See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Overgangspresident Adli Mansur talte på egyptisk tv i dag
© Egypt state tv/Kureren
Politikk - Egypt

Muslimbrødrene jages etter kuppet i Egypt

Sjarmoffensiv: Militærfly fløy i dag over Tahrirplassen og tegnet hjerter i himmelen

© Anonymous/Twitter/Kureren
Kureren, 4. juli 2013
- Ekspresident Mursi er fengslet og overgangspresident Adli Mansur er allerede tatt i ed. Samtidig anholdes lederne for Det muslimske brorskapet og 300 islamister søkes av politiet. Mange spør seg nå om dette vil umuliggjøre en forsoningsprosess.

Det er dagen derpå i Egypt.

For svært mange egyptere går festen videre. Demonstrantene fra Tahrirplassen i Kairo er fortsatt i festhumør og har tatt den nye overgangspresident vel imot. Mansur, som for kun tre dager siden overtok vervet som leder for Egypts høyesterett, ble i dag tatt i ed, slik som den tilsidesatte grunnloven krever ved presidentens bortfall. Han skal lede landet til nyvalg.

Men det er ikke president Mansur som har den reelle makten i Egypt etter gårsdagens kupp. Hærsjef Abdel Fattah al Sisi har siden i går kveld regissert maktovertakelsen og planene for overgangsperioden. Og det er trolig også general Sisi som har kontroll over den behandlingen det gamle regimet til den styrtede president Muhammed Mursi nå får.

For islamistene i Egypt ser det definitivt ut til at festen er over i dag. Én dag etter at makten brast, føler Brorskapet og dets mange tilhengere seg satt tilbake til diktaturet til ekspresident Hosni Mubarak.

I dag har egyptisk politi arrestert flere av bevegelsens sentrale ledere, inkludert Mursi og lederen for Brorskapet. Ifølge den egyptiske avisen 'Al Ahram' er rundt 300 islamister etterlyst. Islamistiske medier, deriblant flere tv-kanaler, er fortsatt ikke operative etter at de ble tvangsstengt i går kveld.

Ikke bare de militære og politiet har en høne å plukke med islamistene, som de var svært misfornøyd med som sine sivile sjefer i Mursi-perioden. Også det egyptiske rettsvesenet har vært mektig provosert og utfordret av Mursi og hans islamistbevegelse. Nå er situasjonen snudd, og statsadvokaten har allerede startet etterforskning mot Mursi. En dommer anklager Mursi og 15 andre ledende muslimbrødre for "fornærmelser mot rettsvesenet". Andre er siktet for "oppfordring til drap på demonstranter".

Overgangspresident Mansur har i dag prøvd å trå varsomt i den vedvarende konflikten med Brorskapet. Islamistene er "en del av nasjonen" sa Mansur i en tv-overført tale i dag, og dersom Brorskapet var villig til å ta imot invitasjonen hans, ville de ikke utelukkes fra prosessen videre, lovte han.

Men for øyeblikket er det ingen ledere i Brorskapet som kan vurdere Mansurs invitasjon. De er enten arrestert eller ettersøkt.

Også da general Sisi i går kveld kunngjorde Mursis avsettelse og planene for et overgangsstyre, var ordene om en nasjonal forsoning sentrale. Sisi annonserte etableringen av en nasjonal forsoningskomité der alle samfunnsgrupper, politiske og religiøse, var invitert til å delta og diskutere veien videre for Egypt. Generalen understreket at man ikke måtte gå i samme felle som før kuppet

Egypts hærsjef Abdel Fattah al Sisi ledet gårsdagens kupp og antas å ha den reelle makten i landet

© Presidentembetet i Egypt/Kureren
, og at alle grupper måtte bli hørt.

Men Mursi, som i går kveld fortsatt var på frifot og kommuniserte med utenomverden, sa seg, nærmest som vanlig, kompromissløs. "Jeg er fortsatt president!" insisterte han flere ganger i løpet av kvelden. Brorskapets ledere uttalte i går kveld at de var "sjokkerte" over kuppet og nektet å være med i noen dialog med kuppmakerne og deres allierte.

Usikker fremtid for islamistene
Og etter hvert som sjansene minker for å få med islamistene i den nasjonale dialogen og planleggingen for et nytt Egypt, er det nå økende frykt for at feilene fra den første revolusjonen gjentas og at islamistene vil trekke seg fullstendig fra den demokratiske prosessen.

"Den voldelige fjerningen av nasjonens første demokratisk valgte sivile president kan sende et signal til islamistene om at de ikke har noen plass i det politiske landskapet," advarer tenketanken International Crisis Group (ICG) fra Brussel. Dette kan føre til frykt blant islamistene om "at de vil rammes av enda en blodig forfølgelse, som kan føre til en voldelig og til og med desperat motstand blant Mursi-tilhengerne," advarer ICG.

"Et forsøk på å undertrykke islamistene og frata dem deres politiske rettigheter, sammen med begrensninger på mediene deres, vil bli en kur som er verre enn sykdommen," ifølge ICG. "Det vil nesten helt sikkert tvinge islamistene til å gå under jorden og gi næring til en ny generasjon radikaliserte islamister i Egypt og utenfor, som har mistet troen på fredelig forandring gjennom demokratiske midler," advarer analysegruppen.

Også menneskerettsgrupper ber nå Egypts nye makthavere om å ta de rette valgene for ikke å radikalisere islamistene ytterligere. Human Rights Watch (HRW) ber myndighetene i dag om å "fremme rettighetene til alle egyptere og stoppe de tilfeldige fengslingene av Det muslimske brorskapet og det tilsluttede Frihets- og rettferdspartiet."

"Egypterne led veldig under styret til generalene og til president Mursi, som ignorerte menneskerettighetene," ifølge Joe Stork fra HRW. "En av testene som vil vise om Egypt klarer å komme tilbake til veien mot demokratisk utvikling, er i hvilken gra Frihets- og rettferdspartiet kan operere uten politisk undertykkelse av medlemmene sine," legger Stork til.

Men utviklingen styrer heller mot en tilspisning. I kveld kommer det rapporter fra hele Egypt om at demonstrerende Mursi-tilhengere har blitt drept, såret og arrestert i sammenstøt med politi, hærstyrker og motdemonstranter. Minst 12 mennesker har allerede mistet livet i sammenstøt i natt, deriblant to politimenn.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no