See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstranter fra Det muslimske brorskapet viser frem ammunisjonen som ble brukt mot dem
© Brorskapet/Kureren
Politikk - Egypt

Egypts overgangsledere mister fotfestet

Det muslimske brorskapet krever at ekspresident Muhammed Mursi gjeninnsettes

© Brorskapet/Kureren
Kureren, 8. juli 2013
- Etter de blodige sammenstøtene der over 50 islamistiske demonstranter ble drept, mister overgangspresident Adli Mansur og hærledelsen stadig mer støtte. I dag har salafistene trukket seg fra regjeringssamarbeidet og flere moderate islamistpartier følger etter.

Det er fortsatt uklart hva som egentlig skjedde i morgentimene i dag, da de militære åpnet ild mot islamistiske demontranter foran republikanergardens hovedkvarter i Kairo. Den egyptiske hærledelsen hevder de ble angrepet av "bevæpnede terrorister" som forsøkte å ta seg inn på området og at de kun forsvarte seg.

Det muslimske brorskap har en annen versjon, og hevder at det kun dreide seg om fredelige protesterende som plutselig ble angrepet. Ifølge vitneutsagn Brorskapet har samlet inn, hadde demonstrantene hele tiden forsikret de militære om at protesten deres var fredelig.

"Vi ble forskrekket da vi, midt i soloppgangsbønnen, følte og hørte en salve av skarpe skudd og tåregass avfyrt mot de bedende, blant dem kvinner og barn," hevder vitnene, ifølge Brorskapet. Islamistbevegelsen hevder at nattens angrep på demonstrantene var "en krigsforbrytelse" og en grunnlovsstridig handling.

"Vi henstiller til hele det egyptiske folket om å reise seg i protest og fylle alle gater og torg i Egypt," sier Brorskapet i sin offisielle protest mot drapet av de islamistiske aktivistene. "Stå opp for å redde flere borgere fra å bli drept av disse forræderske patronene! Stå opp for å redde revolusjonen og gjenreise din frihet og verdighet!" fortsetter oppfordringen.

Brorskapet fortsetter dermed sin kurs, og nekter å samarbeide med de nye styresmaktene i Egypt til den styrtede, islamistiske president Muhammed Mursi gjeninnsettes. Brorskapet parti, Frihets- og rettferdspartiet, takket fra første stund nei til å samarbeide med de militære styrkene om å danne en ny, samlende overgangsregjering.

Til nå har Brorskapet stått isolert, og har som eneste politiske kraft ikke deltatt i planene for en politisk overgang. Men nattens sammenstøt, i all sin grusomhet, har snudd opp ned på det politiske landskapet. Flere politiske grupper tar nå avstand fra de militære og overgangspresident Mansur og melder seg ut av den politiske prosessen i protest.

For de militære lederne som kuppet Mursi på onsdag var det viktig at alle politiske grupperinger var representert i en overgangsregjering for å kunne starte en nasjonal forsoningsprosess. Kuppleder Abdel Fatah al Sisi la særskilt vekt på at også islamistene måtte trekkes inn i dette samarbeidet. Og selv om brorskapet og dets parti ikke ville de

Trekker seg fra samarbeidet: Yunes Makhiun, leder for det salafistiske Nur-partiet i EgyptTrekker seg fra samarbeidet: Yunes Makhiun, leder for det salafistiske Nur-partiet i Egypt

© Nour Party/Kureren
lta, støttet de andre islamistiske partiene opp om kuppet og overgangsprosessen.

Men i dag har en av de viktigste islamistiske grupperingene, det salafistiske Nur-partiet, mer eller mindre skiftet side. I protest mot nedskytingen av demonstrantene fra Brorskapet, annonserte Nur-partiet i morges at de trekker seg fra regjeringsforhandlingene og samarbeidet med president Mansur.

"Vi ville opprinnelig unngå mer blodsutgytelse, men mer blod har blitt spilt," sa Nur-partiet i en pressemelding. "Så nå annonserer vi at vi vil avslutte alle forhandlinger med de nye myndighetene," la partiet til. Senere i dag fordømte partiet hærens fremgangsmåte som "svært uproporsjonell" i forhold til trusselen demontrantene hadde utgjort og at den sto i motsetning til islamsk lære.

Nur-partiet var den viktigste islamistiske gruppen, men også den mest radikale, som hadde støttet kuppet på onsdag. Men også mindre moderat islamistiske partier har til i dag vært med på den politiske overgangsprosessen. Nå støtter de Brorskapets protester.

Det moderate Wasat-partiet trakk sin støtte til overgangspresident Mansur i dag i protest mot den eskalerende volden. Partileder Abul Ela Madi sa i en pressemelding at den eneste løsningen var at hæren gir fra seg makten, og han forlangte at "de som nylig har utnevnt seg til å lede Egypt gjennom overgangsfasen" også måtte gå av. Partiet for et sterkt Egypt kom i dag med liknende uttalelser, ifølge den egyptiske avisen 'Al Ahram', og partiet ba Mansur om å trekke seg etter det som hadde hendt i natt.

Gruppen som skal styre Egypt gjennom en demokratisk overgang blir dermed stadig mindre.

Den utgjøres nå av hæren og den prerevolusjonære eliten, de liberale ikke-islamistiske partiene og den revolusjonære ungdommen som markerer seg på blant annet Tahrirplassen i Kairo. Og sistnevnte er fortsatt på plass, og får jevnlig besøk av overflygende militærhelikoptre som skal vise hærens sympati for de revolusjonære.

Men også islamistene er til stede i gatene i Kairo og andre byer. Demonstrasjonene, i regelen fredelige, fortsetter i kveld, og vil fortsette i lang tid fremover. Og splittelsen mellom leirene i Egypt ser ut til bare å bli dypere og dypere. Etter nattens hendelser, er det også klart flere islamister som er rede til å ta voldelige midler i bruk.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no