See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pablo Picasso med skisser for utsmykningen av regjeringskvartalet i Oslo
© Nasjonalmuseet/Kureren
Kultur - Innenriks

Picasso-familien avgjør i striden om regjeringskvartalet

Picassos verk dominerer Y-blokken i regjeringskvartalet i Oslo (før 22. juli-attentatet)

© Helge Høifødt/GNU/Kureren
Kureren, 30. august 2013
- Debatten om å rive regjeringsbyggene og fremtiden til Picassos utsmykning har nådd Europa. I Frankrike krever Picasso-familien å bli tatt med på råd og kritiserer myndighetene for manglende kontakt. Regjeringen bekrefter nå at Picassos familie har siste ord i saken.

Her i Norge flammet debatten om fremtiden til det skadde regjeringskvartalet opp i juni. Det var etter offentliggjøringen av en konsulentrapport regjeringen hadde bestilt, der anbefalingen var å rive regjeringsbyggene og bygge nytt. Det ville også betydd å rive eller flytte utsmykningene gjort av blant annet Pablo Picasso.

Les mer om rapporten i denne artikkelen: "Rapport: 'Riv de skadde regjeringsbyggene'".

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV), som har ansvaret for bevaring av kulturminner, har vært klar i sin mening om å ikke rive ned regjeringsbyggene. Og han påpekte at "dette var det første monumentale byggverket Pablo Picasso var med på å lage. Det er en internasjonal kunstskatt." Solhjell var klar over at en riving ville vekke internasjonal oppsikt.

Og det hadde han rett i. De siste ukene har et stort antall europeiske storaviser og andre medier kommet med artikler og kommentarer om debatten i Norge om regjeringskvartalet, og spesielt om Picassos kunstverk.

Blant annet skrev den britiske avisen The Independet at "Norges stygge bygninger, med en touch av Picassos geni, står i fare for å bli revet". Spanske El País skrev at "Norge er delt om Picassos kunstverk i regjeringskvartalet". Deutschlandradio i Tyskland spør seg "Hva skjer med Picassos kunst i Norge?" og Il Post i Italia lurer på "Hva skal man gjøre med Picassos kunst i Oslo?".

Men det er i Frankrike emnet har vært mest diskutert i media.

Og det er ikke bare fordi Pablo Picasso er "Frankrikes adoptivsønn". Picasso ble født i Spania, men bodde og jobbet mesteparten av livet sitt i Frankrike. Det er også fordi "Picasso Administration", som forvalter Picassos kunst på vegne av arvingene til kunstneren, holder til i Frankrike. Juridisk er det slik at Picasso-familien eier rettighetene til alle Picassos verk, og de må konsulteres når det skal gjøres inngrep i disse verkene.

Picassos familie har siste ord
Picasso Administration har vært

Picasso med tegninger for utsmykningen av regjeringskvartalet

© Nasjonalmuseet/Kureren
veldig tydelig i fransk presse om den norske debatten rundt fremtiden til regjeringskvartelet og Picassos kunst. Avisen Le Figaro skrev allerede for to uker siden at Claudia Andrieu, juridisk ekspert i Picasso Administration, advarte norske myndigheter mot å ta en beslutning om Picassos kunst uten å rådføre seg med dem først.

"Picassos verk ble spesielt laget for disse bygningene. De kan ikke ødelegges eller flyttes på denne måten, uten å spørre oss," uttalte den juridiske eksperten.

"Vi har ikke blitt kontaktet av norske myndigheter, noe som er både ønskelig og nødvendig," la hun til, men understreket at Picasso-familien er "åpen for dialog" med den norske regjeringen.

Rettighetshaverne er Picassos arvinger
Men to uker etter har det fortsatt ikke vært noen dialog. Fagdirektør i avdeling for bygg, sikkerhet og tjenester i administrasjonsdepartementet, Michel Midré, bekrefter i dag til Kureren.no at "det er riktig at vi foreløpig ikke har kontaktet arvingene etter Picasso".

Men han understrekker at departementet kommer til å kontakte Picasso-arvingene hvis det blir aktuelt å gjøre endringer som krever, for eksempel, flytting av Picassos kunstverk.

Midré anerkjenner også at det er Picassos arvinger som er rettighetshaverne. Dermed impliserer han at arvingene bør få et siste ord i debatten dersom det er snakk om å flytte kunstverkene i regjeringskvartalet, og at norske myndigheter dermed har begrenset beslutningsmakt i saken.

"Både bygningene og kunsten i regjeringskvartelet er vernet etter åndsverkloven, både som bygningskunst og som billedkunst. Dette gir rettighetshaverne til kunsten visse rettigheter etter loven, som igjen innebærer begrensninger på hva vi andre kan gjøre med disse," sier Michel Midré til Kureren.no.


Kureren.no presiserer: I en tidligere versjon av teksten kunne man tolke at Midré ordrett hadde sagt at arvingene har det siste ordet i debatten, mens dette kun er konsekvensen av hans samlede utsagn.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no