See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.10.2013 - Slik jukset Alijev seg til valgseieren i Aserbajdsjan
» 03.07.2013 - Oscar-vinner skal redde valget for Aserbajdsjans opposisjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgkamp for Jamil Hasanli, lederen av opposisjonsalliansen i Aserbajdsjan
© Jamil Hasanli/Kureren
Politikk - Aserbajdsjan

Intet håp om frie valg i Aserbajdsjan til uken

Valgdebatt i Aserbajdsjan: Jamil Hasanli (h) får kastet en vannflaske på seg fra sin motpart

© AzadliqRadiosu/Kureren
Kureren, 4. oktober 2013
- Omsvermet av norske handelsministere og oljekapital, vil Aserbajdsjans autoritære president Ilham Alijev sikre seg gjenvalg på onsdag. Han vil få et stort flertall av stemmene, selv om han knapt har drevet valgkamp og kun sendte sin pressetalsmann til valgdebatten på tv.

Debatten på aserbajdsjansk tv for to uker siden var et underlig skue. Opprinnelig var det ti "kandidater" til landets høyeste verv som deltok. Kun én av disse var fra opposisjonen. Og president Alijev, som kommer til å vinne valget den 9. oktober, deltok ikke i debatten. Han hadde sendt en talsmann som leste opp en forhåndsskrevet erklæring.

Da debatten nærmet seg slutten, hadde fire kandidater allerede forlatt studio i raseri.

Åtte av "kandidatene" er fra partier som støtter president Alijev. Disse var i heftig debatt med den ene reelle opposisjonskandidaten Jamil Hasanli. Da Hasanli beskyldte regimet for korrupsjon, ble en av dem så forbannet at han kastet en vannflaske på Hasanli og ble kastet ut av studio. Hasanli selv gikk i protest da episoden kostet ham nesten hele hans tilmålte taletid.

Hasanli er sjanseløs ved onsdagens presidentvalg i Aserbajdsjan. Det er ikke fordi han er en dårligere kandidat enn president Alijev, men fordi spillereglene er alt annet enn rettferdige.

"Jamil Hasanli er en respektert og anstendig person, men dessverre har opposisjonen sviktet med å forberede valgkampanjen godt," påpeker analytikeren Elhan Shahinoglu som er direktør ved forskningssenteret Atlas i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan.

Opposisjonen hadde i år for første gang samlet seg om én kandidat for å ha en reell sjanse mot Alijev. Nasjonalrådet, som den samlede opposisjonen nå kaller seg, nominerte den svært kjente og populære filmskaperen Rustam Ibragimbekov som sin kandidat. Men nasjonale valgmyndigheter vraket i siste liten kandidaturet til Ibragimbekov fordi han har dobbelt statsborgerskap, russisk og aserbajdsjansk. Den lange striden om kandidaturet til Ibragimbekov kostet opposisjonen verdifull tid i forhold til å forberede valgkampen.

Les mer om kandidaturet til Ibragimbekov i denne artikkelen: "Oscar-vinner skal redde valget for Aserbajdsjans opposisjon".

Hasanli, den nye kandidaten, har knapt kommet til orde. Ytringsfriheten er svært begrenset i Aserbajdsjan, og antallet politiske fanger har skutt i været i de siste årene. Nylig ble en noe kritisk avisredaktør dømt til fem års fengsel. Selv bloggere og frittalende brukere av sosiale medier opplever sterke sanksjoner fra myndighetene. En ekte politisk debatt er ikke mulig, og aserbajdsjansk presse dekker ensidig regjeringspropagandaen.

Også Hasanlis uttalelser i tv-debatten om at Alijev-regimet er korrupt har nå fått et etterspill.

Regjeringspartiets nestleder hisset seg voldsomt opp over beskyldningene og har nå tatt affære, melder det statskontrollerte mediet AzerNews i

Aserbajdsjans president Ilham Alijev har brukt valgkamptiden til å åpne parker og kulturbygg

© Presidentembetet i Baku/Kureren
dag. Han har nå forfattet et lovforslag til "beskyttelse av presidentens ære og verdighet" som "kommer til å vedtas" av parlamentet senere i år. Loven vil forby den type uttalelser som Hasanli kom med under tv-debatten.

Heller ikke de mange private mediene i landet har våget å slippe til opposisjonen eller i det hele tatt blande seg inn i valgkampen. Det er ikke en eneste privat tv- eller radiostasjon som har registrert seg hos valgkommisjonen for å få lov til å kjøre politiske reklamer eller valgdebatter.

I tillegg til å ikke slippe til orde i debatten, har opposisjonens Nasjonalråd blitt sterkt begrenset i sin mulighet til å drive valgkamp i felt. Partigrupperingen hadde planlagt å fokusere sin kampanje på distriktene, som ikke på langt nær har opplevd den sterke, oljedrevne veksten som Baku har vært gjennom det siste tiåret. Men valgtjenestemenn har overalt henvist opposisjonen til perifere lokaliseringer, langt utenfor de store byene og tettstedene.

Misnøye tross sterk vekst
President Alijev har sittet ved makten siden faren hans døde i presidentembetet i 2003. Siden den gang har økonomien boomet i Aserbajdsjan på grunn av en sterkt økende oljeeksport, blant annet etter milliardinvesteringer fra norske Statoil.

BNP per capita har nesten tidoblet seg i tiårsperioden, noe en økende middelklasse i Baku men først og fremst klanen rundt Alijev har nytt godt av. Den store majoriteten har imidlertid sett lite til oljemilliardene, og der skal misnøyen være stor.

"Det er svært mange mennesker som er misnøyde med ulikhetene i landet når oljeinntektene skal fordeles, mangelen på rettssikkerhet og tilgang på god utdannelse og helsetjenester," sier politisk kommentator Togrul Juvarly i Baku. "Men opposisjonen har ikke maktet å snu dette til en ekte og stor protestbevegelse," legger Juvarly til.

Og den har knapt fått anledning til dette heller, etter hvert som spillerommet for alternative røster blir mer og mer begrenset i Aserbajdsjan. Ingen av valgene i landet, som ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991, har vært frie eller rettferdige, ifølge vestlige valgobservatører. Onsdagens valg tegner til å bli et av de verre eksemplene i så henseende.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har da også allerede uttrykt sin bekymring over "det fortsatte presset" mot opposisjonen og media i landet. EU protesterte i går mot at situasjonen i Aserbajdsjan ikke syntes å bli bedre og etterlyste et mer "fordelaktig miljø" for å kunne avholde frie valg i landet.


Deler av denne artikkelen er levert av EurasiaNet.org.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no