See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Partnere eller rivaler? SPDs leder Sigmar Gabriel (v) og kanslerkandidat Peer Steinbrück (h)
© SPD/Kureren
Politikk - Tyskland

Hvordan det kan bli regjeringsskifte i Tyskland

Valgkampplakat for Angela Merkel: "Fremgangsrike i fellesskap"

© CDU/Kureren
Kureren, 27. august 2013
- De fleste i og utenfor Tyskland tar det for gitt at Angela Merkel vil sitte ved makten også etter valget i Tyskland. Ingen tror på sosialdemokratenes kanslerkandidat Peer Steinbrück. Men nå seiler det opp et nytt alternativ med større sannsynlighet: Sigmar Gabriel.

Koden heter R2G. Det er en regjeringskoalisjon flere og flere spekulerer i i dagens Tyskland, og den har gode muligheter for å få flertall. Svært gode.

R2G betyr rød-rød-grønn. Det er den mulige regjeringskoalisjonen av sosialdemokratiske SPD, partiet De grønne og ekskommunistene i Die Linke, "Venstresiden".

Hittil har SPD ikke på noen måte ville settes i forbindelse med Die Linke, som indirekte også er arvtakerpartiet til SED, statspartiet i diktaturet Øst-Tyskland. Sosialdemokratene har konsekvent sagt nei til alle samarbeidsforslag fra ekskommunistene. Da SPDs kansler Gerhard Schröder knapt tapte valget i 2005, kunne han ha fortsatt dersom han hadde tatt Die Linke inn i koalisjonen. I stedet valgte SPD å bli juniorpartner i en regjering ledet av Merkel.

Kanslerkandidat Steinbrück står steilt på den samme linjen. Ekskommunistene er den største fienden, og han har gjort det klart at han ikke vil sitte i regjering sammen med Die Linke eller på deres nåde. Steinbrück står på høyresiden i SPD. Han sto sammen med Schröder om å innføre nødvendige men svært upopulære sosialreformer som fortsatt gir Die Linke stor medvind i tyske valg.

Men Steinbrück har også avgrenset seg mot høyre. Han har garantert at han ikke vil bli med i en regjering under Merkel. "Det blir uten meg," sa Steinbrück i begynnelsen av valgkampen, trolig for å motivere SPDs sofavelgere. En storkoalisjon mellom Merkels parti CDU og sosialdemokratene har i hele år blitt sett på som det mest sannsynlige utfallet av valget den 22. september, men det er også det mest upopulære utfallet.

Så hva skjer dersom Merkels nåværende koalisjon med de liberale ikke får flertall, mens det samtidig ikke er flertall for en rødgrønn regjering? Noe som er blant de mest sannsynlige valgresultatene.

Hittil har svaret vært: Da blir det en storkoalisjon igjen, mellom seniorpartner CDU og juniorpartner SPD. Merkel blir sittende ved makten, mens Steinbrück ganske enkelt ikke deltar i regjering. Steinbrück er tross alt kun kanslerkandidat, ikke partileder.

Men nå hevder flere kilder i tysk presse at det i SPD finnes en "hemmelig" plan om hvordan partiet kan gjenerobre makten og kanslerembetet selv om det blir mindre enn Merkels CDU. Og denne planen heter R2G, ad omveier via en storkoalisjon.

Den hemmelige planen går angivelig ut på at SPDs partileder Sigmar Gabriel, som står et godt stykke til venstre for Steinbrück, leder partiet sitt inn i en storkoalisjon under Merkel. Deretter fremprovoserer han en regjeringskrise, og slik kan han bli den kanslerkandidaten partiet hans ikke hadde tiltro til at han kunne bli. Gabriel ønsket opprinnelig å være partiets kandidat ved dette valget.

Og Gabriel skal ikke være like redd for å hente Die Linke inn i regjering som Steinbrück. Dessuten vil han kunne hevde at han har prøvd å styre landet sammen med Merkel, men at situasjonen tvang ham til å søke støtte på ytre venstre side.

Det er til en stor del den konservative pressen som skriver om disse "hemmelige planene" for en R2G-regjering. Også den beryktede masseavisen Bild har nevnt dem, men i overraskende nøytrale ordelag. Blant de opprinnelige kildene til historien er den svært seriøse avisen Die Zeit, som ikke kan regnes som konservativ. Die Zeit hevder å ha kilder på at også ledelsen i partiet De grønne er med på notene og legger planer for en R2G-regjering.

Så langt spekulasjonene.

Først skal tyskerne velge den 22. september. På meningsmålingene er Merkels CDU det klart største partiet med en jevn oppslutning på rundt 40 prosent, og Merkel er den klart foretrukne kanslerkandidaten. Men det spørs om det rekker for et flertall med det sterkt reduserte liberale partiet, som ligger rundt sperregrensen på 5 prosent.

Og da får vi se om det er hold i ryktene om den hemmelige R2G-planen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no