See also:
» 17.01.2014 - London advarer skottene mot uavhengighet
» 26.11.2013 - Planen for Skottlands uavhengighet er klar
» 22.10.2013 - Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 20.08.2013 - Cameron var orientert om aksjoner mot 'The Guardian'
» 14.05.2013 - EU-motstanden går dypt inn i den britiske regjeringen
» 03.05.2013 - Høyrepopulister vinner engelsk lokalvalg
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ingen god tone: Storbritannias statsminister David Cameron og Spanias statsminister Mariano Rajoy under et møte i april i år
© La Moncloa/Kureren
Politikk - Storbritannia | Spania | Gibraltar

"Spania bruker Gibraltar som innenrikspolitisk lynavleder"

"Schengen har skylda": Spanias utenriksminister José Manuel García-Margallo

© La Moncloa/Kureren
Kureren, 12. august 2013
- London vurderer "enestående" rettslige tiltak mot Spania på grunn av forsterkede spanske grensekontroller som forårsaker lange køer inn og ut av Gibraltar. Imens styrkes inntrykket av at Spanias regjering bruker Gibraltar til å avlede oppmerksomheten fra arbeidsledigheten og korrupsjonsskandaler.

Ifølge en talsmann for Storbritannias statsminister David Cameron mener britene at den strengere kontrollen spanske tjenestemenn utfører på grensen mot britiskstyrte Gibraltar er "politisk motivert og fullstendig uforholdsmessig."

"Statsministeren er svært skuffet over at Spania ikke har fjernet den økte kontrollen i løpet av helgen," het det i en uttalelse fra Downing Street i dag.

Cameron ringte i helgen til den konservative spanske statsministeren, Mariano Rajoy, for å drøfte konflikten. Men det synes som om tonen mellom Cameron og Rajoy var ikke den beste. Kilder i den spanske regjeringen bekreftet til avisen 'El Mundo' at de to lederne konkluderte med at det var best at utenriksministrene fra begge land førte dialogen videre for å få slutt på konflikten.

Etter at situasjonen ikke bedret seg i helgen, kommer bitene i dag med konkrete trusler. "Vi undersøker hvilke rettslige muligheter vi har," sa talsmannen for den britiske regjeringen. "Men det ville være et enestående skritt, og derfor vil vi vurdere det nøye før vi tar beslutningen om å iverksette slike tiltak," la han til.

Spania vil fortsette med grensekontrollene
Og svaret fra Spanias kom rakst. UD i Madrid uttrykte at Spania "ikke vil slutte med" kontrollene, som er "lovlige". "Tiltakene, kontrollene våre, er lovlige og forholdsmessige. Vi er tvunget til å utføre dem på grunn av Schengen," sa Spanias utenriksminister José Manuel García-Margallo i en uttalelse i dag.

Også spanjolene vurderer å trappe opp konfliktnivået ytterligere. En talsmann for det spanske utenriksdepartementet uttalte i dag til avisen 'El País' at regjeringen i Madrid også studerer muligheten for å bringe konflikten til FN eller Den internasjonale domstolen i Haag.

"Det er noen saker som kan bringes inn for Den internasjonale domstolen, slik som Gibraltar, en spansk eiendom som aldri ble avstått ved freden i Utrecht [i 1713] og som ble okkupert av britene," sa regjeringstalsmannen.

På sin side har det største spanske opposisjonspartiet, det sosialdemokratiske PSOE, kunngjort at partiet

Spania og Storbritannia krangler igjen om seks kvadratkilometer store Gibraltar

© MAEC/Kureren
foretrekker å lete etter en løsning på konflikten innenfor rammen av EU-samarbeidet. PSOE har bedt utenriksministeren å forklare seg om Gibraltar-saken i det spanske parlamentet.

Liten interesse for Gibraltar
Men i Spania viser folk flest ikke like stor interesse for denne 300 år gamle konflikten som spanske myndigheter. Det er først og fremst det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) som er interessert i å fyre oppunder Gibraltar-konflikten på dette tidspunktet da regjeringen har folkets vrede rettet mot seg.

Den spanske regjeringen besluttet å øke kontrollene mot Gibraltar dagen etter at statsmininister Mariano Rajoy ble tvunget til å avgi forklaringer om skandalen rundt PPs 20 års lange ulovlige finansiering. Rajoy nektet for alle beskyldningene i parlamentet, men bare noen timer etter var meningsmålingene klare: 72 prosent av spanjolene mente at Rajoy er korrupt og hadde løyet.

Dagen etter styrket Spania grensekontrollene i Gibraltar, som forårsaket køer på opp til syv timer.

Les mer om korrupsjonen i Spanias regjering i disse artiklene: "Spanias regjeringsparti har vært ulovlig finansiert i 20 år" og "Politiet bekrefter: Spanias statsminister var korrupt".

Også Gibraltars statsminister, den sosialistiske Fabian Picardo, ble ikke det minste overrasket da Spania økte grensekontrollene for noen dager siden. Picardo uttalte at "vi har forventet en ny konflikt med Spania helt siden korrupsjonsskandalene i PP begynte."

Også i London har man merket seg dette sammenfallet. Londons ordfører, Boris Johnson, skrev i en artikkel som ble publisert i 'The Daily Telegraph' i dag at Mariano Rajoy bruker konflikten rundt Gibraltar som en "avledningsmanøver" for å dekke over korrupsjonsskandalen som PPs tidligere kasserer Luís Bárcenas har avdekket og det høye arbeidsledighetsnivået spanjolene lider under.

Les mer om arbeidsledigheten i Spania i denne artikkelen: "27 % ledighet i Spania: Regjeringen er 'optimistisk'".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no