See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hvem har makten i kveld? Egypts president Muhammed Mursi (h) og hærsjef Abdel Fattah al Sisi (v)
© Presidentembetet i Egypt/Kureren
Politikk - Egypt

Nå er det D-dag i Egypt

Revolusjonære ungdommer angrep Mursi-tilhengere ved Universitetet i Kairo i natt

© IkhwanWeb (Brorskapet)/Kureren
Kureren, 3. juli 2013
- De revolusjonære samler seg på Tahrirplassen i Kairo. Presidentens islamistiske tilhengere mobiliserer mot det annonserte kuppet i andre bydeler. Og alle venter på hva hæren vil gjøre i ettermiddag etter at president Muhammed Mursi nekter å gå av.

Tre grupper kjemper om makten i Egypt. President Mursis islamister er nå trengt opp i et hjørne etter at den tidligere makteliten rundt hærledelsen har flagget sin solidaritet med den revolusjonære ungdommen. De revolusjonære og hærledelsen krever Mursis avgang, men islamistene mobiliserer nå for å forsvare presidenten mot det som synes å utvikle seg til et kupp senere i dag.

President Mursi holdt en flammende tale som ble sendt direkte på egyptisk tv i går kveld. Der tviholdt han på sin legitimitet som Egypts første demokratisk valgte president og understreket at han jobbet i henhold til den gjeldende grunnloven. Mursi sa at han på ingen måte vurderte å trekke seg eller bøye av for presset fra de demonstrerende revolusjonære eller fra hærledelsen.

Presidentens tale bidro til å mobilisere ytterligere tilhengere. Tilhengere av Det muslimske brorskapet har vært godt til stede i gatebildet i Kairo, Alexandria og andre byer, der det ved flere anledninger har utviklet seg gateslag med de revolusjonære. Og etter Mursis tale økte volden i Egypt i natt. Minst 22 mennesker mistet livet i voldelige sammenstøt i løpet av natten, derav 16 ved Universitetet i Kairo.

De islamistiske demonstrantene hevder de nå er blitt fullstendig rettsløse. Ifølge en uttalelse fra Brorskapet, ble "fredelige Mursi-tilhengere" angrepet av væpnede revolusjonære grupper ved Universitetet i Kairo i natt i påsyn av politistyrker som ikke gjorde noe for å beskytte islamistene. Tvert imot, hevder Brorskapet, avfyrte politiet først tåregass mot de angrepne Mursi-tilhengerne, og gikk senere over til å skyte med skarp ammunisjon. "Minst 16 martyrer ble drept under angrepet, mens hundrevis ble skadet," hevder Brorskapet.

Også i byen Giza skal fem demonstranter ha blitt drept i natt, ifølge den egyptiske dagsavisen 'al Ahram'. Men ved de største demonstrasjonene - på Tahrirplassen organisert av de revolusjonære og i Kairo-forstaden Nasr City organisert av islamistene - gikk det stort sett fredelig for seg, ifølge avisen.

Men mens Brorskapet klare

Muhammed ElBaradei er opposisjonens samlende representant

© Paulo Filgueiras/UN Photo/Kureren
r å mobilisere Mursi-tilhengere i gatene rundt om i landet, blir det i økende grad ensomt rundt presidenten i regjeringskontorene i Kairo. Allerede på mandag trakk fem ministere seg fra Mursis regjering. I går fulgte regjeringstalsmannen, Mursis private talsmann og utenriksministeren etter. Avskjedene blir sett som et tegn på at det ubønnhørlig går mot en slutt for Mursi-regimet.

Samtidig prøver den revolusjonære bevegelsen å forberede seg på et annonsert militært inngrep i ettermiddag, kl. 16 norsk tid. Selv om de revolusjonære i utgangspunktet er svært skeptiske til de væpnede styrkene, som ses på som en kontrarevolusjonær maktfaktor, har massene på Tahrirplassen ønsket det annonserte inngrepet velkommen.

I et forsøk på å sikre en sivil makthavhaver også etter det annonserte kuppet, har de fleste revolusjonære og opposisjonelle gruppene i dag enet seg om Muhammed ElBaradei, den tidligere lederen for FNs atomenergiagentur IAEA, som sin talsmann og gitt ham i oppdrag å forhandle med hærledelsen. ElBaradei skal, sammen med de militære, "skissere et scenario" for en demokratisk overgang etter at president Mursi er fjernet, ifølge opposisjonens paraplyorganisasjon, 30. juli-fronten.

ElBaradei sitter, ifølge egyptiske medier, i ettermiddag i møte med forsvarsminister og hærleder Abdel Fattah al Sisi. Det var også al Sisi som på mandag leste opp hærens ultimatum til president Mursi på direktesendt tv, der han ga islamistene og opposisjonen 48 timer på å komme til enighet, ellers ville hæren gripe inn, i ettermiddag.

Dermed er det mye som tyder på at ElBaradei kan bli satt til å lede en midlertidig regjering i Egypt, under de militæres oppsyn, før nyvalg kan skrives ut.

Men Egypt vil i alle fall gå turbulente tider i møte. Blir Mursi fjernet fra makten i dag, vil Brorskapets islamister, som fortsatt står svært sterkt, føre kampen videre i gatene. Tar de militære makten, vil de revolusjonære etter hvert snu seg mot dem. Og blir Mursi sittende, vil de revolusjonære fortsette å fylle gatene og kreve hans avgang.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no