See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 14.08.2013 - Unntakstilstand i Egypt etter massakre i Kairo











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kairo ble scene for et blodbad den 14. august 2013
© UN/Saeed Shahat/Kureren
Politikk - Egypt

Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig

Politiet fortsetter å bruke vold i Kairos gater

© Matthew Elmaraghi/GNU/Kureren
Kureren, 16. august 2013
- Onsdagens massakre i Kairo skaper kaos i Egypt. Det muslimske brorskap kunngjorde i dag at de vil kjempe "for å fjerne regimet" mens hæren advarte at den vil "svare med makt." Og mens likene i dag igjen hoper seg opp i gatene, reagerer det internasjonale samfunnet langsomt og uten konkrete tiltak.

Ifølge de siste offisielle tallene ble minst 638 mennesker drept og nesten 4000 såret i kampene mellom politi og tilhengere av ekspresident Muhammed Mursi på onsdag. Sammenstøtene brøt ut rundt Rabaa-moskeen i Kairo da politiet forsøkte å rydde protestleirene til Det muslimske brorskapet, som mistet makten i og med at Mursi ble avsatt den 3. juli.

Overgangsregimet i Egypt erklærte raskt en måneds unntakstilstand i hele landet og et portforbud i flere provinser, blant annet Kairo og Alexandria. Men islamistene har ikke latt seg stanse av dette. Tvert imot har raseriet til Mursi-tilhengerne økt betraktelig etter onsdagens blodbad.

Les mer om sammenstøtene i denne artikkelen: "Unntakstilstand i Egypt etter massakre i Kairo".

Det muslimske brorskapet sendte i dag ut en uttalelse der de oppfordrer alle tilhengere av ekspresident Mursi å fortsette å gå ut i gatene i hele landet for å protestere mot onsdagens blodbad. Brorskapet truer regimet med noe som av mange sekulære egyptere anses som en krigserklæring.

"Til tross for vår dype sorg og tristhet etter massakren den 14. august i Rabaa og andre massakre begått siden det blodige kuppet, har regimets forbrytelser bare økt vår standhaftighet og fasthet til å avvise det og vår vilje til å fjerne det," heter det i uttalelsen.

I dag, etter fredagsbønnen, har tusenvis av Mursi-tilhengere fulgt oppfordringen og demonstrert i gatene i flere byer for å protestere mot drapene på onsdag. Også hæren og politiet har holdt ord og møtt demonstrantene med skarpe skudd flere steder. Blodbadet ser ut til gjentas i dag og i kveld. Kun i Kairo rapporteres det om titalls drepte.

Og der er lite sannsynlig at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. I kveld har Det muslimske brorskap annonsert daglige protester for hele neste uke i hele landet. "Vi ber egypterne å komme ut og å protestere for å stoppe dette statskuppet," oppfordrer Brorskapet.

Regjeringen i Kairo har på sin side gjentatt at hæren og politiet vil reagere voldsomt mot alle lovbrudd. I ettermiddag hevdet overgangsregjeringen i en uttalelse at den står overfor en "terroristsammensvergelse" og oppfordrer innbyggerne til "nasjonal enhet" mot islamistene. Også i liberale aviser i Egypt omtales Brorskapet og islamistene i økende grad som "terrorister".

Nølende internasjonale reaksjoner
Selv to dager etter massakren har de internasjonale reaksjonene

Ødeleggelser i Kairo etter sammenstøtene den 14. august 2013

© Matthew Elmaraghi/GNU/Kureren
vært påfallende nølende, og ingen større tiltak er satt i verk mot Egypt. I EU har flere land begrenset seg til å innkalle sine ambassadører fra Kairo for å få mer informasjon om situasjonen i Egypt. Men lederen for det europeiske diplomatiet, Catherine Ashton, har i løpet av de to siste dagene gjentatte ganger fordømt volden i det nordafrikanske landet.

I dag har Tyskland og Frankrike gått foran og kunngjort at de "vil vurdere sitt forhold til Egypt etter voldsbølgen." Men regjeringene i Paris og Berlin presiserer ikke hvilke tiltak de vurderer og oppfordrer kun sine EU-partnere om å gjøre det samme.

Ifølge det tyske utenriksdepartementet, har forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande kalt sammen til et krisemøte for EUs utenriksministere som får i oppgave å revurdere forholdet til Egypt og atter en gang be om en øyeblikkelig stans av volden i landet.

Samarbeidsprosjekter stanses
I USA kunngjorde president Barack Obama i går at planlagte felles militærøvelser med Egypt i neste måned foreløpig er lagt på is og at regjeringen i Washington også vil "vurdere" andre tiltak etter massakren i landet.

"Jeg har bedt det nasjonale sikkerhetsteamet mitt om å vurdere konsekvensene av handlingene som er utført av overgangsregjeringen, og å se på fremtidige tiltak vi kan utføre om dette blir nødvendig for forholdet mellom USA og Egypt," sa Obama i en heller diffus uttalelse.

Imens har Danmark overrasket mange i dag da det ble det første landet som kunngjorde at det vil stanse all statlig bistand til Egypt. Den danske bistandsministeren, Christian Friis Bach, bekreftet i dag til avisen 'Berlingske Tidene' at "Danmark har to samarbeidsprosjekter med regjeringen og offentlige egyptiske institusjoner; og de vil bli suspendert."

De to avbrutte samarbeidsprogrammene er riktignok kun verdt 31 millioner kroner, og også den danske ministeren erkjenner at handlingen "er symbolsk og kanskje reflekterer en viss hjelpeløshet." Men han sier han håper at den danske symbolhandlingen kan inspirere andre land i EU til å vurdere sin bistand til Egypt.

Her hjemme har utenriksminister Espen Barth Eide fordømt "den uforholdsmessige voldsbruken mot demonstranter i Egypt." Utenriksdepartementet frøs før sommeren eksportlisenser for norsk forsvarsmateriell til Egypt på grunn av den alvorlige situasjonen i landet. Nå annonserer Barth Eide at eksportlisensene er kansellert for godt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no