See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 20.08.2013 - CIA bekrefter å stå bak kuppet i Iran i 1953











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Steinredskaper til bruk i landbruket fra funnstedet i Chogha Golan
© TISARP/Universität Tübingen/Kureren
Viten - Iran

Nye bevis: Jordbruket oppsto også i Iran

Funnsteder i "Den fruktbare halvmåne" - Chogha Golan i Iran er markert med rødt

© Simone Riehl/Kureren
Kureren, 9. juli 2013
- Ny forskning viser at det første jordbruket også utviklet seg i den østlige delen av den såkalte "fruktbare halvmåne", i dagens Iran. Dette skjedde på omtrent samme tid som i andre områder av regionen, i det som nå er Palestina, Syria, Tyrkia og Irak.

Forskere fra Universitetet i Tübingen, Tyskland, har ledet utgravninger ved foten av Zagrosfjellene i det vestlige Iran fra 2009 til 2010. Og det viser seg at de har funnet bevis på tidlig jordbruk som dateres tilbake til slutten av siste istid, for om lag 12.000 år siden.

"Det er ikke slik at man kan peke på kun én landsby og si: 'Det er her oppfinnelsen av jordbruket skjedde'," forklarer Nicholas Conrad, leder av arkeologene som gjorde de nye funnene. "Det var ikke slik at utviklingen av jordbruket var som om noen slo på lyset på ett sted, og fra dette opprinnelige punktet, spredte landbruket seg. Det var en prosess som skjedde på en hel rekke steder," legger Conrad til.

Jordbruket i Midtøsten ble dermed funnet opp mer eller mindre samtidig i en prosess over et større område, som nå kalles "Den fruktbare halvmåne". Det er 12.000 år gamle funn av jordbrukskulturer i hele dette området, som strekker seg fra Palestina via Tyrkia til Iran.

På selve funnstedet i Iran, kjent som Chogha Golan, avdekket arkeologene rester av byggverk, steinredskaper, avbildninger av mennesker og dyr, verktøy laget av

Arkeologer ved utgravingsstedet i Chogha Golan i Zagrosfjellene

© Saman Hamzavi/Kureren
bein, dyrebein, og - kanskje det viktigste - de rikeste forekomstene av forkullede planter som noensinne er blitt oppdaget fra tidlig steinalder i Midtøsten.

Ifølge forskerne, var Chogha Golan et spesielt rikt funnsted fordi det hadde vært bosatt i svært lang tid. De fleste bosetningene fra den perioden av steinalderen som er før oppfinnelsen av keramikk var vanligvis ikke i bruk i en lengre periode.

Det generelle bildet av det som er blitt funnet kaster nytt lys over de første jordbrukssamfunnene, sier forskerne. De mest tallrike artene som ble dyrket i Chogha Golan er vill bygg, geitegress og linser, som alle er forfedre til moderne jordbruksplanter (geitegress er delvis opphavet til moderne hvete).

Registreringen av planterester over en så lang periode gir et bilde av et fundamentalt skifte i hvordan mennesker levde og utviklet seg fra jegere og samlere til å dyrke jordbruksplanter. Dette skiftet dannet det økonomiske grunnlaget for livet i landsbyer og påfølgende sivilisasjoner.


Deler av denne artikkelen er levert av 'VoA'.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no