See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 18.10.2013 - Afrikanske land begynner å forlate FN-domstol











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Glad i penger: Ekvatorial-Guineas president Teodoro Obiang Nguema
© US Department of State/Kureren
Samfunn | Økonomi - Ekvatorial-Guinea

10 milliarder dollar "forsvinner" i Ekvatorial-Guinea

Teodoro Nguema Obiang ("Teodorín") feiret denne måneden sin 45-årsdag i landets mest luksuriøse hotell

© OIPGE/Kureren
Kureren, 10. juli 2013
- Diktaturet Ekvatorial-Guinea er den tredje største oljeprodusenten i Afrika. Men likevel er det lite kontroll med økonomien. Ifølge tall landet selv har gitt til Verdensbanken, har det forsvunnet mer enn 10 milliarder dollar fra landet mellom 2001 og 2010. Hvor ble det av pengene?

I nyrike Ekvatorial-Guinea mangler det penger, store penger. Mer spesifikt, landet har et problem med såkalt ulovlig kapitalflyt.

Den amerikanske tankesmien 'Global Financial Integrity' (GFI), som fremmer politikk for å dempe grenseoverskridende flyt av ulovlige penger, definerer ulovlig kapitalflyt som penger som er blitt tjent eller overført ulovlig. For å anslå størrelsen på ulovlig kapitalflyt, følger GFI Verdensbankens enkle metode, som måler forskjellen mellom summen av pengene som registreres og summen av penger regjeringen bruker.

Formelen er enkel: Dersom summen av penger som er registrert i et land er høyere enn den registrerte pengebruken, representerer forskjellen en kapital som har "flyktet".

Og dette er ifølge GFI tilfellet i Ekvatorial-Guinea, et land som etter å ha oppdaget olje på 90-tallet har den raskeste økonomiske veksten i Afrika. I en ny rapport utarbeidet i fellesskap av GFI og Den afrikanske utviklingsbanken, anslås det at landets ulovlige kapitalflyt mellom 2001 og 2010 var på hele 10.030 millioner dollar (rundt 56 milliarder kroner).

Med andre ord betyr dette at omlag 1 milliard dollar forsvinner i Ekvatorial-Guinea hvert eneste år. Og ifølge studien, er alt dette kun basert på de tallene landet selv har levert til Verdensbanken.

Summen er svært stor for det lille landet, som kun har rundt 750.000 innbyggere. 56 milliarder kroner tilsvarer rundt 75.000 kroner per innbygger og kunne bidratt til å bedre levekårene og helsetilbudet i et land der 75 prosent av befolkningen lever på mindre enn 2 dollar om dagen, ifølge de siste tallene fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Men hvor ble det av pengene?
President Teodoro Obiang Nguema, som har styrt Ekvatorial-Guinea med hard hånd siden et kupp i 1979, har gjentatte ganger sagt at det ikke kan være korrupsjon i Ekvatorial-Guinea, siden han personlig styrer alle statsutgiftene. Likevel har Obiang brukt sin posisjon til å samle sammen en personlig formue som er anslått til rundt 600 millioner dollar (3,3 milliarder kroner).

Regjeringsmedlemmer og embetsmenn - de fleste venner eller medlemmer av familien til diktator Obiang - nyter også godt av landets oljeinntekter. Deres egne selskaper har "vunnet" kontrakter om oljeutvinning eller andre naturressurser uten å ha reell kompetanse til å drive innen sektorene.

Men det er også en korrupsjonskultur innad i regjeringen som gis skylden for denne situasjonen. Teodoro Nguema Obiang Mangue - kjent som "Teodorín" - er den eldste sønnen til president Obiang, men også visepresident og forsvarsminister. Det er blant annet kjent at Teodorín misbrukte den tidligere stillingen sin som skogbruksminister til å tvinge treeksportbedrifter å betale avgifter til ham i bytte for tillatelse til å hugge trær i Ekvatorial-Guinea.

Både president Obiang og sønnen har blitt "tatt med buksene nede" når de har foretatt private bankoverføringer av summer på opptil 700 millioner dollar i utenlandske banker. President Obiang selv har fått en av sine amerikanske bankkontoer frosset, noe som har vært objekt for en senatshøring i USA. Der ble det konkludert at presidenten forsynte seg grovt av statskassa.

Mangel på åpenhet og rettssikkerhet betyr at Obiang og andre offentlige tjenestemenn fortsetter å slippe unna med slike uregelmessigheter. Samtidig fortsetter dette tyveriet av statsinntekter å utvide gapet mellom fattige og rike i landet.

Ekvatorial-Guinea har ingen mediefrihet eller uavhengige medier som kan rette søkelys mot korrupsjonen. Og i 2010 ble landet utvist fra oljebransjens egen Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) for ikke å overholde kravene om åpenhet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no