See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


General Abdel Fattah al Sisi taler på direkten, sammen med religiøse og opposisjonelle ledere
© Egypt State TV/Kureren
Politikk - Egypt

Militæret tar over i Egypt: "Nå kommer demokratiet"

Demonstrantene feirer vilt på Tahrirplassen i Kairo i kveld

© Khaled Sesouk/Twitter/Kureren
Kureren, 3. juli 2013
- Sjelden har et militærkupp vært annonsert på forhånd og blitt mottatt med så mye jubel som i Egypt i dag. Kuppet ble feiret med fyrverkeri på Tahrirplassen. Nå får sjefen for høyesterett jobben som overgangspresident frem til nyvalg kan holdes, så raskt som mulig.

Hærsjef Abdel Fattah al Sisi har i kveld talt til egypterne i på direktesendt tv. Etter at president Muhammed Mursi i sin tale tidligere i dag hadde nektet å oppfylle folkets krav og bli med på en nasjonal dialog om den politiske fremtiden i Egypt, hadde de militære styrkene ikke noe annet valg enn å gripe inn, forklarte Sisi.

Dermed hadde hæren avsatt president Mursi og foreløpig satt grunnloven ut av spill, sa hærsjefen. Nyheten om det fullbyrdede kuppet ble mottatt med stor jubel på Tahrirplassen i Kairo, der enorme mengder revolusjonære motstandere av Mursi-regimet igjen hadde samlet seg.

Sisi presenterte samtidig en plan for den nærmeste fremtiden og overgangen mot et nytt demokrati i Egypt. Planen hadde blitt til i samtaler med forskjellige politiske og religiøse grupper i landet. Til å presentere planen, hadde general Sisi blant annet med seg opposisjonens talsmann Muhammed ElBaradei, den koptiske paven Tawadros samt sjeik Ahmed al Tajeb. Sistnevnte er imam ved Azharmoskeen og en av landets høyest respekterte muslimske ledere.

Planen de fire presenterte betyr i første omgang innsettelsen av en overgangsregjering som skal ledes av overdommeren ved høyesterett, Adli Mahmoud Mansur, som midlertidig president. Mansur skal tas i ed allerede i morgen, torsdag. Den viktigste oppgaven til overgangsstyret blir å forberede nyvalg i Egypt s

Mahmoud Badr fra opposisjonsgruppen Tamarod var sentral i organiseringen av protestene. I dag feirer han seieren

© Egypt State TV/Zaid Benjamin/Kureren
å raskt som mulig.

Videre skal høyesterett raskest mulig utarbeide en ny valglov. Den nåværende loven anses som grunnlovsstridig og har vært et sentralt konfliktpunkt mellom Mursis islamister og opposisjonen. Sisi annonserte også etableringen av en nasjonal forsoningskomité, der alle samfunnsgrupper er invitert til å delta.

I talen sin ba Sisi egypterne innstendig om å bevare roen og unngå videre voldshandlinger. Imam al Tajeb sluttet seg til oppfordringen og roste samtidig hæren for å ha gjort det rette for å sikre freden i landet. Opposisjonspolitikeren ElBaradei ba deretter om at alle de stridene partene måtte bruke anledningen til å søke forsoning.

Overgangsplanen fikk også støtte av den revolusjonære opposisjonsgruppen Tamarod, som hadde organisert massedemonstrasjonene mot president Mursi. Talsmann Mahmoud Badr fra Tamarod uttalte at gruppen hilste kuppet velkommen. Selv et salafistisk parti som i lengre tid støttet Mursis regjering ga sin støtte til overgangsplanen på den direktesendte tv-presentasjonen.

Islamistene protesterer mot kuppet
Den avsatte presidenten, derimot, nekter å godta den nye situasjonen. Mursi er ikke blitt arrestert og sitter isolert på sitt kontor. Derfra har han i løpet av kvelden sendt ut flere meldinger via sosiale medier. Som svar på Sisis annonsering av et nytt styre, skrev Mursi på Twitter a

Mursi sendte i kveld ut et videobudskap fra kontoret sitt: "Jeg er fortsatt president!"

© Egypt Presidency/Kureren
t "kunngjøringen fra de militære styrkene blir avvist fra alle frie menn som kjempet for et sivilt demokrati i Egypt."

Mursi har fortsatt med å poste meldinger og videoer ut over kvelden, som "Jeg er fortsatt president!" Men den avsatte presidenten har ikke oppfordret til voldelig motstand mot dem som har kuppet ham fra makten. Også Det muslimske brorskapet, Mursis parti, har i kveld uttalt at de er "sjokkert" over kuppet, men har voktet seg vel for å oppfordre til aktiv motstand mot hæren og gruppene som støtter omveltningen.

De titusener av Mursi-tilhengere som har vært samlet i gatene i Kairo i ettermiddag og kveld for å vokte om islamistenes makt har stort sett fulgt utviklingen med mistro og sjokk men i fredelige former. Det kom kun enkelte jubelrop når nye meldinger fra Mursi ble lest opp.

De militære styrkene hadde da også sørget for at ingen fiendtlig innstilte grupper skulle få hisse opp massene og oppfordre til væpnet motstand. For sikkerhets skyld har de militære stengt ned alle de islamistiske tv-kanalene i Egypt. Journalistene skal være ført vekk til ukjent sted av lokale politistyrker, ifølge kilder i Brorskapet, som protesterer mot dette angrepet mot pressefriheten.

Utover kvelden løser demonstrasjonene til islamistene seg nå sakte og fredelig opp. Men på Tahrirplassen i Kairo ser det ut til å bli en fest hele natten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no