See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig
» 14.08.2013 - Unntakstilstand i Egypt etter massakre i Kairo











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mursi og de andre tiltalte er anklaget for volden under sammenstøtene den 6. desember 2012
© Ikhwan/Kureren
Politikk - Egypt

Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"

Det muslimske brorskapet krever at ekspresident Muhammed Mursi gjeninnsettes

© Brorskapet/Kureren
Kureren, 4. november 2013
- Rettsaken mot Egypts tidligere president Muhammed Mursi og 14 andre ledere i Det muslimske brorskap ble i dag utsatt til 8. januar etter at flere av de tiltalte ropte slagord mot retten. Mursi selv utbrøt at han var Egypts eneste legitime president.

Dommeren måtte suspendere den første økten av rettssaken mandag morgen etter at mange av de tiltalte hevdet at prosessen mot dem var illegitim.

De tiltalte vil forbli i varetekt mens påtalemyndigheten og forsvaret skal undersøke en stor mengde saksdokumenter, ble det opplyst av domstolen i Kairo. Muhammed Mursi skal sendes til høysikkerhetsfengselet Al Arab i utkanten av byen Alexandria nord i landet, mens de øvrige tiltalte fraktes tilbake til Tora-fengselet sør i Kairo, ifølge statlig egyptisk tv.

Mursi, som ble avsatt av hæren, opposisjonen og rettsvesenet den 3. juli etter masseprotester mot ham, har kunngjort at han ikke vil anerkjenne autoriteten til noen domstol, og han hevder at han fortsatt er landets lovlige president.

Ifølge den egyptiske avisen Al-Ahram appellerte Mursi til det egyptiske rettsvesenet om å "ikke å gi ryggdekning til det kriminelle statskuppet," med referanse til det han og Brorskapet omtaler som et militærkupp. Mursi la til at han ble brakt til retten "med makt" og ba dommerne om å tillate ham å ta i bruk sin autoritet som landets president.

Mursi kom til rettssalen tidligere enn ventet på mandag morgen. Den avsatte presidenten ble transportert med helikopter under et stort sikkerhetsoppbud etter bekymringer om mulig voldsbruk fra både støttespillere og motstandere til islamistlederen.

Hans medtiltalte, blant dem ledere av Det muslimske brorskap som Essam Al Erian og Mohamed Beltagy, ble ført landeveien fra Tora-fengselet til rettslokalet.

Frykt for nye voldsutbrudd
Og rettssaken mot den første demokratisk valgte presidenten i Egypts historie øker frykten for at det igjen kan bryte ut nye bølger av protester og vold i landet. Både tilhengere og motstandere av Mursi ventes å mobilisere.

Over 20.000 politifolk var ute i gatene i Egypts hovedstad Kairo for å opprettholde ro og orden. Store mengder politi- og militærstyrker omringet også rettsbygningen, som ligger i nærheten av presidentpalasset.

I løpet av dagen meldes det om protester til støtte for Mursi i flere byer i landet. De fleste stedene har protestene gått rolig for seg, mens det ble mindre sammenstøt i byer som Alexandria. Men omfanget av protestene har så langt vært mindre enn fryktet.

Mursi og 14 andre ledende islamister fra Det muslimske brorskapet er anklaget om å stå bak volden og drapene i forbindelse med sammenstøtene ved presidentpalasset i desember 2012. Blant de 14 anklagede lederne i Brorskapet er også den tidligere visepresidenten i Partiet for frihet og rettferdighet, den politiske fløyen av Brorskapet som vant det egyptiske valget.

Minst ti døde og 600 mennesker ble skadd under sammenstøtene, som brøt ut etter at Mursis tilhengere angrep motstandere av presidenten som protesterte mot et dekret som hadde utvidet fullmaktene til den islamistiske lederen.

Det muslimske brorskap sier i dag i en pressmelding at "regjeringen som sitter ved makten etter kuppet prøver å kidnappe president Mursi og hans medhjelpere i straffedomstolen, der de er tiltalt for en sammensvergelse for å drepe demonstranter utenfor presidentpalasset den 6. desember 2012. Men, ironisk nok, med unntak av journalist Husseini Abu-Deif, var alle ofrene som mistet livet på denne blodige dagen, samt storparten av de skadde, medlemmer av Det muslimske brorskap."

I september gikk egyptiske myndigheter et steg videre i sin kampanje mot Det muslimske brorskapet, da en domstol beordret oppløsningen av organisasjonen, konfiskerte alle eiendommene til Brorskapet og forbød enhver aktivitet. Kjennelsen ble et sterkt slag mot den islamistiske bevegelsen, som også har nesten alle sine ledere i fengsel, samt hundrevis av representanter og støttespillere.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no