USAs utenriksminister John Kerry under dagens tale om en amerikansk aksjon mot Assad-regimet © US State Dept/Kureren Politikk - USA | Syria
Kerry annonserer angrep på Assad-regimet | MSF behandler krigsskadde syrere i et midlertidig sykehus | © Robin Meldrum/RSF/Kureren | Kureren, 30. august 2013 - USAs utenriksminister John Kerry viser til etterretningsrapporter som skal bevise bruken av kjemiske våpen i Syria der 1426 mennesker ble drept. Ifølge Kerry har president Barack Obama fortsatt ikke bestemt hvordan USA skal svare på dette, men han annonserte at det ville bli et svar.
I en direktesendt tale fra utenriksdepartementet i Washington la John Kerry i dag frem amerikanske etterretningsrapporter som sies å dokumentere bruken av kjemiske våpen i Syria.
Blant annet refererte utenriksministeren til syriske sykehus som har dokumentert antall skadde og dødsfall etter en større hendelse i en Damaskus-forstad på onsdag i forrige uke. Legene hadde ikke funnet noen sår på de drepte. "Ikke ett kutt, ikke noen skuddsår," oppsummerte Kerry.
Rapportene fra Syria dokumenterte at det som følge av én hendelse utenfor Damaskus hadde omkommet minst 1429 syrere, blant dem 426 barn. Dette massedrapet hadde et klart utspring i et angrep med kjemiske våpen, konkluderte Kerry.
Utenriksministeren presenterte også flere holdepunkter som klart plasserte ansvaret for denne folkerettsstridige bruken av kjemiske våpen hos Assad-regimet. Etterretningen hadde fanget opp både troppebevegelser og samtaler i forbindelse med hendelsen.
Ifølge Kerry, var det dokumentert at Assad-regimets troppeenheter som forvalter landets kjemiske våpen var i aksjon på det aktuelle tidspunktet. Ifølge avlyttede samtaler ble soldatene bedt om å bruke gassmasker og forberede seg på et nervegassangrep. Etterretningen fanget videre opp hvor rakettene ble sendt ut fra og hvor de landet. "En halv time senere brøt det ut et helvete på sosiale media," sa Kerry, med henvisning til de grusomme videoene og bildene fra åstedet.
Med etterretningsrapporter som både dokumenterer bruken av kjemiske våpen og plasserer ansvaret hos president Bashir al Assad, mente Kerry at det ikke var behov for mer informasjon fra FN-inspektørene, som avsluttet sitt arbeid i Syria i dag. Disse hadde kun mandat til å finne ut om kjemiske våpen var blitt brukt, og ikke hvem som brukte dem. "FN kan ikke fortelle oss noe vi ikke allerede vet," sa Kerry.
Den amerikanske utenriksministeren la stor vekt på å rose FN og forsikre om at USA under president Obama i størst mulig grad ønsker å følge FN-sporet. Men med de grufulle hendelsene i Syria og når "Russland blokkerer" alle forsøk på å reagere i FNs sikkerhetsråd, måtte USA studere andre alternativer, fremhevet han.
Kerry understreket at president Obama fortsatt ikke hadde tatt en beslutning om hvordan USA skulle reagere på bruken av kjemiske våpen i Syria. Men Obama hadde forsikret om at "vi kommer til å gjøre våre egne vurderinger, basert på våre verdier."
Utenriksministeren sa han hadde forståelse for at amerikanerne var krigstrøtte etter over et tiår med store militæroperasjoner i blant annet Afghanistan og Irak. Men likevel hadde USA et ansvar landet måtte ta når aktører som Assad-regimet brøt med folkeretten og ikke rettet seg etter forbudet mot å bruke kjemiske våpen mot egen befolkning.
"Å lengte etter fred betyr ikke at den kommer," sa Kerry, henvendt til sitt amerikanske publikum, der et flertall er imot en militæraksjon mot Syria. Dersom USA ikke reagerer på slike overtramp som det i Syria, "kommer historien til å dømme oss," understreket Kerry.
Så gjorde han det klart at USA i alle fall kommer til å reagere med maktbruk mot Assad-regimet. "Hva enn presidenten bestemmer seg for ... det kommer ikke på noen måte til å likne på det som skjedde i Afghanistan, Irak eller en gang i Libya," annonserte Kerry.
Utenriksministeren ga den krigstrøtte amerikanske befolkningen garantier om at det på ingen måte ville være snakk om å sette i land tropper i Syria. Han har tidligere sagt at USAs angrep mot Assad-regimet ikke ville sette seg som mål å frembringe et regimeskifte.
Angrepet ville bli tids- og ressursmessig begrenset, men likevel sende et klart signal om at verdenssamfunnet ikke vil akseptere videre bruk av kjemiske våpen i Syria. "Verdens mest forferdelige våpen må aldri igjen brukes mot verdens mest sårbare folk," oppsummerte Kerry målet for operasjonen
Men de langsiktige målene fra Washington forble de samme, utdypet utenriksministeren. "Vi vil ha en diplomatisk prosess som løser dette på en politisk måte, fordi vi vet at det ikke finnes noen militær løsning" på konflikten i Syria, forklarte Kerry det langsiktige målet. Og her ønsket han igjen FN-sporet velkommen.
Av redaksjonen © Kureren
|