See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonspolitiker Muhammed ElBaradei (v) i samtale med Egypts overgangspresident Adli Mansur
© Muhammed ElBaradei/Facebook/Kureren
Politikk | Samfunn - Egypt

Juristene tar over makten i Egypt

Mahmoud Badr fra opposisjonsgruppen Tamarod er nølende i forhold til grunnlovsdekretene

© Egypt State TV/Zaid Benjamin/Kureren
Kureren, 9. juli 2013
- Egypts overgangspresident Adli Mansur overrasket i dag alle med å utstede midlertidige grunnlovsdekreter som skal sikre raske nyvalg. Men ved siden av en ærgjerrig tidsplan, sementerer grunnlovsdekretene også konservative verdier og strukturer i Egypt.

Mahmoud Badr, talsmannen for den ungdommelige protestbevegelsen Tamarod ("Opprør"), uttaler i ettermiddag at verken han eller opposisjonspolitiker Muhammed ElBaradei hadde fått noe forhåndsvarsel om innholdet i det omfattende dekretet fra overgangspresident Mansur.

Badr, som sto sentralt i organiseringen av massedemonstrasjonene mot ekspresident Muhammed Mursi den 30. juni som førte til presidentens fall, sier han er "overrasket" over grunnlovsdekretet. ElBaradei og Badr, som samarbeider tett, vil ikke kritisere dekretet enda, men varsler at de vil foreslå flere endringer neste gang de møter overgangspresident Mansur.

Grunnlovsdekretet fra Mansur er omfangsrikt, på 33 paragrafer, og erstatter den suspenderte egyptiske grunnloven frem til en ny er vedtatt i en folkeavstemning. Dekretene definerer de grunnleggende rettighetene i landet, samt den ambisiøse tidsplanen for overgangen til demokrati og sivilt styre.

Tidsplanen, dersom det er mulig å holde den, ser for seg at overgangsperioden er komplett avsluttet innen seks måneder. Da skal Egypt ha valgt et nytt parlament og stemt over en ny grunnlov, og deretter skal det velges en ny president. Før den tid, må også en ny valglov vedtas.

Juristene overtar
Det er landets jurister, som av mange ses på som lojale til det gamle styret under Hosni Mubarak, som får den største delen av den formelle makten til å definere fremtidens system i Egypt. Overgangspresident Mansur er selv høyesterettsdommer. Og det er et råd av ti ledende jurister som i første omgang skal utarbeide forslag til en revisjon av den suspenderte egyptiske grunnloven.

Dommerne og jusprofessorene skal ta utgangspunkt i den eksisterende, svært omstridte grunnloven, og har en måned på seg for å foreslå endringer. Disse endringene skal så drøftes med et panel av 40 deltakere fra alle samfunnslag i Egypt. Panelet skal representere alle partier, religiøse grupper, intellektuelle, arbeidstakere, bønder, hæren og politiet. Dessuten skal minst ti ungdommer og ti kvinner være inkludert i panelet.

Panelet og juristene har kun to måneder på seg for å presentere et endelig utkast. Deretter har overgangspresident Mansur en måned på seg for å legge utkastet frem for folket i en avstemning. Og dersom den nye grunnloven godkjennes av folket, skal det holdes valg til ny nasjonalforsamling raskt etterpå, og deretter vil det holdes presidentvalg. Om dette stramme tidsskjemaet kan holdes, betviles av de fleste kommentatorer i Egypt.

Imens samler overgangspresident Mansur så å si all makt hos seg. Dommeren har i overgangsperioden den utøvende, lovgivende og dømmende makten i sine hender. Da parlamentet er oppløst, vil dermed Mansur også kunne utstede nye lover, utforme og vedta budsjetter og erklære unntakstilstand i opptil tre måneder.

Det forutses imidlertid at Mansur utøver sin makt i samråd med overgangsregjeringen, når denne blir utnevnt. Men det egenrådige grunnlovsdekretet antyder at Mansur vil skjære igjennom konflikter og forbeholde seg en endelig avgjørelse, noe dekretene gir ham makt til. Og bak Mansur står juriststanden og den allmektige egyptiske hæren, som trolig trekker i flere tråder enn det de nye makthaverne ønsker å gi uttrykk for.

Konservativ overgangsgrunnlov
De mange punktene o

Det muslimske brorskapet krever at ekspresident Muhammed Mursi gjeninnsettes

© Brorskapet/Kureren
m grunnrettigheter og statsform i grunnlovsdekretene til Mansur antyder også hvilke deler av den gamle og omstridte grunnloven juristene vil ønske å beholde. Overgangsgrunnloven inneholder viktige friheter, men også muligheter for å begrense dem, og den viderefører omstridte paragrafer som islamistene i sin tid innførte.

I dekretene til Mansur heter det at Egypt er en demokratisk stat med islam som statsreligion. Det er prinsippene i sharialovgivningen som skal danne grunnlaget for lovpraksisen i landet, heter det. Dette var ett av punktene ikke-islamistene protesterte mot da president Mursi trumfet gjennom sitt forslag til ny grunnlov i Egypt i 2012.

Et annet punkt som skapte splid i Mursis grunnlov, og som dekretene til Mansur viderefører, er begrensningen av religionsfriheten. Grunnloven anerkjenner kun tre religioner: Islam, kristendommen og jødedommen. Andre religiøse minoriteter kan dermed fortsatt diskrimineres i sin religionsutøvelse.

Dekretene lister opp en rekke svært viktige grunnleggende rettigheter, alt fra pressefrihet, til ytringsfrihet, friheten til å demonstrere og organisere seg, retten til privatlivets fred og retten til ikke å diskrimineres. Videre gjør de det straffbart å krenke disse frihetene, uten foreldelsesfrist, og gir borgerne rett til erstatning dersom de blir ofre for en slik krenkelse.

Men det er også en svært viktig begrensning av disse frihetene, som den liberale og revolusjonære opposisjonen tidligere har protestert mot. For mens det i modne demokratier er slik at det allmenne lovverket må tilpasses grunnrettighetene i grunnloven, overlater Mansurs dekreter det til lovverket å begrense og definere disse rettighetene nærmere.

Få positive reaksjoner
Grunnlovsdekretene til Mansur blir tolket som et forsøk på å tilfredsstille alle grupper i Egypt.

Vektleggingen av islam som statsreligion og sharia som grunnlaget for lovgivningen er en innrømmelse til de ultrakonservative salafistene og andre islamistiske grupperinger. Det konservative tilsnittet og den store maktkonsentrasjonen i presidentembetet skal tilfredsstille de militære og grupper som støtter eksdiktator Mubarak. Vektleggingen av menneskeretter skal fri til de liberale og de revolusjonære.

Men dekretene til Mansur har ikke blitt møtt med jubel i noen av leirene, kanskje med unntak av landets jurister. Det muslimske brorskapet nekter å anerkjenne Mansur som landets leder. Salafistene har trukket seg tilbake fra samarbeidet med Mansur.

Og i løpet av ettermiddagen i dag er det flere liberale partier som tar avstand fra dekretene, da de likner for mye på den autoritære og islamistvennlige grunnloven til Mursi-regimet.

Overgangspresident Mansur kom i løpet av dagen de liberale noe i møte da han utnevnte økonomen Hazem al Beblavi til statsminister i den nye overgangsregjeringen. Ifølge den egyptiske avisen 'Al Ahram' tilhører al Beblavi den liberale fløyen i egyptisk politikk og var en av grunnleggerne av landets sosialdemokratiske parti. ElBaradei har blitt tilbudt posten som visepresident med ansvar for utenrikspolitikk.

Dermed ser det ut til at den liberale fløyen i det minste vil dominere overgangsregjeringen i de nærmeste månedene, og slik få en innflytelse over dekretene til overgangspresident Mansur.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no