President Tsakhia Elbegdorj (i midten) gikk seirende ut av valget © Elbegdorj/Kureren Politikk - Mongolia
Mongolias president sikrer gjenvalg | Mongolias opposisjonsleder Badmaanyambuu Bat-Erdene under et valgmøte | © Bat-Erdene/Kureren | Kureren, 27. juni 2013 - President Tsakhia Elbegdorj klarte å bli gjenvalgt med litt over 50 prosent av stemmene i onsdagens valg, viser de offisielle valgresultatene. Nå skal han sikre utenlandske investorer for å utnytte Mongolias enorme mineralressurser.
Den mongolske valgkommisjonen har i dag offentliggjort resultatene fra onsdagens presidentvalg. Der gikk president Elbegdorj av med seieren allerede i første valgomgang med 50,22 prosent av stemmene. Den viktigste opposisjonskandidaten, Badmaanyambuu Bat-Erdene, en tidligere mester i mongolsk bryting, måtte nøye seg med 41,48 prosent av stemmene.
En tredje kandidat, Nadzagin Udval fra det reformerte kommunistpartiet, var den første kvinnen noensinne i Mongolia til å stille til valg som presidentkandidat. Udval var en stor outsider, men hun klarte likevel å oppnå 8,30 prosent av stemmene.
Internasjonale valgobservatører har allerede rost Mongolias valgkomité for et ryddig, rettferdig og fritt valg. Det har ikke blitt registrert noen alvorlige uregelmessigheter i forbindelse med valget, og det har heller ikke forekommet noen politisk vold. Så langt ser det derfor ut til at opposisjonskandidatene aksepterer nederlaget.
Valgdeltakelsen har vært relativt lav, på 64 prosent, noe som spesialister på mongolsk politikk har forklart med velgernes misnøye med korrupsjonen i landet, som angivelig er like ille i alle de politiske partiene.
Men dette er et synspunkt president Elbegdorj ville protestert mot. Elbegdorj vant valget i 2009 med en kampanje mot korrupsjon, og Mongolia har i hans regjeringstid opplevd en stor oppvask med fortiden. Flere store korrupsjonssaker er blitt rullet opp, og i fjor ble presidentens forgjenger, Nambar Enkhbayar, dømt til to og et halvt år fengsel for korrupsjon.
President Elbegdorj sier seg meget fornøyd med innsatsen så langt. "I 2012 gikk korrupsjonen i Mongolia tilbake raskere enn i noe annet land," sa han til journalister i går, med referanse til den siste landrangeringen av Transparency International. Der rykket Mongolia i fjor opp hele 26 plasser, og havnet på rang 94 av totalt 174 land hva angår korrupthet. Videre kamp mot korrupsjon var dermed et viktig valgkamptema for Elbegdorj.
Men det største valgkampemnet var forvaltningen av landets enorme mineralressurser, som til en stor del fortsatt ligger ubrukt. Utenlandske selskap har nærmest stått i kø for å ønske å starte opp gruvevirksomhet i Mongolia, men et restriktivt lovverk som diskriminerer utenlandske investorer fremfor mongolske har hindret næringen fra å ta av.
Opposisjonskandidatene spilte på de mongolske velgernes frykt for utenlandsk kapital og innflytelse, og lovte at mineralressursene skulle bygges ut med mongolsk kapital for å sikre at også inntektene havnet i Mongolia og kom befolkningen til gode. De hadde imidlertid ikke noen gode svar på hvordan det kapitalfattige landet med kun 3,2 millioner innbyggere skulle klare å finansiere dette.
Også president Elbegdorj har lovet å være kritisk og forsiktig i forhold til utenlandske investorer, men han har tilkjennegitt seg som langt mer markedsliberal og åpen for de internasjonale gruveselskapenes engasjement i landet. Selskapene, som det siste året nærmest har holdt operasjonene sine på vent i påvente av valgresultatet, vil nå trolig raskt starte sine fremstøt for å sikre seg de mest lukrative konsesjonene.
President Elbegdorj henvendte seg da også indirekte til disse i sin takketale etter valgseieren i dag. "Jeg skal gjøre mitt beste for å opprettholde vårt lands internasjonale gode rykte," sa presidenten. "Og jeg skal også gjøre mitt beste for å lytte til forslag og henvendelser fra borgerne våre om en lysere fremtid og å realisere drømmene og håpene deres," lovte han videre.
Les mer om den mongolske debatten om utenlandske investorer i denne artikkelen: "Store mineralressurser i fokus under valget i Mongolia".
Mongolia har enorme ubrukte ressurser av kobber, kull og sjeldne jordarter, samt relativt store gullforekomster. Det enormt vidstrakte landet regnes som en av de siste store "jomfruelige" mineralfeltene på kloden.
Og nå står Mongolia ved en skillevei mellom fortidens fattigdom og svært rask økonomisk vekst. Veksten har allerede skutt fart, først og fremst på grunn av mineralressursene, og i 2011 hadde landet en BNP-vekst på hele 17 prosent, og på fortsatt imponerende 12 prosent i fjor.
Men de nye, raske pengene har vanskelig for å finne veien frem til hele befolkningen. Fortsatt lever over en fjerdedel av mongolene under fattigdomsgrensa, særlig de som ikke bor i den boomende hovedstaden, Ulan Bator. Dette har også bidratt til at valgdeltakelsen var rekordlav ved dette valget.
Av redaksjonen © Kureren
|