See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 12.09.2013 - Tyskland henter syriske flyktninger i charterfly
» 05.09.2013 - Også bevis for bruk av klasebomber i Syria
» 04.09.2013 - Bevismengden mot Assad-regimet økerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Enige om militære tiltak: Frankrikes president François Hollande og britenes statsminister Davis Cameron
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Syria | Europa

Europa splittet om militærslag mot Syria

Svensken Åke Sellström leder FN-teamet som skal sjekke bruk av kjemiske våpen i Syria, på oppdrag fra Ban Ki-moon

© Eskinder Debebe/UN Photo/Kureren
Kureren, 26. august 2013
- En allianse av land som er villige til å bruke militærmakt uten et FN-mandat er i ferd med å danne seg i Europa. Frankrike, Tyrkia og Storbritannia leder an, sammen med USA. Men særlig i Tyskland advares det mot nye eventyr i Midtøsten.

FN-inspektører ledet av svensken Åke Sellström prøvde i dag å starte undersøkelsene i Damaskus-forstaden Irbin, som på onsdag var utsatt for et storangrep med kjemiske våpen. Assad-regimet lovet full tilgang og full åpenhet, og FNs sikkerhetsråd understreket behovet for at inspektørene frembrakte raske resultater. De skulle i første rekke gi en indikasjon på hvem som var ansvarlig for angrepet, som strider mot folkeretten.

Men inspeksjonen ble raskt avbrutt etter at snikskyttere angrep bilen FN-inspektørene satt i. Sellström sa at han ikke kunne utføre undersøkelse under slike forhold.

Samtidig melder flere vestlige regjeringer at de mobiliserer militært, med tanke på en mulig militær intervensjon i Syria. Amerikanske krigsskip seiler i posisjon i Middelhavet. Britiske og amerikanske militære ledere møtes i dag i nabolandet Jordan for å fortsette planspillene om hvordan et militærslag kan utføres.

Politiske og militære ledere i Frankrike, Storbritannia og Tyrkia er i konstant kontakt med amerikanske ledere, og Storbritannias statsminister David Cameron avbrøt i dag ferien for å forberede tiltak mot Assad-regimet.

Les mer om Vestens plutselige holdningsendring i forhold til en militær intervensjon i denne artikkelen: "Vesten planlegger militærslag mot Assads Syria".

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, for øyeblikket på besøk i Sør-Korea, hadde lagt stort press på teamet til Sellström. "Hver time teller," sa Ban tidligere i dag, før inspektørene ble beskutt. "Vi har ikke råd til flere forsinkelser. Det fremstår som klart at dette var en stor og forferdelig hendelse," la FN-lederen til.

Ban var også klar på at det må få konsekvenser for Syrias president Bashar al Assad dersom Sellströms inspektører finner bevis på at regimet hans står ansvarlig for giftgassangrepet. "Bruken av kjemiske våpen av hvem det måtte være i alle tilfeller et grovt brudd på folkeretten og en hårreisende forbrytelse. Vi kan i

Uenige: Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle (h) og Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu

© Trutschel/Aussenamt/Kureren
kke tillate straffefrihet for det som ser ut til å være en grov forbrytelse mot menneskeheten," sa Ban i dag.

Dermed er FNs generalsekretær klar på at Assad må stilles til ansvar dersom bruken av kjemiske våpen kan knyttes til ham. Men FNs sikkerhetsråd, der Russland har vetorett, vil på ingen måte godta en militæraksjon mot Assad-regimet. Russernes utenriksminister Sergej Lavrov understreket i dag igjen at han er bestemt mot en militæraksjon, og han advarte USA om "katastrofale følger" for Midtøsten, skulle det komme til noe slikt.

Planspill uten FN-mandat
Dermed er maktene som ønsker et militærslag mot Assad-regimet avhengig av å finne en modell uten et FN-mandat. Scenarioet fra intervensjonen i Libya i 2011 kan ikke brukes, for der fikk man omsider russerne med på laget for å sette i verk en "flyforbudssone", noe russerne senere hevdet ble misbrukt av NATO til å legitimere et storstilt angrep mot Gadaffi-regimet.

I Washington, London og Paris drøfter man derfor en "Kosovo-variant", ifølge internasjonale presserapporter. I 1999 angrep NATO Serbia, på tross av russiske protester, med et "humanitært mandat" for å hindre massakre av lokalbefolkningen. Samme argument kan brukes i Syria dersom det er godt nok sannsynliggjort at regimet bruker kjemiske våpen mot egen befolkning.

Det er bekreftet på amerikansk og britisk hold at det nå utføres planspill om hvilke typer angrep som kommer på tale, selv om de militære naturlig nok ikke går ut med detaljer om dette. Internasjonalt spekuleres det mest i et kort men massivt luftangrep mot strategiske mål i Syria, med utgangspunkt i amerikanske hangarskip i Middelhavet. Større og lengre luftangrep kan også komme på tale, avhengig av målet med militæraksjonen. Det er imidlertid ingen som ønsker å sette i land tropper i Syria.

Og en "allianse av de villige" er i ferd med å utkrystalliere seg. Storbritannia og Frankrike har gitt klare indikasjoner på at de vil delta i et militærslag m

MSF behandler krigsskadde syrere i et midlertidig sykehus

© Robin Meldrum/MSF/Kureren
ot Assad-regimet dersom et fortsatt tvilende USA leder an.

Og i dag ga Tyrkia den klareste støtten til et angrep av alle. Utenriksminister Ahmet Davutoglu sier til avisen Milliyet at "dersom det dannes en koalisjon mot Syria i løpet av denne prosessen, vil Tyrkia være en del av denne." Han gjorde det klart at Tyrkia ikke trenger et FN-mandat for å delta i slike aksjoner.

Tyskland nølende
De fleste europeiske landene ligger i dag påfallende lavt i forhold til å ta offisielt stilling til en militæraksjon mot Syria. Holdningen i de fleste landene har hittil vært at man først må la FN-inspektørene få gjøre jobben sin, for deretter å ta stilling til en eventuell reaksjon.

De franskbritiske planspillene kom derfor for tidlig for de fleste andre EU-landene. Men beskytningen av Selströms team kan endre denne situasjonen raskt, dersom man nå ikke lenger kan forvente en uhildet FN-rapport om giftgassangrepet.

Videre har flere regjeringer, som den norske, et prinsipielt standpunkt om at de utelukkende eller nesten utelukkende deltar i militæroperasjoner som har et FN-mandat. Og det er særlig stormakten Tyskland som har dette som utgangspunkt, med unntak av Kosovo-intervensjonen.

I hele dag har tyske politikere fra alle partier gått tydelig ut mot en militæraksjon mot Syria. "Det er en bemerkelsesverdig pasifistisk allianse som presenteres i Tyskland en måned før valget til ny Forbundsdag," noterer kommentator Florian Gathmann i nyhetsmagasinet Spiegel i dag.

Men likevel har forbundskansler Angela Merkel også gått sterkt ut mot Assad-regimet i dag. Merkel har i løpet av helgen blitt nedringt av andre vestlige regjeringsledere som ønsker at hun i det minste ikke tar avstand til et militærslag mot Syria. Merkel kalte i dag bruken av kjemiske våpen "et tabubrudd" og en "forferdelig forbrytelse". Den tyske regjeringen krever at bruken av kjemiske våpen får "konsekvenser", men alle de politiske partiene er klart mot et militærslag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no