See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstillingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra samlingen av Museo del Oro i Bogotá, Colombia
© Museo del Oro/Kureren
Kultur | Reise - Storbritannia

El Dorado er nå i London

Fra den faste utstillingen i Museo del Oro i Bogotá

© Museo del Oro/Kureren
Kureren, 23. september 2013
- I flere hundre år har europeerne vært opptatt av legenden om El Dorado. Og denne høsten satser British Museum alt på El Dorado i en stor utstilling som skal utforske de rike og flerfoldige kulturene i Colombia før spanjolene erobret området på 1500-tallet.

Dermed åpner det seg et nytt motiv for et London-besøk i høst og vinter. Utstillingen "Beyond El Dorado, power and gold in ancient Colombia" er åpent for publikum i British Museum fra 17. oktober til 23. mars 2014. Utstillingen bygger i stor grad på samlingene til Museo del Oro (Gullmuseet) i Bogotá i den kolombianske hovedstaden.

British Museum har fått låne over 200 fascinerende prekolombianske objekter fra Gullmuseet i Bogotá, som stilles ut sammen med rundt 100 objekter fra det britiske museets egne samlinger. Her vises komplekse og sofistikerte gullsmedteknikker fra indianerkulturene, blant dem kunstverk av gull og kobber, i kombinasjon med tekstiler, fjær, stein og keramikk.

"Disse vidunderlige og detaljerte verkene demonstrerer det høye nivået av kunsthåndverket som på en perfekt måte kombinerer kunsten og det praktiske, og de viser den store variasjonen i teknikker og utforming i hele regionen," ifølge en uttalelse fra British Museum.

Utstillingen konsentrerer seg om kunsthåndverket til store folkeslag og kulturer med glemte navn som muisca, quimbaya, calima og tairona. Den presenterer det komplekse samspillet av forskjellige samfunn og kulturer i det gamle Colombia; kulturer som i stor grad gikk tapt i og med den spanske erobringen.

Objektene som stilles ut er også spesielt valgt u

Den faste utstillingen i Museo del Oro i Bogotá

© Museo del Oro/Kureren
t for å kaste lys over detaljer fra det åndelige og religiøse livet i disse kulturene, og blant annet skildres scener fra overgangsritualer, forholdet til dyreånder og objekter som skildrer musikk og dans i disse gamle kulturene.

En enestående utstilling i Europa
Den store samlingen av gull- og andre metallobjekter fra Colombia har knapt tidligere vært vist i Europa, og mange av dem forlater Colombia for første gang. Normalt vil europeere måtte reise til den kolombianske hovedstaden for å få et godt overblikk over røttene til det myteomspunne El Dorado.

Mytene om El Dorado ("Den gyllne") kommer nettopp fra Colombia, og det er mange forskjellige historier som knytter seg opp til denne legenden. Noen historier forestiller seg en hel by laget av gull som siden er gått tapt. En annen populær legende beskriver El Dorado som en mannsperson dekket helt av gull som skal ha falt midt ut i sjøen Guatevita, som ligger i nærheten av dagens Bogotá.

Utstillingen i London utforsker derimot den like fascinerende sannheten bak disse mytene. I motsetning til i Europa, ble nemlig gull ikke verdsatt som betalingsmiddel i det gamle Colombia. Tvert imot hadde edelmetallet en viktig betydning i symbolverden. Gull var et middel for overklassen til å vise frem sin hevde samfunnsposisjon, både i live og i døden.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no