartementet/Kureren
okka er av de beste eksemplene på monumental modernisme i norsk arkitekturhistorie. Kunsten står i en særstilling innen nyere norsk kunst- og arkitekturhistorie. Bygninger og kunst er integrert og kan ikke skilles," understrekes det videre.

Rapporten, som ble offentliggjort i dag, understreker videre at "de kulturhistoriske, arkitektoniske og kunstneriske verdiene til bygningene er ikke svekket etter terrorangrepet 22. juli 2011. Særlig har Høyblokka fått økt symbolsk betydning og verdi ved at den ble stående etter bombeangrepet. Riksantikvaren anbefaler bevaring av Høyblokka og Y-blokka".

"Riv de skadde regjeringsbyggene"
Riksantikvarens utredning står i sterk kontrast til konsulentrapporten som ble offentliggjort den 27. juni i år. Rapporten, som regjeringen hadde bestilt, drøftet fremtiden for regjeringskvartalet og viste seg å presentere radikale løsninger. Anbefalingen var å rive de skadde regjeringsbyggene og bygge et helt nytt regjeringskvartal i Oslo sentrum.

Av rapporten gikk det frem at "merkostnaden ved å gjenbruke Høyblokka er beregnet å ha en kostnad uttrykt i nåverdi for analyseperioden fram til 2064 på ca. 400 millioner." Utrederne anbefalte derfor ikke gjenbruk av bygget, men kun å bevare kunsten den rommer.

Les mer om utvalgets anbefalinger i denne artikkelen: "Rapport: 'Riv de skadde regjeringsbyggene'".

Og debatten om saken har gått høylydt for seg, særlig i sosiale media. Størstedelen av debattantene syntes å mene at Høyblokka ikke bør rives. Riksantikvaren har im

Picasso med tegninger for utsmykningen av regjeringskvartalet

© Nasjonalmuseet/Kureren
idlertid hele tiden påpekt bygningenes historiske og artistiske verdi.

Den 8. juli ble miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV) den første statsråden som torde å si sin mening om regjeringskvartalet og Høyblokkas fremtid. Og meningen hans var klar: "Ikke riv Høyblokka!" Miljøvernministeren har blant annet ansvaret for bevaring av kulturminner.

Les mer om miljøvernministers anbefalinger i denne artikkelen: "Miljøvernministeren vil ikke rive Høyblokka".

Picasso-familien blander seg inn
Men debatten har også spredd seg verden over, særlig fordi rivingen av regjeringskvartalet også ville betydd å rive eller flytte utsmykningene gjort av blant annet Pablo Picasso. I Frankrike krevde Picasso-familien å bli tatt med på råd og kritiserte norske myndighetene for manglende kontakt.

"Picasso Administration", som forvalter Picassos kunst på vegne av arvingene til kunstneren, advarte norske myndigheter mot å ta en beslutning om Picassos kunst uten å rådføre seg med dem først. Organisasjonen har opphavretten til alle kunstverk av Picasso, og dermed også utsmykningen av regjeringskvartelet i Oslo.

Kilder i administrasjonsdepartementet bekreftet overfor Kureren.no at de ikke hadde tatt kontakt med Picassos familie. Men de også bekreftet at Picasso-familien kan bli avgjørende i striden om kunstens fremtid i regjeringskvartelet på grunn av opphavsretten.

Les mer om Picasso-familiens krav i denne artikkelen: "Picasso-familien avgjør i striden om regjeringskvartalet".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no