See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Horst Seehofer, lederen for det bayerske høyrepartiet CSU, feirer valgseieren
© CSU/Kureren
Politikk - Tyskland

Høyresiden gjør rent bord i Bayern-valg

SPDs kandidat i Bayern, Christian Ude, under valgkampen

© Frank Ossenbrink/BayernSPD/Kureren
Kureren, 16. september 2013
- Søndagens valg i Tysklands største delstat, Bayern, gjaldt som et termometer før neste ukes valg i hele Tyskland. Og CSU, det bayerske søsterpartiet til Angela Merkels CDU, klarte å gjenerobre sitt rene flertall i München. Likevel er valgresultatet ikke noe godt omen for Merkel.

CSU-leder Horst Seehofer kunne feire i natt. Etter fem år i koalisjon har det konservative partiet hans gjenvunnet makten alene i forbundslandet Bayern. Og med CSUs gjenvunne kraft kan "provinsfyrsten" Seehofer også i større grad utfordre sjefen i Berlin, Merkel.

Sosialdemokratiske SPD hadde satset alt denne gangen for endelig å vinne makten i stokk konservative Bayern. Münchens svært populære borgermester, SPDs egen Christian Ude, sa fra seg sitt verv og stilte som partiets kandidat for å lede Bayerns delstatsregjering. I vinter lå en flerpartiallianse under Ude fortsatt an til å kunne hive CSU ut av regjeringskontorene for første gang siden 1957.

Men i løpet av våren og sommeren har CSU klart å mobilisere stamvelgerne sine igjen. Ved gårsdagens valg fikk det kristenkonservative partiet over 48 prosent av stemmene. Det holder til et rent flertall i Landdagen i München. SPD måtte se seg fornøyd med beskjedne 20,5 prosent av stemmene, mens partneren De grønne fikk 8,5 prosent.

Det store sjokket sto det liberale partiet FDP for, som med 3,2 prosent av stemmene havnet under sperregrensen på 4 prosent og dermed ikke blir representert i den nye Landdagen. FDP har vært koalisjonspartneren til CSU i München de siste fire årene, og det er fortsatt koalisjonspartneren til Angela Merkels CDU i Berlin.

Og nå er det mange som frykter at FDPs overraskende dårlige valg i Bayern kan få rikspolitiske følger. I løpet av de siste månedene har liberale FDP ligget like over sperregrensen på nasjonale målinger. Men skulle også de nasjonale målingene vise seg å være for optimistiske, kan det bety at Merkel mister sin koalisjonspartner etter valget neste søndag. Og alene klar

Kansler Angela Merkel ga pliktskyldig sin støtte til Horst Seehofer under valgkampen

© CSU/Kureren
er Merkels CDU ikke å vinne flertall i Forbundsdagen i Berlin.

Og selv om FDP skulle klare sperregrensen om en uke, vil Seehofers suverene valgseier i Bayern skape nye problemer for Merkel. I realiteten er nemlig regjeringen i Berlin en trepartikoalisjon, mellom CDU, CSU og FDP. Og som tyske kommentatorer påpekte i natt, er en enda mer selvsikker og kravstor Seehofer et mareritt for Merkel.

CSU har presentert flere krav Merkel vil unngå for enhver pris, i hvert fall nå i valgkampen. CSU er blant annet for å innføre noe liknende kontantstøtte i Tyskland, noe som er særdeles upopulært i befolkningen utenfor erkekatolske Bayern. Videre vil partiet ha bompenger for utenlandske biler og stritter imot ethvert forslag om mer støtte for krisestatene i Sør-Europa.

I de siste årene har CSU slått an mer og mer populistiske toner, i hvert fall sett med tyske øyne, og nærmer seg et euroskeptisk parti. De hardeste politiske utfallene mot Hellas kom nettopp fra CSU, noe som skapte en diplomatisk hodepine for Merkel. Og nå som CSU er styrket gjennom Bayern-valget, vil det også gi mer lyd fra seg på rikspolitisk plan, noe som forstyrrer Merkel i valgkampen og som kan gjøre det vanskeligere å regjere etter en eventuell valgseier.

For SPD var valget i Bayern en skuffelse, selv om partiet påpeker at det gjorde en vesentlig fremgang siden sist valg. Men med utsikter til at FDP kan havne under sperregrensen neste søndag, kan sosialdemokratene likevel håpe på å komme i en maktposisjon etter valget.

Les mer om hvilke muligheter som finnes for et regjeringsskifte i Tyskland i denne artikkelen: "Hvordan det kan bli regjeringsskifte i Tyskland".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no