Kairo i april 2012: Valgplakat for islamisten Muhammed Mursi © Adrián Carrera/Kureren Politikk - Egypt
Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet | Demonstrasjon til støtte for ekspresident Mursi i Kairo | © Gregg Carlstrom/GNU/Kureren | Kureren, 3. september 2013 - En statlig rettskommisjon, som er blitt opprettet for å rådgi den egyptiske regjeringen, krever at Det muslimske brorskapet blir oppløst. Det juridiske panelet baserer seg på loven som forbyr organisasjoner å drive med paramilitær virksomhet.
Ifølge den egyptiske avisen Al Ahram har den statlige juridiske kommisjonen også anbefalt stengningen av Brorskapets hovedkvarter i Mokattam i den egyptiske hovedstaden Kairo.
Anbefalingene baserer seg på en lov som ble vedtatt i 2002 og forbyr ikke-statlige organisasjoner og institusjoner å danne paramilitære grupper. Anbefalingen fra den juridiske kommisjonen er ikke bindende, men ifølge kilder i det egyptiske rettsvesenet ville det være mulig å starte prosessen med en tvangsoppløsning av Brorskapet den 12. november.
Det muslimske brorskapet ble formelt registrert som en ikke-regjeringsorganisasjon (NGO) så sent som i mars 2013 etter at opposisjonen i landet stille spørsmål om gruppens juridiske status og fundament. Gruppen, som ble grunnlagt i 1928, har vært forbudt i Egypt i flere tiår, men dets medlemmer ble tolerert av regimet til Hosni Mubarak, som styrte landet frem til den arabiske våren i 2011. Heller ikke under Mubarak var religiøse partier tillatt i Egypt.
Etter at den islamistiske presidenten Muhammed Mursi ble styrtet den 3. juli i år, ba den nye regjeringen om en undersøkelse for å finne ut om det hadde vært oppbevart våpen på hovedkvarteret til Det muslimske brorskap, og om det fantes en milits eller væpnede grupper knyttet til gruppen. Spørsmålene ble reist etter at åtte mennesker ble drept i sammenstøt i hovedkvarteret til Brorskapet i Mokattam den 1. juli.
Flere ledere i Det muslimske brorskap, blant den annet øverste leder Muhammed Badie og hans to assistenter, er blitt arrestert for angivelig å ha oppfordret til drap på demonstranter foran gruppens hovedkvarter. Brorskapet rapporterte allerede den 20. august at minst 400 av dets ledere var blitt arrestert løpet av noen dager.
Les mer om arrestasjonene av Brorskapets ledere i denne artikkelen: "Egypt: Brorskapets leder er arrestert".
Rettssak mot Mursi forberedes
Også ekspresident Mursi, som styrte Egypt på vegne av Brorskapet, sitter fortsatt i varetekt. President Mursi ble styrtet i det som ofte omtales som et militærkupp den 3. juli. Maktovertakelsen kom etter at millioner av egyptere tok til gatene for å protestere mot det autoritære styret til den første folkevalgte presidenten i Egypt og krevde hans avgang.
Siden den tid har Mursi sittet i husarrest eller varetekt mens det har vært forberedt anklager mot ham. På søndag ba Egypts riksadvokat Hisham Barakat om å henvise sakene til Mursi og andre 14 ledere i Det muslimske brorskap til en straffedomstol i Kairo.
Ifølge det statlige egyptiske nyhetsbyrået Mena er Mursi og de andre islamistiske lederne anklaget for å oppfordre til vold den 5. desember. Den dagen ble minst seks personer drept og hundrevis såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den nå avsatte presidenten utenfor presidentpalasset.
Blant de 14 lederne i Det muslimske brorskap som nå skal sendes til straffedomstolen i Kairo er også den tidligere visepresidenten i Partiet for frihet og rettferdighet, den politiske fløyen av Brorskapet.
Av redaksjonen © Kureren
|
På forsiden nå
Cuba "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.
|
Libanon Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.
|
Spania Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.
|
Nyheter
| Arkiv
| Om Kureren
| Annonsér
| Skriv bidrag
| Kontakt
Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.
Tips og andre henvendelser: post@kureren.no