Yasuní nasjonalpark i Ecuador har et enormt artsmangfold © Yasuní ITT/Kureren Samfunn | Økonomi - Ecuador
Ecuador: Ingen ville betale for å frede Amazonas | Ecuadors president Rafael Correa talte i går om fremtiden til Yasuní nasjonalpark: "Historien får dømme oss" | © Presidencia de Ecuador/Kureren | Kureren, 16. august 2013 - Ecuadors president Rafael Correa kunngjorde i går "med stor sorg" beslutningen om å starte oljeboring i et svært artsrikt naturreservat i Amazonas. Ecuador hadde tidligere blitt lovet milliarder i kompensasjon for å ikke ta opp oljen i reservatet, men utbetalingene uteble i praksis.
President Correa kunngjorde i en kringkastet tale at han skulle be den ecuadorianske kongressen, hvor partiet hans har flertall, om godkjenning for å starte oljeboring i et del av Yasuní nasjonalpark, et svært artsrikt område som UNESCO utpekte som biosfærereservat i 1989.
"Med dyp sorg, men også med det absolutte ansvaret for vårt folk og historie, måtte jeg ta en av de vanskeligste beslutningene i min regjeringstid og sette et punktum for et initiativ som søkte å hindre utbyggingen av Ishpingo, Tambococha og Tiputini (ITT)," sa Correa, med referanse til en del av naturreservatet Yasuni i Amazonas.
Det er anslått at Ishpingo, Tambococha og Tiputini har oljereserver på 920 millioner fat, tilsvarende 20 prosent av de totale oljefunnene i Ecuador. Det søramerikanske landet er det minstproduserende medlemmet av Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).
Correa foreslo i FN i 2007 å la oljereservene i Yasuní nasjonalpark bli liggende ubrukt og dermed unngå utslipp av 400 millioner tonn CO2. Til gjengjeld ba Ecuador om internasjonal pengestøtte tilsvarende halvparten av inntektene staten ville fått dersom landet hadde åpnet oljefeltet i Amazonas.
Ecuador, som er et av de fattigste landene i Sør-Amerika, ba det internasjonale samfunnet om en kompensasjon på 3,6 milliarder dollar (20 milliarder kroner) over 12 år. Forslaget ble godt mottatt i FN, og Ecuador ble gitt tilsagn om at man skulle jobbe hardt for å finne givere for å dekke inntektsbortfallet.
Men i løpet av de seks årene som er gått er det bare bidrag på 13,3 millioner dollar (73 millioner kroner) som har konkretisert seg, tilsvarende 0,37 prosent av summen Ecuador trenger for å gi varig vern til Yasuni, forklarte Correa. Bidragene er kommet fra private selskaper og stater som Belgia, Chile, Frankrike, Italia, Spania og Indonesia. Disse er hittil blitt forvaltet av et fond administrert av FNs utviklingsorganisasjon UNDP, men skal nå betales tilbake.
"Dessverre må vi konkludere med at verden har sviktet oss, så jeg har bestemt meg for å be nasjonalforsamlingen om å starte oljeboring," sa en synlig skuffet Correa. Han la til at lanseringen av initiativet i 2007 falt sammen med den verste globale økonomiske krisen på 80 år. "Det var ikke veldedighet vi ba, det var felles ansvar i kampen mot klimaendringene," sa Correa.
Den ecuadorianske grunnloven av 2008 forbyr generelt utnyttelse av ikke-fornybare ressurser i vernede områder. Men den gir også presidenten mulighet til å godkjenne slik ressursutnyttelse dersom det anses av nasjonal interesse og godkjennes av kongressen i Quito.
Men Correa lovte også at naturinngrepene skal holdes så små som mulige. "Borevirksomheten skal ikke få bre seg over et område som overstiger 1 prosent av Yasuní nasjonalpark," som dekker over en million hektar. Det statlige oljeselskapet Petroamazonas er klart til å starte arbeidene i dette feltet "i de kommende ukene," ifølge presidenten.
"Denne avgjørelsen har skuffet oss alle, men den er nødvendig. Vi kan ikke gjøre mer uten at vårt folks velferd tar alvorlig skade. Så får historien dømme oss," sa Correa.
Avgjørelsen kommer ikke kun på grunn av sviktende bidragene fra verdenssamfunnet. I Ecuador er det ikke blitt oppdaget nye oljereserver i de siste årene, noe som gjør funnet i Amazonas enda viktigere for nasjonaløkonomien. Og uten nye oljeinntekter kan nasjonaløkonomien kollapse i løpet av 20 år, advarte Correa.
Etter skatteinntektene er oljen den nest største statsinntekten Ecuador. Landet har nå en daglig produksjon på 500.000 fat. Det er om lag en fjerdedel av den norske oljeproduksjonen, men dette skal fordeles på en befolkning på rundt 15 millioner, der det fortsatt er stor fattigdom og spede velferdsordninger.
Ifølge presidenten har oljereservene i naturreservatet en regnskapsmessig verdi på 18,3 billioner dollar, eller rundt 100 millioner millioner kroner.
Yasuní nasjonalpark, som grenser mot Peru, består av tropisk regnskog og har noe av det største biologiske mangfoldet per kvadratkilometer i hele Amazonas. Miljøvernere insisterer på at oljeboring i hele eller deler av nasjonalparken vil gjøre store skader på den biologiske rikdommen.
Nå varsler miljøvernerne demonstrasjoner mot avgjørelsen. Også urfolk som bor i det utsatte området mobiliserer nå til protestaksjoner.
Av redaksjonen © Kureren
|