Det er hektiske dager for USAs president Barack Obama © Pete Souza/White House/Kureren Politikk - USA
Obama kan gå mot nederlag i Syria-spørsmålet | USAs president i møte med medlemmer i Representantenes hus forrige uke | © Pete Souza/White House/Kureren | Kureren, 9. september 2013 - Dette blir en avgjørende uke for Obama. Mye tyder på at Obamas plan for å angripe Syria ikke blir godkjent i Representantenes hus og Senatet. Men nå har USAs president startet en storoffensiv for å overbevise folket og politikere. Bare i dag gir Obama intervju til USAs seks største tv-kanaler.
I dag kommer medlemmene i Representantenes hus tilbake fra ferien, og de har lovet å stemme raskt over en eventuell intervensjon i Syria. Senatet, med et demokratisk flertall, stemte onsdag for å vurdere et vedtak, og det forventes å ta en endelig avgjørelse på fredag. I Representantenes hus, med republikansk flertall, har Barack Obama problemer med å overbevise begge de to partene, og der skal det stemmes i neste uke. Tiden løper for å få sanke støtte.
Ifølge den siste opptellingen utført av Washington Post i dag, er det i Representantenes hus et flertall på 226 av 433 som er mot et angrep på Syria. Kun 25 representanter sier at de støtter et angrep, mens 182 ennå ikke har bestemt seg. Forslaget trenger 218 stemmer for å bli godkjent.
I Senatet er sjansene litt større for at forslaget går gjennom etter at Senatets utenrikskomité stemte ja til et Syria-angrep onsdag forrige uke. Men halvparten av senatsmedlemmene har enda ikke bestemt seg.
Også i den amerikanske befolkningen er det fortsatt motstand mot å engasjere seg i Syria-konflikten. Nye meningsmålinger indikerer at det fortsatt er et solid flertall mot å ta i bruk militære virkemidler mot Assad-regimet i Syria.
Den største politiske kampanjen siden Obamacare
I denne uavklarte situasjonen har Obama gått aggressivt ut med en frenetisk kampanje; den største politiske lobbykampanjen i USA siden slaget om helsereformen "Obamacare" i 2010. Både folket og den politiske ledelsen skal vinnes over i løpet av få dager.
I sin ukentlige tale til nasjonen forklarte Obama amerikanerne igjen hvorfor han mente det var nødvendig å gripe inn i Syria. "Jeg vet at det amerikanske folket er trøtt etter et tiår med krig, selv etter at krigen i Irak har tatt slutt og krigen i Afghanistan er i ferd med å avsluttes. Det er nettopp derfor at vi ikke vil sette inn troppene våre midt opp i noen andres krig," sa Obama.
"Men vi er Amerikas forente stater. Vi kan ikke bare vende oss bort fra bilder som dem vi har sett fra Syria," fortsatte Obama. "Dersom vi unngår å reagere på dette hårreisende angrepet, vil det øke sjansen for at kjemiske våpen blir brukt igjen, at de faller i hendene på terrorister som kan bruke dem mot oss, og at de vil sende et forferdelig signal til andre nasjoner om at det ikke har noen konsekvenser dersom de bruker kjemiske våpen. Alt dette vil utgjøre en stor trussel mot vår nasjonale sikkerhet."
Talen er kun én av mange av presidentens direkte henvendelser til det amerikanske folket i forsvar av et inngrep mot Syria. Forsøkene på å overbevise det krigstrøtte amerikanske folket går konstant i alle kanaler.
I en uvanlig runde med intervjuer, vil Obama i kveld delta i kveldsprogrammene til de seks store tv-kanalene i USA: Fox, CNN, PBS, CBS, NBC og ABC. Og USAs president skal i tillegg tale til nasjonen fra Det hvite hus i en tv-overført tale på tirsdag kveld i beste sendetid. Et par timer tidligere, skal han møte demokratene i Senatet.
I dag skal også USAs utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel igjen presentere saken for alle medlemmene i Representantenes hus, etter å ha gjort det samme i utenrikskomiteen i både Senatet og Representantenes hus. På tirsdag skal presidentens stabssjef Denis McDonough ha et møte med demokratiske medlemmer i Representantenes hus.
Også USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Susan Rice, skal i løpet av dagen diskutere med medlemmer i Representantenes hus, der hun skal konsentrere seg om parlamentarikere som har uttrykt opposisjon mot Obamas forslag om et begrenset angrep på Assad-regimet i Syria.
Samtidig søker utenriksminister John Kerry støtte blant potensielt allierte land i Europa og Midtøsten. Kerry kunne innkassere støtte fra flere land i Den arabiske liga, samtidig med at flere ledende EU-land skrev under på en erklæring på at bruken av kjemiske våpen i Syria må få konsekvenser.
I dag er Kerry i London, der han i ettermiddag har holdt en felles pressekonferanse sammen med sin britiske kollega William Hague. Kerry understreket igjen at det var "entydige" bevis for at Assad-regimet stod bak giftgassangrepet den 21. august. "Vi vet hvor rakettene kom fra og hvor de slo ned," gjentok Kerry i dag.
På spørsmål om hvordan president Bashir al Assad kunne avverge et amerikansk angrep, svarte Kerry at "han i løpet av neste uke kunne overlevere alle sine kjemiske våpen til det internasjonale fellesskapet." Amerikansk UD påpekte senere at Kerry kun hadde påpekt hvor umulig det var for Assad-regimet å gi avkall på sine kjemiske våpen.
Av redaksjonen © Kureren
|