See also:
» 17.01.2014 - London advarer skottene mot uavhengighet
» 26.11.2013 - Planen for Skottlands uavhengighet er klar
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 20.08.2013 - Cameron var orientert om aksjoner mot 'The Guardian'
» 12.08.2013 - "Spania bruker Gibraltar som innenrikspolitisk lynavleder"
» 14.05.2013 - EU-motstanden går dypt inn i den britiske regjeringen
» 03.05.2013 - Høyrepopulister vinner engelsk lokalvalg
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Avtale i boks: Storbritannias statsminister David Cameron og ledere i det franske atomenergiselskapet EDF
© EDF/Kureren
Politikk | Økonomi - Storbritannia

Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier

Hinkley i Somerset i Sørvest-England: Her skal det nye atomkraftverket reises

© EDF/Kureren
Kureren, 22. oktober 2013
- Det er liten miljøvernmotstand mot planene om å bygge det første nye britiske atomkraftverket på 20 år. Men det begynner nå å bli klart at den britiske staten skal betale enorme subsidier, på opp mot 50 prosent, av strømmen som leveres i 35 år.

Storbritannias statsminister David Cameron annonserte på mandag at planene om å reise et nytt atomkraftverk i England er blitt godkjent. Kraftverket, til en pris på 160 milliarder kroner, skal bygges av franske og kinesiske statsforetak og komme på nettet om rundt ti år.

Britene går dermed mot den europeiske strømmen, der man av miljøgrunner sakte fjerner seg fra avhengigheten av atomkraft. De sterkeste reaksjonene kom derfor også umiddelbart fra det europeiske kontinentet, mens miljøargumentene mot et nytt atomkraftverk knapt ble hørt i England i går.

Men nå begynner også kritikken i Storbritannia å ta seg opp, særlig med tanke på finansieringsmodellen for det store kraftverket i Somerset i Sørvest-England. Det viser seg nemlig at driftsselskapet har fått tilslag på en kjøpsgaranti fra britiske myndigheter for hele energimengden kraftverket produserer i de første 35 årene det er på nett.

Kjøpsgarantien inkluderer en minstepris på rundt én krone per kilowattime, noe som ifølge britiske eksperter er nesten det dobbelte av energibørsprisen for atomkraft.

I tillegg kommer problemet rundt den lille fleksibiliteten ved et atomkraftverk når det gjelder å fôre markedet med energi kun når det er behov. Med et helårs døgnbasert garantisalg av strøm fra det nye kraftverket, blir restmarkedet mindre lukrativt for andre energiprodusenter, som i enda større vil måtte stenge kranene når det ikke er behov for mye energi.

Financial Times kritiserer i dag den britiske regjeringen sterkt for å ha fremforhandlet en dårlig og overpriset avtale. Avisen fremhever at myndighetene har presentert planene om et nytt atomkraftverk som alternativløse, gitt det økende strømbehovet og begrensningene i forhold til andre energikilder. Kull var uaktuelt på grunn av internasjonale forpliktelser i forhold til CO2-utslippsreduksjoner. Produksjonen av britisk skifergass blir stadig utsatt. Vanlig gass ble sagt å være for svingende i pris, og vindkraft for dyrt.

Men ifølge avisen stemmer ikke disse argumentene. Særli

Protesterer: Caroline Lucas er britisk parlamentsmedlem for partiet De grønne

© Green party/Kureren
g gass, som er en mye mer fleksibel energiform, blir mer og mer tilgjengelig på det internasjonale markedet, der det er kjøpers marked. Dessuten kunne energibruken i Storbritannia vært minket med 20 prosent dersom man hadde brukt de samme tiltakene som i Japan, heter det videre.

En sak for EU
Også det lille britiske miljøpartiet Green Party kritiserer prosjektet sterkt, ikke bare på grunn av de åpenbare miljøhensynene. Partiets parlamentsmedlem Caroline Lucas sier at hele prosjektet er et pokerspill med pengene til britiske skattebetalere, der kun de kinesiske investorene er garantert profitt mens staten garanterer for dobbelt pris for atomstrømmen.

"På samme tid som prisen på fornybar energi faller svært raskt, er det uansvarlig at myndighetene skal subsidiere atomenergien på denne måten," sier Lucas.

Molly Scott Cato fra det samme partiet varsler nå at De grønne vil ta opp saken i EU, der partiet er representert i Europaparlamentet. På grunn av de store summene som er involvert i prosjektet, må det i alle fall drøftes i Brussel, og der håper De grønne å "avsløre den økonomiske og miljømessige risikoen som ligger i prosjektet," sier Cato.

Og partiet kan forvente seg støtte fra søsterpartiene på kontinentet, der planene om et enormt statssubsidiert atomkraftverks i England allerede har skapt stor irritasjon.

De grønne i Tyskland har allerede meldt sin støtte og uttaler i dag at subsidiene det britiske atomkraftverket skal få per kilowatt er på samme nivå som solenergien hittil har fått i Tyskland, og som har skapt en boom av denne energiformen i landet.

Flere tyske medier har i dag også bemerket at den britiske storkontrakten for å bygge et nytt atomkraftverk ikke kan oppfattes som et comeback for kjernekraften, som Tyskland er i ferd med å nedlegge. Tvert imot, nevner både TAZ og Frankfurter Allgemeine, demonstrerer den dårlige avtalen at det ikke lenger lønner seg å bygge nye atomkraftverk i Europa.

Fornybare energikilder er allerede blitt billigere, konkluderes det.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no