See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 06.12.2013 - 70 prosent av Hollywoods stumfilmer er tapt
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 09.07.2013 - Nye bevis: Jordbruket oppsto også i Iran
» 28.04.2013 - Eksamen i USA: Dinosaurer og mennesker levde samtidig
» 03.04.2013 - USA skal kartlegge den menneskelige hjerne











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stridsvogner kjører inn i sentrum av Teheran under det CIA-ledede kuppet i Iran den 19. august 1963
© National Security Archive/Kureren
Viten - Iran | USA

CIA bekrefter å stå bak kuppet i Iran i 1953

Irans legendariske statsminister Muhammed Mossadegh

© Ukjent/Kureren
Kureren, 20. august 2013
- For første gang har den amerikanske etterretningstjenesten CIA frigitt arkivdokumenter som bekrefter at de, sammen med britiske MI6, organiserte militærkuppet i Iran i 1953. Kuppet mot den liberale statsministeren Muhammed Mossadegh ga sjahen i Iran eneveldig makt.

Det er mange historikere som har sett på kuppet mot den progressive regjeringen til Mossadegh i 1953 som en av de største tabbene i amerikansk utenrikspolitikk, og daværende utenriksminister Madeleine Albright beklaget allerede i år 2000 det amerikanske engasjementet. Kuppet ledet i siste instans til den frustrasjonen med sjahveldet i Iran som muliggjorde ayatollaenes revolusjon i 1979.

USAs president Bill Clinton har tidligere bekreftet at amerikanerne trakk i trådene under 1953-kuppet i Iran. Det samme har president Barack Obama gjort. Til og med CIA-operasjonslederen, Kermit Roosevelt, har skrevet en bok om kuppet. Men CIA har hittil verken villet bekjenne seg til sin deltakelse i kuppet eller frigjøre dokumentene om sitt engasjement, på tross av at den amerikanske offentlighetsloven krevde det.

Nå har imidlertid Det nasjonale sikkerhetsarkivet i Washington, en privat stiftelse, fått tilgang til CIA-dokumentene fra 1953, riktignok med enkelte sladdede detaljer. Dermed ble nye detaljer om kuppet offentliggjort i går, på 60-årsdagen for den skjebnesvangre hendelsen.

Dokumentene viser at CIA brukte betydelige ressurser for å forberede et kupp mot statsminister Mossadegh, som hadde falt i unåde i London og

Etter kuppet innsetter sjahen (h) kuppgeneral Fazlollah Zahedi (v) som ny statsminister

© IICHS/Kureren
Washington fordi han ønsket å nasjonalisere oljeproduksjonen og innføre sosialdemokratiske reformer i Iran. Kuppforberedelsene ble behandlet på topplan i CIA og i den amerikanske regjeringen.

Blant de 21 frigitte CIA-dokumentene finner man dokumentasjon om hvordan CIA-kontoret i Teheran spredde propaganda og usannheter om Mossadegh og prøvde å få iranske medier til å fremstille statsministeren som en mann som ønsket å få diktatormakt i landet. Etter flere måneder med desinformasjon og kjøp av støttespillere gikk CIA og sjahvennlige grupper til aksjon og organiserte store demonstrasjoner i hovedstaden.

I løpet av demonstrasjonene mot Mossadegh kom det, som planlagt, til sammenstøt med Mossadegh-tilhengere og i et komplisert men detaljplanlagt scenario grep hærstyrker inn. Hæren fikk raskt kontroll over sentrale deler av Teheran og arresterte Mossadegh. Dermed var veien åpen for at sjahen igjen kunne gripe hele makten i landet og slutte den progressive politikken til statsminister Mossadegh.

Hett tema fortsatt i dag
Ifølge historiker Malcolm Byrne fra arkivet i Washington har den britiske og amerikanske organiseringen av kuppet i Iran i 1953 fortsatt å være en het potet helt til i dag, noe som forklarer at CIA har strittet imot å offentliggjøre dokumentene. Arkivet har også mo

Kermit Roosevelt ledet CIA-operasjonen som planla kuppet i Iran

© National Security Archive/Kureren
ttatt dokumenter fra myndighetene i London fra 1978, da revolusjonen i Iran begynte å materialisere seg.

De britiske dokumentene viser at regjeringen i London var svært nervøs for at CIA kunne offentliggjøre papirer som beviste britisk engasjement i kuppet i 1953. Det har trolig vært britisk press som har ført til at dokumentene har blitt hemmeligholdt så lenge, antar Byrne. Britene anså avsløringene som "svært pinlige" og fryktet at de ville ødelegge for britisk innflytelse i hele Midtøsten-regionen.

I etterhånd har også amerikanske politikere innsett at kuppdeltakelsen i 1953 var en fatal feil. Den amerikanske innblandingen i iransk politikk har produsert varig mistillit til Washington blant allmenne iranere, som til en stor grad varer frem til den dag i dag.

Og det amerikanskstøttede sjahstyret i Iran viste seg å bli et lite dugelig enevelde som myndighetene i Washington fikk mye problemer med å holde i live de neste 26 årene. I løpet av den tiden snudde befolkningen i Iran seg mot sjahen og hans amerikanske støttespillere og ayatollaene fikk styrket sin legitimitet.

Allerede et halvt år før revolusjonen i 1979 innså amerikanerne, ifølge de frigjorte britiske dokumentene, at sjahen ikke var til å holde og at Vesten sto foran "sin verste diplomatiske katastrofe på mange år."




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no