See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 04.04.2015 - Tsjekkia satser på løpende turister
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den røde løperen under filmfestivalen i Karlovy Vary i 2012
© KV IFF/Kureren
Kultur | Reise - Tsjekkia

Karlovy Vary girer opp til filmfestivalen

Fra gamlebyen i Karlovy Vary (Karlsbad)

© Jialiang Gao/GNU/Kureren
Kureren, 21. juni 2013
- Tsjekkiske Karlovy Vary (Karlsbad) er en av Europas flotteste byer. Og fra 28. juni gir den prestisjetunge filmfestivalen en ekstra grunn til å besøke byen. 14 filmer, alle verdenspremierer, konkurrerer i år, og store navn som Oliver Stone og John Travolta kommer til Karlovy Vary.

Etter Cannes, Berlin og Venezia, er den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary blant Europas aller mest prestisjetunge og anerkjente. Arrangert i det gamle tsjekkiske kurbadet siden 1946, er dette også en av de få festivalene som er åpent for det vanlige kinopublikumet. Og nå er den tsjekkiske småbyen igjen klar til å feire den 48. utgaven av festivalen, fra 28. juni til 6. juli.

I år er det totalt 14 internasjonale filmer som konkurrerer om Glasskulen. Blant dem er den britiske svart-hvittproduksjonen "A field in England", produsert av Ben Wheatley, med tema fra den engelske borgerkrigen på 1600-tallet.

Tidligere prisvinnere fra festivalen i Karlovy Vary vender også tilbake til byen med nye produksjoner. Blant dem er polske Krzysztof Krauze og Joanna Kos-Krauze, som presenterer filmen "Papuszka" som er et portrett av en kvinnelig sigøynerpoet, samt israelske Yossi Madmony med dramaet "A place in Heaven".

Den tyske filmindustrien stiller i konkurransen med familiesagaen "Quellen des Lebens" (Kilder til livet) av Oskar Roehler. Frankrike er sterkt til stede med thrilleren "11,6" av Philippe Godeau og basert på virkelige hendelser rundt det som i hjemlandet kalles "århundrets tyveri". Fra Italia presenteres den politiske satiren "Viva la Liberta" av Roberto Andó. I tillegg er det filmpremierer fra Hellas, Island, Kroatia, Russland, Tsjekkia og USA.

Blant de prominente gjestene på årets filmfestival i Karlovy Vary er den britiske Oscar-vinneren Judi Dench, som skal tildeles en Glasskule for sin "eksepsjonelle kunstneriske rolle" i den internasjonale filmindustrien.

Videre Glasskule-priser under årets festival som er forhåndsannonserte går til amerikanerne Oliver Stone og John Travolta, som begge har sagt ja til å komme til byen og motta prisene. Den siste filmen til Travolta, "Killing Season", skal også vises på festivalen.

Programmet til festivalen inneholder i år et spesielt fokus på kurdisk filmproduksjon. Det skal blant annet vises 15 spillefilmer og kortfilmer lagd av regissører med kurdisk bakgrunn. Til sist inneholder festivalen faste punkter som filmer som omhandler filmhistorien selv, denne gang med vekt på den kjente, avdøde russiske filmmakeren Sergei Paradjanov.

Karlovy Vary
Karlovy Vary er det tsjekkiske navnet på byen som tradisjonelt har vært kjent som Karlsbad, et av de mest kjente og tradisjonsrike kurbadene i Europa. Byen ble grunnlagt ved varme kilder i Böhmen i 1350 av keiser Karl IV, og disse kildene tiltrakk seg raskt kurgjester.

Men det var under Habsburgmonarkiet, særlig på slutten av 1700-tallet, at Karlovy Vary fant sin nåværende form og arkitektur, som satt kurbadene i byens sentrum. Arkitekturen, påvirket av en gryende modernisme, peilet seg inn på adelige kurbesøkende fra inn- og utland, og kunne snart skilte med prominente besøkende, blant annet fra keiserhusene i Wien og Moskva, men også stjerner som Beethoven, Bach, Chopin, Dostojevski, vår egen Grieg, Freud, Goethe og Schiller.

Karlovy Vary har overlevd kriger og kommunistdiktatur godt, med hele sin overdådige arkitektur i behold.

Den svært vakre byen tiltrekker seg fortsatt store mengder kurgjester, men også andre turister, som kan gå timevis langs elvene Teplá og Ohre (Eger). Der beundrer man det ene palasset, hotellet og kurbygget etter det andre og kan overveldes av gamle dagers adelsturisme. Det store antallet kaféhus og restauranter byr videre på det beste av tradisjonell tsjekkisk og habsburgsk kjøkken og kultur.

Som en av de mindre kjente perlene i det sentrale Europa, kan altså det gamle Karlsbad også friste reisende før og etter sommerens filmfestival. Karlovy Vary er godt forbundet med Prag, og kan ellers nås godt med bil fra det tyske autobahnnettet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no