See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Umenneskelige fengselsforhold i Togo: Hjelpearbeidere inspiserer det sivile fengselet i Atakpamé
© Fredrik Grimstad/Kureren
Debatt - Togo

"Umenneskelige fengselsforhold i Togo"

Inngagen til fengselet i Atakpamé i Togo

© Fredrik Grimstad/Kureren
Leserkorrespondentbrev, 2. september 2013
- Togo er et land med falleferdige fengsler med dobbelt så mange innsatte som kapasiteten tillater. Dårlig helsetjenester, dårlig hygiene og utilstrekkelig mat resulterer jevnlig i sykdom og dødsfall.

Togo, et lite land i Vest-Afrika, har fått kritikk for hvordan fangene behandles. Ifølge togolesiske fengselsmyndigheter er om lag 35 prosent av de innsatte straffedømte. De resterende innsatte venter på en rettssak og halvparten av disse vet ikke en gang hvilket lovbrudd de sitter inne for.

I hovedstaden Lomé sitter det rundt 2000 fanger, i et fengsel som er beregnet for under 700 personer. Under mitt første besøk i dette fengselet så jeg en liten unge, som ikke kunne ha vært mer enn to år gammel. Moren var gravid da hun ble fengslet. Siden familien til denne moren ikke kunne passe på barnet, må barnet tilbringe sin barndom i fengsel - sammen med sin mor.

Verdens menneskerettighetserklæring gir rett til helse, uavhengig av hvor en person befinner seg. Dette betyr at hvert menneske, løslatt eller anholdt, har denne retten. Likevel er tilgangen til helsetjenester for innsatte i Togo nesten helt fraværende.

Da en kollega av meg i den togolesiske menneskerettsgruppen CACIT besøkte fengselet i Lomé tidligere i år, lå det en mann livløs på gårdsplassen. Like etter var han død. Han hadde tuberkulose. Dette er en sykdom som sprer seg raskt i fengslene i Togo, siden de innsatte bor tett oppå hverandre. Denne hendelsen er bare en liten hendelse som beskriver hverdagstilstanden i fengselet i Lomé.

På bare tre måneder i fjor døde 28 fanger i Togo.

Noen vanlige grunner til dødsfallene er mangelen på medisinsk behandling og heteslag. Det bør også bemerkes at det er en total mangel på hygiene. I noen celler finnes det ikke toalett. Her er de nødt til å lage provisoriske toaletter av, for eksempel, en oljekanne. De er også tvunget til å gjøre sitt fornødne i nærvær av andre innsatte, noe som kan føre til bakteriesmitte og sykdommer.

Et annet problem i fengslene er underernæring. De innsatte får mat en gang om dagen. Maten er i tillegg ekstremt næringsfattig. Det kan for eksempel være deig eller poteter. Det er tydelig at fangene ikke får i seg nok næring.

Cellene i Togo er så trange at de innsatte har store problemer med å få søvn. I fengselet i Atakpamé fortalte en fange meg at det var så trangt at de var nødt til å sove på hverandres føtter. Andre steder, hvor det er enda trangere om plassen, er de nødt til å sove på skift. Når noen ligger, er de andre nødt til å stå oppreist.

Kan vi akseptere at det låses inne personer som ikke har hatt rett til en rettssak? Kan vi akseptere at cellene er så fulle at det ikke er plass til å sove? Kan vi akseptere at innsatte må bruke en bøtte som toalett? Kan vi akseptere at disse mennene, kvinnene og barna bare får ett måltid om dagen?

Det er på høy tid at den togolesiske regjeringen tar ansvar og handler for å sikre fengslene slik at de er i samsvar med internasjonal standard. Ord og løfter må omsettes til konkrete tiltak for å ivareta de grunnleggende rettighetene til alle borgere i Togo.

Leserkorrespondent Fredrik Grimstad er student og var intern for menneskerettsgruppen Collectif des Associations Contre l'Impunité au Togo (CACIT) i sommer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no