See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 27.06.2013 - Mongolias president sikrer gjenvalg











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mongolias president Tsakhia Elbegdorj under et valgmøte i Ulan Bator i helgen
© Elbegdorj/Kureren
Politikk | Økonomi - Mongolia

Store mineralressurser i fokus under valget i Mongolia

President Elbegdorj møter velgerne i Ulan Bator

© Elbegdorj/Kureren
Kureren, 25. juni 2013
- Spørsmålene er store når Mongolia i morgen skal velge ny president. Det enorme landet har blant verdens mest lovende uutnyttede mineralressurser, men skepsisen er stor mot å bli avhengig av utenlandske investorer, særlig fra naboene Kina og Russland.

President Tsakhia Elbegdorj har vært statssjef i et av Asias mest robuste demokratier siden 2009, og han ligger godt an til å bli gjenvalgt i morgen. Partiet til Elbegdorj, Demokratene, ble det største partiet ved parlamentsvalget for ett år siden og gjorde det også svært godt ved lokalvalgene i november.

Dessuten har president Elbegdorj levert godt på valgløftene fra 2009, der han fokuserte på å ta et oppgjør med korrupsjonen i Mongolia. Og oppvasken har gått helt til topps. I fjor ble presidentens forgjenger, Nambar Enkhbayar, dømt til to og et halvt år fengsel for korrupsjon.

Mongolia er et velfungerende parlamentarisk demokrati, og presidenten er heller tiltenkt en mindre, representativ rolle i statssystemet. Likevel har presidentvalgene i det sentralasiatiske landet vist seg viktige for politikkens veivalg og retning, noe som Elbegdorjs engasjement i kampen mot korrupsjon har vist.

Men president Elbegdorj synes også å ha et svakt punkt i forhold til opinionen i Mongolia. Han anses som markedsliberal og som relativt positivt innstilt til utenlandske investorer. Mongolia står på skilleveien mellom fortidens fattigdom og en mulig boomende økonomi, gitt landets enorme naturressurser som skal fordeles på en svært lav befolkning. Og her er spørsmålet om utenlandske investorer kontra egne mongolske investeringer et hett tema.

Mongolia har gjennom tidene vært skviset mellom sine to svært mektige naboer, Kina og Russland, som har visst å ta innflytelse over politikken i Ulan Bator. Med denne historiske bakgrunnen, er mongolene svært skeptiske til alt som kan gjøre dem avhengige av utlandet, særlig dersom kinesisk eller russisk kapital er involvert.

Og i 2002 vedtok det mongolske parlamentet svært strenge regler som regulerer utenlandske investeringer, særlig innen strategiske sektorer som gruvedrift og finans. Mongolske politikere har siden overbydd hverandre i advarsler mot et billigsalg av landet, særlig hva angår investorer fra Kina.

President Elbegdorj følger også denne linjen, men han har forsvart noen åpninger i reguleringene slik at utnyttelsen av det kapitalsvake landets mineralressurser kan komme i gang. Opposisjonskandidatene ved morgendagens valg har gått mye hardere ut mot utenlandske investorer, og krever at man må finne måter Mongolia selv kan investere i gruvedriften på, slik at fortjenestene fra sektoren havner på mongolske hender. Hvordan de skal få dette til, har de i liten grad klart å besvare.

Også andre emner har vært oppe til debatt. President Elbegdorj lovte i utgangspunktet å gjøre Mongolia til et foregangsland innen fornybar energi. På de enorme, folketomme steppene skulle det reise seg sol- og vindkraftverk som ville gjøre Mongolia til storeksportør av energi innen noen år, lover Elbegdorj. Konkurrentene er enige, men lover at de vil kunne iverksette planene mye raskere, selvsagt med mongolsk kapital.

Meningsmålingene er delte i forhold til det forventede valgresultatet. En måling ga et lite forsprang til president Elbegdorj over hovedutfordreren, Badmaanyambuu Bat-Erdene, en tidligere mester i mongolsk bryting. En annen måling plasserte presidenten på litt over 50 prosent av stemmene, mens Bat-Ederne fikk 37 prosent. Den eneste kvinnen i ringkampen, kommunistkandidaten Natsag Udval, ligger på tredjeplass, med 9 prosent på sin høyeste måling.

Mongolia, som er verdens tiende største land i flatemål, har kun 3,2 millioner innbyggere. Rundt 1,8 millioner er ført inn i manntallet til morgendagens valg. Mongolia har enorme ubrukte ressurser av kobber, kull og sjeldne jordarter.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no