See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 04.10.2013 - Intet håp om frie valg i Aserbajdsjan til uken
» 03.07.2013 - Oscar-vinner skal redde valget for Aserbajdsjans opposisjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Aserbajdsjans president Ilham Alijev gratulerte seg selv under en tv-tale i dag
© Presidentembetet/Kureren
Politikk - Aserbajdsjan

Slik jukset Alijev seg til valgseieren i Aserbajdsjan

Opposisjonsleder Jamil Hasanli følger med på valgresultatene

© Jahangir Yusif/Kureren
Kureren, 10. oktober 2013
- President Ilham Alijev vant, ikke uventet, onsdagens valg i Aserbajdsjan med over 80 prosent av stemmene. Men valget utvikler seg til å bli en pinlig affære for myndighetene i Baku etter hvert som de utspekulerte metodene for omfattende valgfusk begynner å lekke ut.

Allerede to dager før valget kunne en medarbeider i Bakus største blomsterforretning avsløre at president Alijevs medarbeidere hadde bestilt og betalt for store mengder blomster til seremonien der Alijev skal gjeninnsettes for fem nye år etter den forprogrammerte valgseieren.

For selv om folket i Aserbajdsjan i teorien skulle avsi sin demokratiske dom på onsdag, er det ikke noe som er blitt overlatt til tilfeldighetene i denne oljerike tidligere sovjetrepublikken mellom Kaukasus og Det kaspiske hav. Det viser seg at valgkampen var regissert, mediene var regissert, og likeså manntallet, opptellingen og valgresultatet. Alijev kunne derfor ta det med ro og vente på gjeninnsettingen.

Og president Alijev har virkelig tatt det med ro under valgkampen. Han har ikke holdt noen valgmøter eller deltatt i noen av valgdebattene men heller sendt pressesjefen til partiet sitt. Men det betyr ikke at presidenten har overlatt scenen til opposisjonen.

Mediene, både statlige og private, har hele tiden meldt om regjeringens fantastiske fremskritt og Alijevs åpninger av nye kulturbygg og samferdselsprosjekter. Opposisjonen er, tilsynelatende rettferdig, blitt tildelt like mye sendetid hver i nasjonale medier. Men blant de ti "presidentkandidatene" som har debattert, er det kun én som representerer den ekte opposisjonen i landet, Jamil Hasanli. De andre tilhører Alijevs støttepartier, som er dannet for å gi Aserbajdsjan et skinn av flerpartistyre.

Hasanli har ikke sluppet til i private medier med nedslagskraft i Aserbajdsjan. Valgkommisjonen har sørget for stivbente regler for hvordan valgkampen kan føres i mediene, og derfor har de private ligget unna all form for politisk debatt eller partireklame i månedene før valget. Men regjeringsarbeidet har selvsagt blitt presentert i nyhetssendingene.

Heller ikke valgmøtene fikk opposisjonen utføre som de ville. Valgkommisjonen har definert strenge regler for å tillate organiseringen av politiske arrangementer, og den har i praksis forvist partiene til steder utenfor allfarvei. Dermed ble også denne kanalen i praksis stengt for kandidat Hasanli. President Alijev selv, følte ikke behov for å føre noen valgkamp, da det jo ikke ble diskutert politikk i landet i alle fall.

Påbud om å stemme flere ganger
Og skulle opposisjonen likevel få mange stemmer under valget, hadde president Alijev allerede sørget for hvordan han skulle sikre et stort flertall. Regimet i Baku hadde nemlig inngått et samarbeid med representanter i alle de lokale valgkontorene som skulle sørge for at presidenten fikk et stort antall falske stemmer, viser det seg nå.

Landets uavhengige valgobservatørsenter kunne blant annet avsløre hvordan dette ble gjort i regionen Shamkir, vest i Aserbajdsjan. Organisasjonen fikk tatt opp en situasjon på video der en mann, helt åpenlyst og under påsyn av valgmedarbeiderne, stapper minst 50 stemmesedler inn i valgurnen. Man kan gå ut fra at president Alijev dermed fikk et stort antall falske stemmer i

Forhåndsutfylte stemmer er blitt avdekket, ifølge opposisjonen i Aserbajdsjan

© Jamil Hasanli/Kureren
dette valglokalet.

Men valgfusket var enda mer systematisk, og særlig rettet mot de mange statsansatte, som er blitt beordret til å hjelpe til med å få Alijev gjenvalgt. En historielærer på en videregående skole i hovedstaden Baku forklarer hva hun ble nødet til å gjøre til journalist Shahin Abbasov.

Rektor hadde beordret alle lærerne til å oppsøke flere valglokaler og avgi stemme flere ganger. "Hun ga oss navnet til konkrete personer, medlemmer i de lokale valgkommisjonene, som vi skulle oppsøke på de forskjellige valglokalene," forklarer læreren, som forlangte å være anonym. "Disse personene hadde oversikt over hvilke av velgerne i manntallet som ikke var i Baku for øyeblikket og derfor ikke kom til å stemme. Så skulle vi underskrive og motta valgkort på deres vegne."

"Og selvsagt måtte vi stemme på Alijev," la læreren til. Hun og kollegaene fulgte oppfordringen til rektor, som ellers ville "fått problemer" med myndighetene, forklarte hun.

Det er flere kilder som bekrefter denne praksisen. Opposisjonsmedlemmet Eldar Namazov var blant de mange velgerne som opplevde at noen allerede hadde stemt i hans navn da han oppsøkte valglokalet, ifølge mediet Turan news, som støtter opposisjonen. "Valgfusket er av enormt omfang," konkluderte Namazov. Også journalist Abbasov kunne selv observere at det ble stemt på vegne av ikke-tilstedeværende velgere i flere valglokaler i Baku.

Og selv om årets valg på ingen måte har klart å engasjere aserbajdsjanerne, kunne valglokalene fra hele landet svært tidlig melde om en usedvanlig høy valgdeltakelse. Hele 18 prosent av velgermassen skulle angivelig ha avgitt sin stemme kun to timer etter at valglokalene åpnet. Opposisjonen ser dette som et tegn på at morgentimene ble brukt til å fylle valgurnene med falske stemmesedler.

Dette massive valgfusket, som aserbajdsjanere melder om fra valglokaler i hele landet, sto selvsagt i fare for å bli oppdaget av de få internasjonale valgobservatørene som er tilstede. Observatører fra OSSE kunne da også melde at de var blitt hindret i fri tilgang til flere valglokaler, som åpenbart måtte rydde bevis av veien før de kunne slippe til demokrativokterne.

Forprogrammerte valgresultater
Det var dermed ingen overraskelse da det regimenære instituttet Prognoz offentliggjorde sin valgdagsmåling i går ettermiddag. Ifølge målingen hadde president Alijev fått nesten 84 prosent av stemmene ved valget. Opposisjonsleder Hasanli kom derimot på rundt 6 prosent. Opposisjonen hevdet straks at dette var forhåndsprogrammerte resultater som skulle brukes til å legitimere valgfusket til Alijev.

"Valgdagsmålingen" til Prognoz viste seg å være svært treffsikker i forhold til det offisielle valgresultatet, noe som heller forsterker mistanken om at de var forhåndsprogrammerte. Ifølge de foreløpige resultatene vant Alijev valget med nesten 85 prosent av stemmene, mens Hasanli kun fikk 5 prosent. Valgdeltakelsen skal ha vært på hele 72 prosent.

Og som en pinlig hendelse for myndi

Velger avgir sin stemme i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan

© Thomas Rymer/OSSE/Kureren
ghetene i Baku, var det allerede dagen før valgdagen indikasjoner på at resultatene ville være forhåndsprogrammerte. Da begynte nemlig valg-appen som var utviklet av den nasjonale valgkommisjonen å produsere resultater fra opptellingen, 48 timer før den begynte. Og applikasjonen viste naturligvis en enorm ledelse for president Alijev i forhold til de andre ni kandidatene. "Det var bare en test," ble det raskt hevdet.

Pinlig for regimet
Myndighetene i Baku hadde åpenbart trodd at all denne manipulasjonen ikke skulle bli oppdaget. President Alijev hadde nemlig et stort håp om at internasjonale valgobservatører for første gang skulle erklære valgene i Aserbajdsjan for frie og rettferdige. Tross alt hadde presidenten jo tilsynelatende overlatt scenen til "opposisjonen".

Alijev, som arvet presidentembetet i Aserbajdsjan da faren hans døde i samme posisjon for ti år siden, har lenge kjempet for at han og landet hans skal få en høyere internasjonal anerkjennelse. Derfor var det også viktig for myndighetene i Baku at presidentens legitimitet skulle styrkes internasjonalt gjennom et "godkjent"-stempel fra valgobservatørene.

Det blir det ikke noe av. Valgobservatørene fra OSSE konkluderer i dag med at troverdigheten til valget ble "undergravet av begrensninger på grunnleggende friheter, manglende spillerom for opposisjonen og store problemer på valgdagen." Observatørene sier klart at "prosessen ikke har vært i nærheten av OSSE-standarder på de fleste områder."

Også på valgdagen sviktet det totalt, ifølge Tana de Zulueta fra OSSE-observatørene. Det hadde vært "store problemer i forhold til prosedyrene for åpningstider, stemmegivning og stemmetelling," konkluderer OSSE. Selv hadde observatørene fått med seg at falske stemmer ble lagt i urnene i 37 valglokaler. Og i 60 prosent av stemmelokalene hadde opptellingen ikke holdt mål.

Heller ikke opposisjonen har ikke tenkt å godta resultatene. "Enda en gang har myndighetene utvist manglende respekt overfor folket," sier opposisjonsleder Hasanli i en uttalelse til mediene. "Jeg kommer til å bruke alle legale midler for å forsvare folkets stemmer," la han til. Opposisjonen vil nå gå rettens vei for å kreve at valget blir annullert på grunn av manipulasjoner og fusk.

President Alijev har dermed i stor grad tapt ansikt overfor Vesten, men prøver nå å holde masken overfor egne borgere. "Presidentvalget i Aserbajdsjan var en triumf for demokratiet," sa presidenten i en tv-overført tale i morges. "Det faktum at valget har foregått på en fri og åpen måte er et viktig skritt i retning demokratiet," konkluderte han videre.

Nå skal de forhåndsbestilte blomstene snart settes frem når Alijev igjen skal innsettes for en femårsperiode. Men det blir uten den internasjonale anerkjennelsen presidenten hadde ønsket seg i gave på den store dagen.


Deler av denne reportasjen fra Aserbajdsjan er levert av Shahin Abbasov i Baku og EurasiaNet.org.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no