See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 11.04.2013 - Nigerianske terrorister takker nei til amnesti











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hovedkvarteret for det nigerianske fengselsvesenet i Abuja
© NPS/Kureren
Samfunn - Nigeria

Eksekusjonsbølge i Nigeria etter 7 års pause

Menneskerettsaktivister verden over sloss for å få en slutt på dødsstraff

© Jean-Marc Ferré/UN Photo/Kureren
Kureren, 26. juni 2013
- Fire dødsdommer er allerede fullbyrdet, og den femte står umiddelbart for dør i Nigeria. Landet hadde innført et moratorium på henrettelser i 2006, men nå er guvernørene blitt oppfordret fra president Goodluck Jonathan til å skrive under eksekusjonsordre.

Den nigerianske presidenten opphevet moratoriet på statshenrettelser og oppfordret guvernørene i landet til å begynne å skrive under på eksekusjonsordre til de mange dødsdømte i en tale for to uker siden. "Det er det samme hvor smertefullt det kan være, men dette er en del av ansvaret deres," sa presidenten i talen sin.

Ifølge nigerianske menneskerettsadvokater og Amnesty International, har fire fanger allerede blitt henrettet ved henging i denne uken. En femte fange, som var blitt tvunget til å se på de andre henrettelsene, venter fortsatt på sin ublide skjebne. Henrettelsen hans hadde blitt komplisert av den opprinnelige dommen han fikk av en militær domstol under det siste militærdiktaturet i Nigeria for 16 år siden. Dommen spesifiserte at han skulle skytes av en eksekusjonsskvadron.

Situasjonen for den femte fangen har allerede ført til protester verden over. Menneskerettsaktivister er sjokkert over behandlingen han har fått. Fangen har både måttet overvære fire henrettelser og er blitt dømt av en type domstol som ikke garanterte noen rettferdig rettsprosess. Aktivistene, samt organisasjoner som FN og EU ber om at fangen må bli spart og at det ikke utføres flere henrettelser.

Men så langt har ikke regjeringen til president Jonathan vært villig til å endre mening.

Nigerianske medier fortsetter å skrive om guvernører rundt omkring i landet som er i ferd med å skrive under eksekusjonsordre. Henrettelsene utføres i første rekke på fanger som har sittet med en dødsdom i over et tiår, og alle er blitt dømt av domstoler under det brutale militærdiktaturet i Nigeria, som ikke på noen måte respekterte menneskerettene og benyttet seg av tortur i avhør.

Den internasjonale skuffelsen er også stor over at president Jonathan bestemte seg for å oppheve henrettelsesmoratoriet. De fleste afrikanske land har enten avviklet dødsstraffen eller innført et moratorium på utførelsen, og i de fleste tilfeller er moratorier et første skritt til full avvikling. Derfor ser menneskerettsgrupper og internasjonale organisasjoner Jonathans avgjørelse som et stort skritt tilbake for Nigeria.

FNs spesialrapportør for vilkårlige henrettelser, Christof Heyns, har protestert kraftig mot gjenopptakelsen av eksekusjoner i Nigeria, og hevdet at disse var blitt "utført uten hensyn til prosessuelle sikkerhetsregler," noe som var imot folkeretten. Ifølge Heyns, vil utførelsen av en dødsdom, der de prosessuelle hensynene ikke til fulle er blitt tatt, "tilsvare en tilfeldig eller vilkårlig eksekusjon."

"Jeg oppfordrer den nigerianske regjeringen til å avstå fra å henrette flere individer og gå tilbake til moratoriet på bruken av dødsstraff i landet," sa Heyns i en offisiell uttalelse i dag.

Også EUs utenrikspolitiske koordinator, Catherine Ashton, protesterte mot henrettelsene i dag. Hun oppfordret spesielt nigerianske guvernører til ikke å skive under på flere henrettelsesordre. Videre anklaget hun den nigerianske regjeringen for å bryte med prinsipper det vestafrikanske landet og EU ble enige om i mars, under en dialog om menneskeretter. Der het det blant annet at moratoriet på henrettelser ikke skulle heves.

Ifølge offisiell statistikk, sitter det noe over 1.000 personer i fengsel med en dødsdom i Nigeria. Mange av disse har imidlertid fortsatt rett til en ny ankerunde i det nigerianske rettssystemet før en henrettelse rent formelt kan utføres.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no