See also:
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 21.03.2014 - Nå begynner sanksjonene å svi i Russland
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 24.01.2014 - Folket i Armenia fryser mens russisk gass blir dyrere
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 13.11.2013 - Russerne fant e.coli i norsk fisk
» 12.09.2013 - EU, Russland i kald krig om handelspartnere
» 05.09.2013 - Armenia velger Russland-tilknytning fremfor EU











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hovedkvarteret til ArmRosGazprom i Jerevan, Armenia
© GNU/Kureren
Økonomi - Armenia | Russland

Gazprom tar over kontrollen i Armenia

Kureren, 21. juni 2013 - Den russiske energigiganten Gazprom ser ut til å få gjennomslag for planene sine om et fullt oppkjøp av det armenske gassdistribusjonsselskapet. Dette vekker frykt i Armenia om at det kaukasiske landet mister siste rest av politisk spillerom overfor Russland.


Den armenske staten har fortsatt en aksjepost på 20 prosent i det viktigste energidistribusjonsselskapet i landet, ArmRosGazProm, som importerer russisk gass fra Gazprom. Gazprom, som allerede er den største aksjonæren i ArmRosGazProm, har i denne uken lagt inn et bud på de siste statlige aksjene i selskapet under Moskva-besøket til Armenias energiminister, Armen Movisisian.

Armenia er under sterkt press til å selge aksjeposten for å sikre at monopolisten Gazprom fortsatt skal levere billig gass til landet, og Russland prøver med all sin makt å overtale Armenia å bli med i sin antitese til Den europeiske unionen, sammen med Hviterussland og Kasakhstan.

Gazprom annonserte for kort tid siden en 60-prosents prisøkning på gassleveransene til Armenia. Myndighetene har klart å prute prisøkningen ned til 18 prosent, men dette er fortsatt svært problematisk for landets svake økonomi. Prisforhandlingene var nok et tegn på hvor avhengig Armenia er blitt av Gazprom og Russland.

Armenia er i beit for vennligsinnede naboland med energiressurser, noe som for tiden kun innbefatter Iran. Samtidig forbruker landet omlag 1,7 milliarder kubikkmeter gass som blir levert gjennom gassrør fra Russland via Georgia. Det eneste alternativet hadde vært Iran, men det eksisterer ikke noen infrastruktur i området som kunne transportert så store mengder gass inn i Armenia.

På den andre siden har det statlige oljeselskapet i det fiendtligsinnede nabolandet Aserbajdsjan tilbudt seg å gjøre slutt på Armenias energiproblemer for godt. Men prisen er høy. Aserbajdsjan krever at Armenia i bytte skal anerkjenne landets krav på Nagorno-Karabakh og andre aserbajdsjanske områder okkupert av Armenia. Nagorno-Karabakh er en viktig del av den armenske nasjonale identiteten, og myndighetene i Jerevan vil for ingen pris gi opp støtten sin til separatistene i dette armenskbefolkede fjellområdet.

Og ettersom Armenia begynner å gå tom for valgmuligheter, synes det som om den enkleste måten landet kan unngå en storstil energikrise på, er å gå inn på de russiske kravene om å selge unna aksjeposten i ArmRosGazProm. Men en slik avgjørelse vekker store bekymringer om at salget vil bety mye for Armenias muligheter for å håndheve sin økonomiske suverenitet overfor Russland.

EU har ved flere anledninger advart Armenia mot å bli med i Russlands "alternative EU" dersom landet ønsker videre fremskritt i handelsforbindelsene med Brussel. Så langt har Armenia klart å holde en viss balanse i sine ønsker om å bindes inn i det vestlige fellesskapet og de økonomiske og militære realitetene som binder landet opp mot Russland. Men nå kan det se ut som om Moskva skaffer seg enda et trumfkort.

Denne artikkelen er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no