See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig
» 14.08.2013 - Unntakstilstand i Egypt etter massakre i Kairo











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Juni 2013: Egypts daværende president Muhammed Mursi (h) og hærsjef Abdel Fattah al Sisi (v)
© Presidentembetet i Egypt/Kureren
Politikk - Egypt

Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"

Intervjuet med general Sisi dominerer på forsiden til den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm

© Kureren (faksimile)
Kureren, 8. oktober 2013
- Den egentlige makthaveren i Egypt, hærsjef og general Abdel Fattah al Sisi, har gitt et sjeldent intervju der han understreker at han prøvde å hjelpe den islamistiske presidenten, Muhammed Mursi, med å holde på makten. Men rådgiverne til Mursi forkludret det hele, sier Sisi.

General Sisi stilte i går til et firetimers intervju den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm og var villig til å snakke åpent om det mange kaller "militærkuppet " i Egypt i juli i år. Men det tilsvarer ikke hans versjon av det som skjedde.

Det var Sisi som ga ordren til å styrte president Mursi i sommer, etter at den islamistiske lederen ikke hadde vært villig til å bli med på en nasjonal dialog om den politiske fremtiden i Egypt. Kravene om en nasjonal dialog kom etter at landet opplevde den største folkelige protesten noensinne, rettet mot Mursi, og general Sisi hadde gitt islamistene et ultimatum om å godta en nasjonal dialog.

I intervjuet med Al-Masry Al-Youm sier Sisi at han allerede i desember 2012 hadde samtaler med Mursi og anbefalte ham å gå i dialog med den i økende grad rasende opposisjonen for slik å komme demonstrantene i møte.

Ifølge general Sisi hadde president Mursi reagert positivt på dette forslaget om å engasjere opposisjonen i dialog. Men så havnet den islamistiske presidenten under press fra mer ytterliggående krefter i Det muslimske brorskapet og ble tvunget til å avlyse de planlagte forsoningstiltakene. Kreftene i Brorskapet som motsatte seg dialogen er de samme som fortsatt organiserer protestene til støtte for Mursi, hevder general Sisi.

"Vi var svært interessert i at presidentstyret til Mursi skulle fungere, fordi deres suksess ville betydd en suksess for staten," sa Sisi til Al-Masry Al-Youm.

Derfor hadde han prøvd å gi Mursi flere gode innspill på veien og forklart ham hvilke bekymringer som var i ferd med å bre seg i befolkningen. Sisi skal spesielt ha rådet Mursi til å være tålmodig og ikke å legge seg ut med alle statsinstitusjonene på én gan

President Muhammed Mursi i husarrest i juli 2013

© Egypt Presidency/Kureren
g, selv om mange av reformene han foreslo var nødvendige.

General Sisi omtaler den styrtede presidenten i generelt positive ordelag og med respekt. Derimot er han kritisk til de mer radikale elementene i Brorskapet og reiser også tvil om organisasjonens grunnleggende ideologi er forenelig med å styre den egyptiske staten.

Generalen klarer ikke å legge skjul på at de militære styrkene ble svært skuffet over islamiststyret under den årlige feiringen av Jom kippur-krigen (mot Israel i 1973) i oktober i fjor. Der hadde islamistene unnlatt å invitere det som i det egyptiske forsvaret kalles "krigsheltene", mens flere ekstremislamister var blitt invitert. Dette inkluderte også "de som myrdet Anwar Sadat," bemerket Sisi. Men heller ikke her vil han skylde på Mursi, men derimot på radikale deler av Brorskapet. Arrangementet hadde vært "dårlig organisert," oppsummerte Sisi.

Brorskapet som helhet mener Sisi likevel ikke er styringsdyktig, sier han til Al-Masry Al-Youm. "Brorskapets lojalitet er rettet mot selve organisasjonen og til det islamske trossamfunnet som helhet, og er ikke begrenset av statens grenser," hevder Sisi. Hele den intellektuelle og ideologiske plattformen til Brorskapet sto delvis i veien for å styre staten, legger han til.

Og mens general Sisi mener at president Mursi som person var skikket til å styre den egyptiske staten, motarbeidet Brorskapets ideologer ham og tvang ham til å handle mot statens og innbyggernes interesser. "Islamistene evnet ikke å se forskjellen i hvordan individet forholder seg til Islam og hvordan samfunnet som helhet forholder seg til Islam," forklarer Sisi, og dermed utfordret de "harmonien" i statsstrukturen som førte til masseprotester.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no